Höj Rösten och Löparakademin lanserar tillsammans plattformen Run for Office. Syftet är att omvandla ungdomars samhällsintresse till handling för ett hållbart samhället och en starkare demokrati. Plattformen kommer att bestå av flera initiativ som planeras att rulla fram till valet 2022.

Forskning tyder på ett rekordstort samhällsintresse bland ungdomar, men trots det upplever sig många inte delaktiga i demokratin och samhället.

Initiativen kommer att kombinera folkbildning, självledarskap och fysisk aktivitet, där målgruppen är ungdomar mellan 15-20 år från områden med socioekonomiska utmaningar. Fokuset på den nämnda målgruppen menar initiativtagarna grundar sig i forskning som tyder på ett rekordstort samhällsintresse bland ungdomar, men trots det upplever sig många inte delaktiga i demokratin och samhället. Parat med en ökad demokratisk ojämlikhet i samhället som helhet, där deltagandet är lägre i områden med socioekonomiska utmaningar, blev motivet till att Höj Rösten och Löparakademin vill arbeta mot unga i förorten.

Höj Rösten har många års erfarenhet av att utveckla utbildningar som syftar till att omvandla samhällsengagemang till politisk handling och inflytande. Löparakademin har i över ett decennium utvecklat verksamhet för ungdomar i områden med socioekonomiska utmaningar där träning och självledarskap används som redskap för att nå social förbättring.

Vi måste börja fånga upp unga med samhällsengagemang tidigare

– Löparakademin har sedan tio år tillbaka arbetat mot just den målgruppen – unga människor mellan 15-20 år. Medan vi tidigare haft ett fokus på unga vuxna som är 20 år och uppåt. Vi har ju dock ett utbildningsformat som bevisligen under fem års tid hjälpt människor att omvandla sitt intresse till handling, och därför ser vi det här som en möjlighet att anpassa det här utbildningsformatet till en yngre målgrupp, säger Paul Alarcon, styrelseordförande för Höj Rösten.

– Vi tror att vi måste börja fånga upp unga med samhällsengagemang tidigare, därför att vi ser att ju tidigare du hittar ditt engagemang desto längre kan du komma med att utveckla det, och det snabbare.

Under hösten 2020 introducerar projektet sitt första initiativ Run for Office Academy som blir nyckelsatsningen inom plattformen. Akademin är ett upplevelsebaserat utbildningsprogram inspirerat av Höj Rösten Politikerskola. Den riktar sig till unga ledare, framtidens ledare och samhällsförändrare. Under utbildningen ska deltagarna få utveckla sitt självledarskap och de kommer att ges verktyg för att bedriva samhällsförändring inom bland annat politiken, civilsamhället eller näringslivet.

Programmet kommer att bestå av fem olika workshops under fem söndagar i höst.

Vandad Assadi, medgrundare av Löparakademin, säger att programmet kommer att bestå av fem olika workshops under fem söndagar i höst.

– Programmet bygger på tre huvudsakliga delar där den ena delen utgörs av att man ska få mer kunskap om hur samhället styrs och om det politiska systemet. Den andra delen kommer att ha fokus på att utveckla ledarnas självledarskap där de får utforska sina värderingar och drivkrafter. Och den tredje delen kommer att ge kunskap och färdigheter i hur man konkret kan bedriva samhällsförändring och demokratisk påverkan, säger Vandad Assadi.

Text: Eleni Terzitane
Foton: Victoria Bramstång och Helene Hedenstrand
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Socialborgarrådet svarar på frågor om coronasmittan

Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) svarar skriftligen på de frågor Nyhetsbyrån Järva har ställt rörande smittspridningen i Järva.

Husbys tur att utse ortens bästa poeter

Husbybor på väg hem från tunnelbanan undrade vad som var på gång.…

Vad har ASAP Rocky i fickan?

Vad har ASAP Rocky i fickan? Jo, biljetter till sin konsert i Globen ikväll. Han delade ut gratis biljetter när han besökte Fryshuset grundskola tidigare idag.

Man avliden efter skjutning i Rinkeby

En död efter skjutning nära Kvarnbyskolan i Rinkeby. En stor polisinsats pågår just nu på plats.