Fler fall av dödligt våld och fler dödsskjutningar under 2020 jämfört med tidigare år, det visar ny statistik från Brå. Händelser i Stockholmsregionen står för en stor del av den våldsamma ökningen.

Igår presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, slutgiltig statistik för antalet konstaterade fall av dödligt våld under 2020. Sammanställningen visar på en ökning som till stor del är koncentrerad till region Stockholm. Huvudstaden hade 11 fall fler av dödligt våld 2020 jämfört med året innan. Totalt handlar det om 124 fall i Sverige under året, vilket är en ökning med 13 fall jämfört med 2019.

Nästan hälften av dödsskjutningarna skjutningar skedde i Stockholmsregionen

Offren är i nästan 80 procent av fallen män och de allra flesta över 18 år. Av de 25 fall där en kvinna eller flicka blivit offer för dödligt våld var förövaren i drygt hälften av fallen någon som hon levde i en parrelation tillsammans med. Fyra män dödades under 2020 av någon de var tillsammans med.

Av statistiken från Brå framgår också att antalet dödsskjutningar ökade under förra året. 48 personer sköts ihjäl i Sverige 2020, det är tre fler än 2019. Nästan hälften av dessa skjutningar skedde i Stockholmsregionen.

Statistiken från Brå redovisar händelser som har anmälts och registrerats som brott av myndigheterna. Fall bedömts som nödvärn av rättsväsendet är inte inräknade.

Anna Nygård

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tjejernas sista utomhusträning

Sommarens sista tjejkväll utomhus avslutades med kickboxning i Akalla by. Tjejkvällarna med Healthy Women kommer att fortsätta under hösten, men kommer då att vara inomhus i lokaler i Akalla by café. 

Rulltrappan står och hissen är ur funktion i Rinkebys tunnelbana

Det verkar inte finnas något slut på eländet i Rinkebys tunnelbana. Hissen repareras till den 22 november och idag stod alla rulltrappor stilla igen.

Folkets Hus om misstänkta pedofilen i Rinkeby

Idag onsdag kommenterar Rinkeby Folkets Hus för första gången gripandet av den man som misstänks ha begått övergrepp på barn i området under många år. Vi publicerar deras uttalande i sin helhet.

Ung man skjuten i Rinkeby

Larmet kom vid halv ett natten till tisdagen. En ung man ska ha hittats skjuten i en bil i Rinkeby. Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador men hans liv gick inte att rädda.