Johan Berggren, Hudde Abdi, Elin Törnblom Duthu.

– Även unga i Sverige påverkas av internationella konflikter och det har saknats mötesplatser för att bemöta de svåraste utmaningarna.
Johan Berggren var med och grundade föreningen Ung Dialog, som vill öppna för samtal för unga om antisemitism och islamofobi, både på lokal och global nivå. 

Ung dialog är en ideell förening som bildades 2016. Johan Berggren bodde då i Jerusalem och blev inspirerad av den internationella organisationen Seeds of Peace, som i 25 år har förenat unga ledare från Israel, Palestina och andra konfliktdrabbade regioner. 
– Jag tänkte, att en liknande organisation skulle behövas även i Sverige. Så när jag flyttade hem igen satte vi igång.

Johan Berggren arbetar idag som biträdande kanslichef hos Moderaterna, föreningen engagerar honom på fritiden. Ung Dialog är en ideell och icke-vinstdrivande förening och har idag en projektledare anställd. 
 – Styrelsen består av både judar, muslimer och andra mer sekulära. Vi har alltid minst en ledamot av muslimsk härkomst, ibland två, säger Johan Berggren.

Idag är det Huseyfi Abdi, mer känd som Hudde, som representerar muslimerna.
– Jag fick frågan för några månader sedan om jag var intresserad, säger Hudde. Jag tyckte det lät intressant. Dialog och konfliktlösning är något jag vill engagera mig i. Det är ny mark för mig och nya nätverk.
Hudde Abdi har länge varit en engagerad ungdomsledare i föreningslivet i Järva.
 – Islamofobi och antisemitism är vardag för många människor. Det är en komplex fråga och något vi behöver tala mer om.

Men inte Sveriges Unga Muslimer?

I styrelsen finns representanter för flera politiska partier, och även Judiska ungdomsförbundet i Sverige. Men inte Sveriges Unga Muslimer?
– När vi presenterade oss i Almedalen häromåret gav representanter för Sveriges Unga Muslimer uttryck för en viss skepsis mot vårt arbete, men vi är såklart beredda att samtala med alla som vill diskutera och bekämpa antisemitism och islamofobi, säger Johan Berggren.

Han tror att det kan finnas ett visst motstånd mot deras verksamhet bland muslimer i allmänhet och palestinier i synnerhet.
– Vissa anser att det vi håller på med är ett slags normalisering av den nuvarande konflikten och det uppfattas som kontroversiellt. Vi vill verkligen inte normalisera läget, men tror att vi genom att skapa mötesplatser förbättrar möjligheterna att bekämpa antisemitism och islamofobi. Det är svårare att demonisera och hata den andra sidan om man har vänner bland dem.

Förra sommaren anordnade Ung Dialog ett första sommarläger där unga judar och muslimer möttes. 
– Vi var i fyra dagar ute på en kursgård i skärgården, säger Johan Berggren. Två representanter från Seeds of Peace höll i dialogpass och de före detta politikerna Anna Kinberg Batra, M, och Pär Nuder, S,  var med. Även representanter från Svenskt näringsliv och andra organisationer från civilsamhället deltog.

Till sommarens läger finns platser kvar

2018 var det femton ungdomar som var med, och i sommar hoppas man att kunna samla åtminstone 20 unga. 

– Det är meningen att de här ungdomarna ska få redskap och sedan sprida ordet vidare, säger Elin Törnblom Duthu, som är anställd som projektledare.

Till sommarens läger finns minst åtta platser kvar. Elin Törnblom Duthu, Johan Berggren och Huseyfi Abdi är beredda.
 – Finns det några intresserade i Järva, så hör av er.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Man misshandlad i Tensta ikväll

På lördagskvällen blev en man misshandlad utomhus i Tensta. Mannen blev skadad med ett vasst föremål och fördes med ambulans till sjukhus.

Vart ska ungdomarna i Järva gå på sin fritid?

I Rinkeby och övriga stadsdelar har det alltid funnits en fritidsgård att gå till – årets alla dagar. Så är det inte längre. Av olika skäl har fritidsgårdar och öppna mötesplatser för de lite äldre varit stängda under kortare eller längre perioder.

Hyrorna i Rinkeby Centrum förhandlas just nu

Hur ska Rinkeby Centrum klara krisen? Just nu pågår hyresförhandlingar mellan fastighetsägaren Fastpartner och hyresgästerna, samtidigt som förhandlingar pågår mellan Fastpartner och Stockholms stad.

Högsta Domstolen tar inte upp Al-Azhar-målet

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i målet som rör den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar. Hovrättens domar mot de fyra personer, som tidigare suttit i styrelsen för skolans stiftelse, står fast.