Banjul FC går upp i division 4! Det blev klart efter segern mot Apollon Solna FK på Skytteholm IP på lördagseftermiddagen.
– Det känns fantastiskt, sade Edi Dem, ordförande i föreningen, när slutsignalen gått.

Glädjescener utspelade sig när Banjul FC besegrade Apollon med 1-0 i seriens sista match. Laget som har Knutby BP som hemmaplan, startades 2017 och har sedan dess avverkat en division om året. De har gått raka spåret från sjuan, till sexan och nu så vann de femman.
– Vi var ett gäng kompisar som brukade spela fotboll tillsammans på somrarna, säger Edi Dem, som själv spelat i Akropolis en gång i tiden.

Vi var många och många var bra

Det var så det började. Fler och fler ville vara med och de delade upp sig i två lag, för yngre och äldre.
– Till slut tänkte vi att vi lika gärna kunde börja spela seriespel. Vi var många och många var bra.

Lagets mest erfarne spelare är Aziz Corr Nyang, som tidigare spelat med Djurgården i allsvenskan. Idag är han 36 år, men fortfarande den som visar vägen på planen.
– Men vi har andra spelare också, som spelat på hög nivå i Gambia tidigare, säger Edi Dem.

Banjul FC har bara en uppsättning matchtröjor

Laget spelade i röda västar när de mötte Apollon på Skytteholm. Anledningen är att Banjul FC bara har en uppsättning matchtröjor.
– Ja, vi fick tröjorna av en lagledare i ett annat lag. Han var hygglig.

Killarna tränar på Rissne IP två kvällar i veckan. På torsdagar får de hålla till på en fjärdedel av planen när Ursvik IK har träning. Så har de haft det hela säsongen.
– Vi har inte råd att hyra egen plan för träning.

Vi behöver sponsorer och hoppas att vi får det nu

Killarna använder sina egna kläder och fotbollsskor. Vid hemmamatcher betalar de själva en domare och två linjedomare, plus planhyra. Det blir mycket pengar.
– Vi behöver sponsorer och hoppas att vi får det nu när vi gått upp i fyran.

Banjul FC är ett lag som har en hängiven publik. De flesta spelarna har sina rötter i Gambia, men laget är inte ett lag bara för landsmän.
– Vi märker att vi börjar locka andra också och vi gläder oss åt det. Rinkebyborna kommer till våra matcher när vi spelar på hemmaplan. Vi vill bjuda in spelare att provträna med oss, det spelar ingen roll var de kommer ifrån. Alla är välkomna.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hyresgästförening i Järva har fått förstärkning

– Vill man rädda hyresrätten och allmännyttan, stoppa marknadshyror och hela den här utvecklingen, då måste man agera nu.Ann-Margarethe Livh, tidigare bostadsborgarråd, har valts in i styrelsen för Hyresgästföreningen i Järva.

”Allt som jag står för är SD emot”

På söndag den 28 mars kommer Liberalerna ha partiråd och ta ställning till synen på SD och regeringsfrågan. – Vinner Nyamko Sabunis förslag lämnar jag partiet, säger liberalernas starke man i Järva, Ali Abdukadir.

Åke Hodell var en poet som gjorde motstånd med ord, ord, ord, ord

Hur gör man en konstutställning om en poet? Kan man ens göra det?  Utställningen Motstånd om Åke Hodells konkreta poesi visar att det går alldeles utmärkt. Orden och bokstäverna klättrar längs golv och väggar i Tensta konsthall.

Vinnarna av Järvas Entreprenör 2019 har korats!

Vinnaren av Järvas Entreprenör blev Challenge Now.Gårdagens final sprudlade av kreativa affärsidéer från alla sex finalister, allt ifrån hur man kan förbättra föräldrars självkänsla i utsatta områden till att skapa lättillgängliga kuratorer online.