Snart är december månad över. Endast två dagar har vi upplevt något som liknar vinter. Sedan regnade snön bort.

I Stockholm mäts dagstemperaturen 5-7 grader dagarna före jul då vi borde ha snö. Det regnar istället. December månad hade en enda soltimme fram till julafton. Vi har hukat under ett deprimerande molntäcke som hindrar solljuset vi behöver för vårt välmående.

I södra Sverige blommar midsommarblomster

I södra Sverige blommar midsommarblomster, blåklockor och trattkantareller växer än.

Året 2020 kommer vi att minnas av två anledningar. Världen är inne i andra vågen av en förödande Coronapandemi. Så småningom, med lite perspektiv, kanske vi kan ta till oss av  de illavarslande signalerna om ett ändrat klimat. För 2020 är inte ett enstaka år, utan ett år i en allt sämre utveckling.

År 2020 kommer konstateras gå till historien som det varmaste året som uppmätts sedan 1860 då mätningarna startade globalt. Forskare knutna till FN:s klimatråd IPCC är överens,  klarar vi inte av att bromsa upp CO2 nivåerna i atmosfären inom tio år så kan konsekvenserna bli ofattbart grymma, framförallt för befolkningen i de fattigare länderna.

Förmodligen finns ett samband mellan klimatrubbningar och globala pandemier

Förmodligen finns också ett samband mellan klimatrubbningar och globala pandemier då den biologiska mångfalden utarmas och normala miljöer för djur och växter trängs undan.

Men det finns positiva tecken. Generationen Greta över hela världen förtjänar all respekt för att de kräver aktion av politiska ledare innan det är försent. Den har satt dagordningen.

Och ett allt mer intensivt klimatarbete har inletts och fortsätter. 

Agenda 2030 är inte längre en pappersprodukt

Agenda 2030 fyller fem år och har vässats till ett mer konkret verktyg, det är inte längre en pappersprodukt. Det har gått fem år sedan Parisavtalet tecknades och rikare länder har förbundit sig att satsa mer resurser.

I USA säger den blivande presidenten att hans administration kommer låta vetenskap och beprövad erfarenhet få företräde i beslutsfattande. Och USA återinträder i Parisavtalet.

EU har lagt fram ett kraftfullt krav och åtgärdsprogram som ska infrias av medlemsländerna om en minskning av växthusgaser med 55 procent till 2030 – de kritiska tio åren. 

EU-systemet med köp av utsläppsrättigheter (ett slags börs) ligger kvar och skärps ännu mer.

Sverige har länge agerat för ett fossilfritt samhälle. Vårt försprång ligger i den gröna näringen och tekniksmarta lösningar. Klimatomställningen kan därför skapa många arbetsmöjligheter.

Supermakten Kina förbinder sig att vara fossilfritt 2060 (vilket är sent, men en svängning från noll ansvar tidigare).

Och du och jag, vad kan vi göra?

Och du och jag, vad kan vi göra?

Ta ett nyårslöfte om att tänka till några gånger till. Om den där bilturen,  biffen eller burgaren och billiga slit-och slängprodukter. Köp närodlat och ekologiskt om du har råd, planera din konsumtion, återvinn.

Semestra med tågets lunk istället för flyget, sortera och återvinn ditt skräp. 

Allt räknas-solidariskt. Ställ om NU!

Jenny Skagstedt
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

(S): Bättre stöd till föreningarna i Rinkeby-Kista behövs

En viktig komponent för våra stadsdelar på Järvafältet är det aktiva föreningslivet. Det står för en stor del av de aktiviteter som erbjuds våra barn och ungdomar.

”Nej, det blir inte bättre för våldsutsatta, Dennis Wedin”

Igår gick både Moderaterna och Miljöpartiet i Stockholm ut och sa att det nu skulle bli lättare för våldsutsatta att få förtur i bostadskön. Men det är inte sant.

Ökade resurser till polisen är ingen garanti för förbättring

Vi är många som har sett den film som spridits från ett mycket våldsamt polisingripande på Järva under tisdagskvällen. Utan att föregå utredningen i denna enskilda händelse, är det mycket tydligt att det är många som drabbas av övergrepp som begås av poliser.

Järva behöver en vision som inte bara är tomma ord

Det är stor skillnad på att arbeta FÖR något istället för att arbeta MOT något. I det ena fallet finns en positiv vision som fler vill vara en del av och bidra till, medan det i det andra fallet formuleras ett gemensamt ”problem” som alla vänder sig emot, utan att egentligen ha någon lösning.