Pumpaparty Bild: Viktor Arnell

En solig septembersöndag i ett kolonilottsområde i Hjulsta har föreningen Den gulliga folkrörelsen har bjudit in till “pumpaupprorsfest”.

Människor i olika åldrar har samlats på en av de större lotterna. Nyskördade pumpor, squash och jordärtskockor ligger uppradade till försäljning och en grönsakssoppa puttrar över öppen eld. Ett latinamerikanskt coverband gör sig i ordning för att spela. Ett par timmar tidigare har de samlats vid Hästa gård på andra sidan Järvafältet och genomfört en symbolisk ritual under ledning av en inkaättad shaman.

Den gulliga folkrörelsen har odlat pumpor, vintersquash och lite potatis

– Under sommaren har den gulliga folkrörelsen ockuperat mark på Hästa gård och odlat pumpor, vintersquash och lite potatis, säger Rafael Altez Calderon som är en av initiativtagarna till föreningen.
Trots den gemytliga stämningen verkar han snarare uppgiven än upprorisk. Han hade hoppats på fler deltagare och säger att även om de har fått mycket positiv feedback från boende i området är det få som tagit steget att bli aktiva i rörelsen.
Anita Karp som också är engagerad i den gulliga folkrörelsen ger en hastig bakgrundshistorik. Sommaren 2013 genomförde den gulliga folkrörelsen en protestaktion i form av gerillaodling på Hästa gård. Då hade gårdens dåvarande arrendator gått i konkurs och Rafael Altez Calderon som hade jobbat på Hästa gård i tre år blivit uppsagd. Året därpå fick föreningen tillgång till lotten i Hjulsta. Anita Karp är nöjd med verksamheten som också haft stor hjälp av sommarjobbande ungdomar flera år i rad.
–  Men markytan är för liten och det känns som om vi får vara där på nåder.

Där beskrev de sin vision med ekologisk stadsodling på Järvafältet.

När det stod klart att företaget Naturskog som arrenderade Hästa gård fram till 2018 inte skulle få sitt kontrakt förlängt lämnade den gulliga folkrörelsen in ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden. Där beskrev de sin vision med ekologisk stadsodling på Järvafältet. När ett år gått utan att de fått gehör för sitt förslag bestämde sig den gulliga folkrörelsen för att återigen gerillaodla på Hästa gård. Och trots den torra och varma sommaren har skörden blivit hyfsad. De har dessutom haft problem med vad Rafael Altez Calderon beskriver som sabotage i form av avstängt vatten. Tillsammans med shamanen har de tackat moder jord och bett om stöd för sin kamp.

Det handlar om att sätta fokus på klimatfrågan

– Det handlar om att sätta fokus på klimatfrågan, säger Rafael Altez Calderon. Men jag vet inte om svenska folket vill ha stadsodling och politikerna har ingen verklig makt. Det är byråkrater och tjänstemän som blockerar oss. Nu måste vi fundera och analysera läget för att komma fram till hur vi ska gå vidare.

Hästa gård står tomt sedan Naturskog flyttade sin verksamhet därifrån. Byggföretaget Peab som nyligen tagit över driften har sagt att de avvaktar bygget av Förbifart Stockholm innan de kommer återuppta något jordbruk på gården.

Text: Anna Nygård
Bilder: Viktor Arnell
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Har någon sett Sahra?

Sahra, 58 år, har varit försvunnen sedan i måndags den 17 juni…

Hjuset och Blå Huset tas över av Rädda Barnen

På måndagen blev det klart att Rädda Barnen tar över driften av fyra fritidsgårdar i Spånga-Tensta. Det handlar om Hjuset i Hjulsta, Blå Huset i Tensta samt Grottan och Folkan i Spånga.

Är det becksvart på Bussenhusvägen ikväll också?

Häromkvällen på Bussenhusvägen i Tensta, klockan 22.17, och det var becksvart utomhus. – De pratar mycket om trygghet, men samtidigt kan de inte fixa gatubelysningen, säger Akrem Hashim.

De håller en kurs i Första hjälpen

Dockan MiniAnne får sig en omgång hårda tryck över bröstet. – Du trycker 30 gånger och blåser två. Och du trycker i snabb takt. Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.