Ung tjej sitter på säng och är sorgsen.

Flickaplattformen släppte i veckan en rapport om det dödliga våldet som sker runtom i Sveriges förorter, ur tjejers perspektiv.
– Varje Flickaråd som vi anordnar är viktigt, men aldrig tidigare har vi fått ta del av en så djup sorg, saknad och kärlek, säger Sara Sjölander, projektledare på Flickaplattformen.

Den 10 maj släppte Flickaplattformen rapporten Flickaråd Nationell kris, det dödliga våldet, där sju experter fick delge sina kunskaper eller erfarenheter av det dödliga våldet som sker runtom i Sveriges förorter.

– Syftet med rapporten är att lyfta ett flickaperspektiv på det dödliga våldet, och i förlängningen skapa opinion kring frågan för att påverka den svenska politikens synsätt och hantering av detta problem, säger Sara Sjölander, projektledare på Flickaplattformen.

Flickaplattformen vill att flickor ska ses som experter på de frågor som rör dem och deras liv

Flickaplattformen menar att unga med tolkningsföreträde sällan får höras eller vara med samt forma debatten rörande det dödliga våldet. Särskilt inte unga tjejer. De menar att det därför betyder att det finns en stor kunskapslucka gällande hur det är att leva i och nära det dödliga våldet. Även tjejers perspektiv på varför, hur och på vilket sätt våldet verkar och hur detta kan förebyggas, saknas. Därför valdes sju experter från olika förorter i Stockholm, Göteborg och Malmö ut för att delta i Flickarådet.

– Personerna som deltagit i rapportern kallas för experter eftersom Flickaplattformen vill att flickor ska ses som experter på de frågor som rör dem och deras liv, säger Sara Sjölander.

De experter som deltagit i Flickaråd Nationell kris, det dödliga våldet vittnar om bland annat att de dagligen vaknar upp med känslor av rädsla, oro och ångest. De berättar också om hur våldet leder till att de står över fritidsaktiviteter, arbetsmöjligheter och direkt påverkar hur de rör sig i sina egna områden.

– Varje Flickaråd som vi anordnar är viktigt, men aldrig tidigare har vi fått ta del av en så djup sorg, saknad och kärlek. Det arbete som flickaexperterna har bidragit med är ett unikt kunskapsbidrag och ett vittnesmål om hur flickor påverkas till följd av våldet, säger Sara Sjölander.

Jag känner alltid sorgen hos samhället i mig även om jag inte känner personen som dött

I rapporten vittnar flickor om hur de lever mitt i en konstant och kollektiv sorg. Även om man inte är direkt drabbad lever flickor mitt i våldet och med konsekvenser såsom hopplöshet, utanförskap, sorg och trauma.

– Men varför ska jag ens behöva hantera dessa känslor, ta del av konsekvenserna? Det känns hopplöst att vara med i konsekvenserna kollektivt, jag känner alltid sorgen hos samhället i mig även om jag inte känner personen som dött, för jag dras alltid till att det lika gärna kunde varit min bror.” säger Warda Abdalla, 18 år, expert i Flickaråd Nationell kris, det dödliga våldet.

Våldet i orten är en effekt av utanförskap, exkludering och ojämlikhet

Flickaplattformen ser tydligt i rapporten vad effekterna blir när samhället avhumaniserar offren i det dödliga våldet och reducerar dem till gängkriminella eller gangsters. Flickaexperterna menar att samhället glömmer bort att offren är någons syskon, barn, partner och vän, vilket gör att de ständigt måste påminna om att de kollektivt genomgår trauma och sorg i kölvattnet av ett dåd. I och med det försvårar samhället både individens och kollektivets sorge- och bearbetningsprocess, något experterna lyfter som en direkt orsak till deras känsla av utanförskap och hopplöshet.

– Våldet i orten är en effekt av utanförskap, exkludering och ojämlikhet. När man inte känner sig som en del av samhället skapas ett parallellt samhälle där man skapar sina egna normer, säger en anonym flickaexpert från Flickaråd Nationell kris, det dödliga våldet.

Flickaplattformen, är en medlemsförening och ett nätverk för ett trettiotal ideella föreningar, arbetar med att förbättra och stärka flickors, unga personer med transerfarenhet och unga icke-binäras position i samhället. Syftet med Flickaplattformens Flickaråd är att etablera en dialog och ett påverkansforum där flickor blir ägande och bärande i frågor som rör dem och deras liv.

Eleni Terzitane
Bild: Alex Green/Pexels
Lämna ett svar
You May Also Like

Misstänkt skottlossning i Tensta

Vid 20.17 på söndagskvällen rapporterar polisen om misstänkt skottlossning i Tensta. Ingen skadad är anträffad. Flera polispatruller är på plats.

Skott mot bostäder i Tensta rubriceras som mordförsök

Sent igår kväll besköts ett bostadshus i Tensta. Endast fasaden på huset kom till skada men polisen utreder händelsen som mordförsök och grovt vapenbrott.

Protest mot bygget av begravningsplats på Järva discgolfpark

Idag höll kampgruppen Rör Inte Järva! en manifestation på Järva Discgolfpark. Man samlades för att protestera mot nedmonteringen av Järva DiscGolfPark på Järvafältet som påbörjades i december 2020 till förmån av den nya begravningsplatsen som istället ska byggas på platsen.

Idriz Idrizi skriver psykologiska thrillers för unga

Nu har Idriz Idrizi kommit ut med sin andra ungdomsbok Stalkern. – Det är en fristående fortsättning på min första bok Häxan.