– Du måste hitta det unika i varje människa du skriver om.
Järvas egen utsände till världens alla sportarenor, Philip O’Connor, kom till Kista folkhögskola och Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik.

Philip O’Connor är irländaren som kom till Sverige på grund av kärleken. Han skulle stanna i några år, men har nu bott här i två decennier. Många känner honom i Järva, han har tränat fotbollslag, både tjejer och killar, i många år. Journalist ville han bli redan som tonåring.

– Men jag fick inte studera vidare, pengarna räckte inte till både min äldre bror och mig. Jag skrev om musik, blev ibland publicerad i mindre tidningar, och jag var med och startade en lokal radiostation. Men journalist skulle jag aldrig ha vågat kalla mig.

I Sverige levde drömmen vidare. Han började studera, fick jobb som informatör, skrev pressreleaser, fick ibland någon text publicerad. Men han kallade sig inte journalist. Så utbildade han sig inom IT och fick jobb på Reuters, världens största nyhetsbyrå. Där kunde han visa att han också kunde skriva, och det såg hans chef.
– Jag fick skriva interninformation och ibland hoppa in och referera från någon fotbollsmatch.

Det dröjde sex år innan han kallade sig journalist

Åren gick och en dag kom chansen. Han som var redaktionens sportreporter slutade. Philip fick chansen till ett fast frilanskontrakt.
– Jag tjänade sämre och blev av med tjänstebilen. Men det var aldrig något snack, klart att jag sade ja.

Det dröjde sex år innan han kallade sig journalist och fick egen byline.

Philip O’Connor berättar i en rasande fart. Hans arbetsspråk är engelska, men han skriver även på svenska. Han har fått uppleva allt det där han drömde om; att rapportera från OS i Sydkorea, från fotbolls-VM i Ryssland och stora boxnings- och MMA-matcher i Las Vegas. Och han skriver inte längre bara sport. Han var förste journalist på plats vid kravallerna i Husby 2013.
– Jag var på hockey när Henok Goitom skickade ett sms – ”det är kaos i Husby.”

Väl där bad de stora tidningarnas redaktioner om hans hjälp.
– Expressens reporter kom med två livvakter, reportrarna var livrädda. Jag har tränat Kista Galaxy i många år, så jag kände killarna som var där och de kände mig.

Allt handlar egentligen om människor

Philip O’Connor rapporterar idag från världens alla hörn, men ofta från tevesändningarna hemma i soffan. Han skriver både korta matchreferat och gör längre reportage och intervjuer.

– Allt handlar egentligen om människor. Reportagen har samma dramaturgi; en tjej eller kille som har en dröm och den tuffa vägen till framgång.

Det låter som hans egen väg till journalistyrket.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 23. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

God stämning under Föreningarnas dag i Tensta centrum

I lördags var det femte året i rad som Fastpartner AB anordnade Föreningarnas dag i Tensta centrum. Nyhetsbyrån Järva och ett trettiotal andra föreningar var på plats och interagerade både med besökare och föreningar.

SWATAB ger sin syn på testresultatet

SWATABs VD Mats Marklund ger i ett mejl sin syn på det resultat som forskaren David Wensbo Posaric fick fram när han testade om det avjoniserade vattnet hade de egenskaper som påstås. Han skriver:

Snart är nattfotbollen igång igen

AIF Kista öppnade upp hallarna för nattfotbollen i helgen för att förebygga eventuella oroligheter i området i samband med hot om koranbränning.   – Vi ansåg att det var en bra möjlighet att locka ungdomarna till nattfotbollen som handlar om gemenskap och hälsa, säger AIF Kistas lagkapten Ducale.