Bild på leende man.

Förra året blev nationaldagsfirandet i Rinkeby helt inställt. Men i år firas den 6 juni igen.
– Allt vi annars gör fysiskt, gör vi digitalt i år, säger Mohamed Saleeban, projektledare för nationaldagsfirandet och ordförande i Shanta IF.

Traditionellt har 6 juni firats med stor famljefest i Rinkeby centrum. Det brukar var en stor scen på torget, med artister som uppträder och politiker – både lokala och nationella – som deltar.
– Vi firar 10-årsjubileum i år, samma år som Rinkeby centrum firar 50 år. Det blir dubbelt firande, säger Mohamed Saleeban.

Men naturligtvis finns begränsningar på grund av pandemin, även om restriktionerna har lättat något.
– Vi brukar ha mycket folk här och hälften av alla besökare brukar komma från innerstan.

I år blir firandet annorlunda. Det blir en digital sändning med inspelade inslag och samtidigt livesändning från Rinkeby.
– Vi har en studio ett stenkast från platsen där vi brukar vara. I år håller vi till i Folkets Hus, i lokalen på entréplanet, där det för länge sedan var restaurang.

Flaggan hissas fysiskt på torget och allt börjar kl 15.00

Tal av politiker är inspelade i förväg, även artisternas framträdande finns redan färdiga. Men moderatorn kommer att vara på plats och sköta allt direkt, polisen är där och även företrädare för bostadsbolagen. Likaså finns en reporter med kamera som går runt och intervjuar folk live i centrum.
– På torget blir det basketaktivitet, det är Dröm stort som håller i det. Biblioteket är också öppet, de brukar skänka böcker inför sommaren – och kameramannen går runt och ställer frågor till folk som går förbi.

Sveriges nationaldag är ju samtidigt svenska flaggans dag.
– Ja, flaggan hissas fysiskt på torget och allt börjar kl 15.00, säger Mohamed Saleeban.

Kerstin Gustafsson Figueroa
bild på affischen till firandet 6 juni.
Affisch inför 6 juni 2021.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ny vaccinationsmottagning i Bredbyskolan

Nu inleds fas 3 i vaccinationen mot covid-19 i Region Stockholm. Alla som är födda 1961 eller tidigare kan boka tid för vaccination. Även personer mellan 18-64 år i riskgrupp kommer att kallas till vaccination av sin vårdgivare. Nu kan du få din vaccination i Bredbyskolan och det är möjligt att även boka tid per telefon.

Lägenhetsbrand i Tensta

Vid tvåtiden under fredagseftermiddagen larmades polis och räddningstjänst till Tensta med anledning av en lägenhetsbrand. En person har förts till sjukhus.

Ann-Margarethe lämnar stadshuset, men inte politiken

På Vänsterpartiets listor i kommunalvalet saknas ett bekant namn från Rinkeby. Efter…

Kellermans konst i Husby konsthall till den 2 maj

Egentligen skulle utställningen heta Känslor, trivialiteter och annat krafs. – Men på affischen blev det Människor, trivialiteter och annat krafs. Det blev fel, men det gör ingenting, säger Gudrun Kellerman på telefon från byn Knäred i Halland.