Cherrie, eller Sherihan Hersi, får ett av Stockholms stads hederspris 2019. Hon ”har en stämma som smeker betongen” heter det i prismotiveringen.

Varje år delar Stockholms stad ut priser till konstnärer och andra aktörer som är betydelsefulla för stadens kulturliv. Cherrie hyllas för att hon med sin konst sätter ljus på sin ort. I juryns motivering står det: ”Hon gräver guld där hon står och når världen från gården framför hyreshuset. En rytmik lätt och fri som en svala. Ett ärende angelägnare än varat. En konstnärlig lojalitet starkare än kätting.”

Hederspriserna delas ut i fem kategorier; musik, konst, litteratur, scenkonst och kulturarbeta för barn och unga. Cherrie fick hederspriset i kategorin musik och övriga pristagare är författaren Agneta Pleijel, konstnären Sirous Namazi, dansaren och koreografen Fredrik ”Benke” Rydman och clownen Manne af Klintberg.

Årets Bellmanpris delas ut till Thåström och Lennart af Petersenpriset får Anders Petersen.

Prisutdelningen sker i Stadshuset i augusti och prissumman är på 100 000 kronor.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 31: Du vet aldrig vilka öron som är märkta

Både hissen och rulltrappan är ur funktion. Så vi tvingas bära hela den här skrotiga barnvagnen – plus allt Mishas skit som hon proppat in i den – i trappan manuellt medan hela Stockholm går in i oss. Misha är svettig och stressad som vanligt men har svordomar redo som hon skriker ut utan minsta tvekan så fort hon hör någon gnälla mellan tänderna. Hon är fett äkta, om hon känner något så flyger det ut ur hennes mun utan filter. Hon, som själv är mamma, sa precis ”din mamma” till tanten som mumlade irriterat bakom oss. Hon skiter i. Det värsta är att tanten väntade på att meningen skulle avslutas. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Akropols A-lag tvingas lägga ner

Riksidrottsförbundets generalsekreterare hjälpte till. Basketförbundets generalsekreterare hjälpte till, men det gick ändå inte. Akropols A-lag ”Rinkebys stolthet” läggs ner.

Himmel och helvete i makalös syrisk dokumentär

Till min dotter (For Sama) är en syrisk dokumentär från 2019 som skildrar livet i Aleppo under pågående krig. Filmen har prisats på filmfestivaler världen runt och nominerades till en Oscar för bästa dokumentär 2020. Den är både det absolut viktigaste och vidrigaste du kan se på bio i vår.

”Vi välkomnar polisen till Rinkeby”

Iman Elmi och Mohamed Hagi Farah, två av de tonårsföräldrar som regelbundet nattvandrar, står utanför det nya polishuset i Rinkeby. – Vi är glada att vi har polisen här i Rinkeby, säger Iman Elmi.