Ikväll är det final i Eurovision Song Contest, ESC, i Tel Aviv, Israel. I år har dock den stora musiktävlingen kantats av stora protester. Aktivisternas uppmaning till bojkott har gett resultat.

Hundratals palestinska, israeliska, svenska och andra internationella artister och kulturprofiler har uppmanat till bojkott av den årliga musikfesten. Även olika hbtq-grupper har uppmanat till bojkott där i bland annat den palestinska hbtq-organisationen Al Qaws, som vädjat om bojkott med budskapet ”No Pride in Israeli Apartheid”. Bara det svenska folket har bidragit med nästan 7000 namnunderskrifter som lämnats in till SVT. Drygt 136 000 internationella namnunderskrifter har också samlats in av BDS Movement och överlämnats till European Broadcasting Union, EBU, världens största sammanslutning för nationella TV och radiobolag.

Eurovision ska vara ”en icke-politisk musikhändelse”

Enligt EBU och SVT ska Eurovision Song Contest vara ”en icke-politisk musikhändelse”. Trots detta har det israeliska Tv-bolaget som producerar och sänder Eurovision finalen reserverat minst 500 biljetter för israeliska soldater. Många som bojkottat ESC menar att musiktävling är ett utmärkt tillfälle för ockupationsmakten Israel att framställa sig som ett fredligt och hbtq-vänligt land i propagandasyfte. Att genom ESC visa upp en fasad av glitter, glamour och regnbågsflaggor. Men bara några kilometer från musikfesten i Tel Aviv lever palestinier under militär ockupation, blockad och förtryck. Den nya hårt kritiserade nationalstatslagen har även gett landets judiska medborgare exklusiva rättigheter, medan det i ockuperade palestinska områdena råder israeliska militärlagar.

Rörelsen BDS står för bojkott, desinvesteringar (motsatsen till investeringar) och sanktioner och använder sig av ickevåld som metod. BDS kräver att omvärlden ska införa dessa aktioner mot Israel, så länge ockupationen och folkrättsbrotten tillåts fortsätta. Denna bojkott är en del av en växande rörelse för att på ett fredligt sätt pressa Israel till att häva ockupationen. 

Massor av osålda och rabatterade biljetter

Tack vare bojkottrörelsen har Eurovision Song Contest blivit något som liknar en flopp i år, med massor av osålda och rabatterade biljetter till både semifinalerna och finalen. Dessutom rabatterades tusentals VIP-biljetter till Green Room ner rejält. Arrangörerna beslutade även att avsluta försäljningen och genomföra återbetalningar till de få som köpt biljetterna. Även antalet turister har blivit färre, runt 5000 har landat i Israel, under andra ESC-finaler har länderna haft tiotusentals turister på besök.

William Lee Adams, som driver den populära Eurovison-bloggen wikibloggs, sade till Jerusalem Post:
”Situationen i Israel är inte normal. Jag har aldrig sett en situation där det finns så många osålda biljetter så nära inpå showen. Biljetter till live-showerna säljer vanligtvis ut direkt efter varje våg av biljettsläpp”.

Trots Israels försök till att putsa upp bilden av landet genom musiktävlingen, har bojkotten varit effektiv. Men det är inte alla som stödjer protesterna.

SVT bidrar till att sprida glitter över ockupationsmakten

Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest representeras av John Lundvik. Han har beskrivit dem som står bakom bojkottrörelsen som trångsynta, eftersom han anser att de inte förstår syftet med ESC. Han menar att tanken med tävlingen faktiskt handlar om att förena människor. Visst, så kan man se på det. Problemet är bara att i detta förenande inkluderas inte palestinierna från Västbanken och Gaza. Palestinierna i dessa områden kan inte röra sig fritt utan tillstånd, och i Gaza är de dessutom instängda. Dessutom använder Israel också sig av ett femtiotal diskriminerande raslagar för att ytterligare begränsa palestiniernas rättigheter.

Trots allt väljer ändå John Lundvik och Sveriges Television att delta och sända tävlingen, och därmed bidra till att sprida glitter och glamour över den militära och rasistiska ockupationsmakten Israel.
Låt festen börja!

Hilin Al-tamimi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Våga ta snacket som förälder – porrfilter är ingen lösning

Till dig som är förälder och oroar dig för ditt barns internetanvändning.

Hur kan Mats Löfving bli ny polischef i Stockholm?

Rikspolischefen Anders Tornving har beslutat att förordna Mats Löfving, nuvarande chef för Nationella operativa avdelningen, till polischef för region Stockholm. Är det rimligt att låta en person som företräder en människosyn som Löfving ger uttryck för, tillträda rollen som regionpolischef?

Hur ska vi stoppa skjutningarna i Järva?

Återigen har stadsdelarna på Järva drabbats av dödsskjutningar. För oss boende växer oron och tryggheten minskar. Den här situationen kan inte få fortsätta!

Låt den idéburna sektorn ordna jobb

Vi är många som arbetar i den idéburna sektorn, där de arbetsintegrerade sociala företagen (ASF) finns. Vi står nu beredda att ta vårt samhällsansvar för den målgrupp arbetslösa vi främst arbetar med.