Binta Drammeh har spelledigt från basketligan i Lettland och ledde istället Husby Basketball Camp i Husbyhallen i helgen.
– Det är något jag velat göra i flera år, ge tillbaka till Husby.

Landslagsspelaren Binta Drammeh är visserligen född i Skäggetorp, utanför Linköping, men Husby är hennes ort.
– Ja, jag kom hit redan som ettåring, det är här jag hör hemma. 

Till vardags är hon proffs i TTT Riga och hon spelar sedan länge i svenska basketlandslaget. Hon har spelat professionell basket i många år över hela Europa.
– Ja, först i Frankrike, sedan Tyskland, Ryssland, Turkiet, Ungern, Italien, Spanien och nu spelar jag andra året i Lettland.

Jag har alltid velat göra det här, ge tillbaka till Husby

I år har hon varit hemma i Husby hela våren, ända sedan den 12 mars.
– Det är den längsta perioden jag varit hemma på mer än tio år. Det enda som varit positivt med corona är att jag hunnit göra sådant som jag tänkt på länge. Jag har alltid velat göra det här, ge tillbaka till Husby.

Det är Binta som tillsammans med Keya Turan, rapparen som också spelat basket, anordnat Husby Basketball Camp. Först var det meningen att de skulle köra utomhus, på planen utanför Husby ungdomsgård.

– Men så blev det risk för regn, så vi bokade hallen istället, säger Keya.
På två månader har han och Binta dragit ihop lokala sponsorer och organiserat basketlägret. Förmiddagspasset var för yngre spelare mellan 9-12 år och eftermiddagen för dem mellan 13-16 år.

Nästa år kanske vi kan köra ett läger en hel vecka

– Det har varit kul och fungerat jättebra. Nästa år kanske vi kan köra ett läger en hel vecka, det här var en pilot, vi testade hur långt vårt kontaktnät når, säger Keya Turan.

Binta och Keya organiserar spelet och leken med barnen under förmiddagspasset. Binta har ansiktsskydd, men tar av den när det blir dags att fotografera.

– Ja, jag reser tillbaka om en vecka till Riga och vill inte riskera någonting. Baltic League drar igång i slutet av september, som det verkar nu.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det händer i Järva under jullovet!

Sitt inte hemma under jullovet! I Järva bjuds det på ett urval…

Avbytarbänken #115 – Önskad och oönskad

Avbytarbänken avhandlar denna gång bland annat om det är tjänstefel att kalla Arsenal för storklubb. Och ”Team Harry Kane” besegrade Manchester City utan Harry Kane… vilket leder till frågan, vart hamnar Harry Kane till slut? Positivt överraskade är de av Barcelona och Braithwaite. Hazards FIFA-klack. Kan den oönskade Giroud bli önskad i Milan?

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 35. Efter ett uppehåll under juli och semestermånaden, så fortsätter nu Fatuma Abdullahi Mohamed med sina uppskattade nyhetssammanfattningar på somaliska. Hon rapporterar om pandemins utveckling och om vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått.

Så kan du hjälpa flyktingarna på Lesbos

Nöden är akut efter branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Team Sweden Volunteers är en av de organisationer som samlar in förnödenheter till människorna på flykt. På Comfort Hotel i Kista kan allmänheten lämna barnvagnar, tält och annat som behövs.