Ikväll är det final i Eurovision Song Contest, ESC, i Tel Aviv, Israel. I år har dock den stora musiktävlingen kantats av stora protester. Aktivisternas uppmaning till bojkott har gett resultat.

Hundratals palestinska, israeliska, svenska och andra internationella artister och kulturprofiler har uppmanat till bojkott av den årliga musikfesten. Även olika hbtq-grupper har uppmanat till bojkott där i bland annat den palestinska hbtq-organisationen Al Qaws, som vädjat om bojkott med budskapet ”No Pride in Israeli Apartheid”. Bara det svenska folket har bidragit med nästan 7000 namnunderskrifter som lämnats in till SVT. Drygt 136 000 internationella namnunderskrifter har också samlats in av BDS Movement och överlämnats till European Broadcasting Union, EBU, världens största sammanslutning för nationella TV och radiobolag.

Eurovision ska vara ”en icke-politisk musikhändelse”

Enligt EBU och SVT ska Eurovision Song Contest vara ”en icke-politisk musikhändelse”. Trots detta har det israeliska Tv-bolaget som producerar och sänder Eurovision finalen reserverat minst 500 biljetter för israeliska soldater. Många som bojkottat ESC menar att musiktävling är ett utmärkt tillfälle för ockupationsmakten Israel att framställa sig som ett fredligt och hbtq-vänligt land i propagandasyfte. Att genom ESC visa upp en fasad av glitter, glamour och regnbågsflaggor. Men bara några kilometer från musikfesten i Tel Aviv lever palestinier under militär ockupation, blockad och förtryck. Den nya hårt kritiserade nationalstatslagen har även gett landets judiska medborgare exklusiva rättigheter, medan det i ockuperade palestinska områdena råder israeliska militärlagar.

Rörelsen BDS står för bojkott, desinvesteringar (motsatsen till investeringar) och sanktioner och använder sig av ickevåld som metod. BDS kräver att omvärlden ska införa dessa aktioner mot Israel, så länge ockupationen och folkrättsbrotten tillåts fortsätta. Denna bojkott är en del av en växande rörelse för att på ett fredligt sätt pressa Israel till att häva ockupationen. 

Massor av osålda och rabatterade biljetter

Tack vare bojkottrörelsen har Eurovision Song Contest blivit något som liknar en flopp i år, med massor av osålda och rabatterade biljetter till både semifinalerna och finalen. Dessutom rabatterades tusentals VIP-biljetter till Green Room ner rejält. Arrangörerna beslutade även att avsluta försäljningen och genomföra återbetalningar till de få som köpt biljetterna. Även antalet turister har blivit färre, runt 5000 har landat i Israel, under andra ESC-finaler har länderna haft tiotusentals turister på besök.

William Lee Adams, som driver den populära Eurovison-bloggen wikibloggs, sade till Jerusalem Post:
”Situationen i Israel är inte normal. Jag har aldrig sett en situation där det finns så många osålda biljetter så nära inpå showen. Biljetter till live-showerna säljer vanligtvis ut direkt efter varje våg av biljettsläpp”.

Trots Israels försök till att putsa upp bilden av landet genom musiktävlingen, har bojkotten varit effektiv. Men det är inte alla som stödjer protesterna.

SVT bidrar till att sprida glitter över ockupationsmakten

Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest representeras av John Lundvik. Han har beskrivit dem som står bakom bojkottrörelsen som trångsynta, eftersom han anser att de inte förstår syftet med ESC. Han menar att tanken med tävlingen faktiskt handlar om att förena människor. Visst, så kan man se på det. Problemet är bara att i detta förenande inkluderas inte palestinierna från Västbanken och Gaza. Palestinierna i dessa områden kan inte röra sig fritt utan tillstånd, och i Gaza är de dessutom instängda. Dessutom använder Israel också sig av ett femtiotal diskriminerande raslagar för att ytterligare begränsa palestiniernas rättigheter.

Trots allt väljer ändå John Lundvik och Sveriges Television att delta och sända tävlingen, och därmed bidra till att sprida glitter och glamour över den militära och rasistiska ockupationsmakten Israel.
Låt festen börja!

Hilin Al-tamimi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Personalen känner en otrolig maktlöshet”

Noll respons från skolledningen och ingen respekt, skriver lärarna på Hjulsta grundskola i en kommentar till skolans rektor Helene Hodges.

Järva har ett eget arv värt att bygga vidare på

Miljonprogrammet, som Järva är en del av, var ett statligt projekt med syftet att bygga 1 miljon bostäder under åren 1965 till 1975. Projektet initierades för att lösa den rådande bostadskrisen och samtidigt höja levnadsstandarden genom välplanerade lägenheter.

Varför vill regeringen förbjuda religiösa friskolor?

Konfessionella friskolor ligger i topp vad det gäller skolresultat. Ändå vill regeringens utredare ta fram ”sådana författningsförslag som behövs för att möjliggöra ett etableringsstopp”. Vad är regeringen ute efter egentligen?

Polisen ska inte använda lagen lättvindigt

Jag har många gånger, och alldeles för ofta, hört hur unga killar stoppats av polisen utan anledning och sedan förts bort från området och lämnas i skogen. Anledningen kan vara att polisen tycker att killarna är för kaxiga eller har dålig attityd.