kvinna som cyklar.

I Pilparken i Tensta har Cykelfrämjandet i samarbete med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning en populär cykelkurs för vuxna. Här får deltagarna, i lugn och ro under sex tillfällen á två timmar, lära sig att cykla.

Flera av deltagarna arbetar inom hemtjänsten och kommer att ha stor nytta av att kunna cykla mellan besöken hos de äldre. Andra vill lära sig cykla för att kunna göra det tillsammans med sina barn. Just denna dag är det tio personer som är med varav två män, vilket är ovanligt enligt handledaren från Cykelfrämjandet. Till sin hjälp har hon ett gäng av stadsdelens feriejobbande ungdomar som med stort engagemang peppar deltagarna. Eleverna få ett häfte med trafikregler och ett diplom när de genomgått kursen.

Vijitha Vadahhethil Govindan, 31, kommer svischande i full fart genom parken med ett stort leende. Det är hennes femte lektion och hon cyklar redan tryggt och säkert. 
 – Jag var så nervös första gången jag kom till kursen, men har fått så bra handledning och hjälp att komma över rädslan.

Hon fick aldrig chansen att lära sig cykla som barn

Vijitha berättar att hon provade att cykla en gång hemma i Indien när hon gick i sjätte klass, men hon ramlade och hennes föräldrar blev rädda att hon skulle skada sig, så hon fick aldrig chansen att lära sig cykla som barn. 
 – Nu längtar jag efter att hitta en billig begagnad cykel så att jag kan ge mig ut på cykelbanorna här omkring, säger hon och ler lyckligt.

Annika Skarf

Projektet Frihet på cykel drivs av Cykelfrämjandet och kurser ordnas på flera platser. Mer information och länk för anmälan hittar du på www.cykelframjandet.se

 

Leende kvinna framför en cykel.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Muslimer höll manifestation för Spånga kyrka

Khadija Center och Muslim Aid höll under fredagseftermiddagen en manifestation för Spånga kyrka, som under veckan utsattes för ett brandattentat. 

Nämndmöte i Rinkeby-Kista ikväll

Av okänd anledning har nämndmötena, som tidigare alltid hölls sista torsdagen i varje månad, både ändrat vecka och veckodag. Därför är det möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd ikväll i Folkets Husby.

Det blev inga praktikplatser vid bygget av polishuset i Rinkeby

Det blev inga praktikplatser för unga vid bygget av polishuset. Anledningen var höga säkerhetskrav. Istället blev det en handledare hos Fryshuset och en målad vägg.  Praktikanter och byggnadsarbetare skulle komma från närområdet. Så lät det när NCC tog det första spadtaget till det nya polishuset i slutet på 2017. Så blev det inte.

Nu kan fler delta i Tensta Rinkeby Grass Run

I morgon, söndag, får 150 personer springa Tensta Rinkeby Grass Run. Det är en stor förändring mot de senaste 18 månaderna, som har haft olika corona-begränsningar.