Barnen står redo på startlinjen och lyssnar uppmärksamt på coachen, Mårten Westberg från Rinkeby Run.
– Ni kommer att springa en kilometer, det går nästan bara nedför, och vid målet får ni en godisklubba, säger han.

Godisloppet är en del av Stockholms stads satsning Sommar på torget. Det är ett lopp för barn. De flesta barnlopp är bara kortare versioner av lopp för vuxna, men Godisloppet är annorlunda. Skillnaden är att Godisloppet alltid går svagt nerför.
– Uppförsbackar är helt förbjudna. Barn springer nästan alltid allt vad de kan, då blir uppförsbackar som en knytnäve i magen. I stället ger vi barnen en enda lång utförsbacke. Nerför, nerför och ännu mer nerför. Då känner man sig som en duktig löpare. Då blir det roligt att springa, säger Mårten.

Stämningen är glad och varm, alla barnen verkar nöjda med sin insats

Vid mål är det flera barn som sprang in tidigt, som går tillbaka och hejar på sina kamrater som är på väg att avsluta sina lopp. Stämningen är glad och varm, och alla barnen verkar nöjda med sin insats.

Efter målgång delas barnen upp i lag och får leka en bollek som heter “Bollen till grillen”. Leken tar barnen en hel kilometer ner till grillen vid fågelsjön i Hjulsta. Där väntar Aman, Ayan och de andra från föreningen Gesgud. De grillar halalkorv till lunch och berättar somaliska sagor för de barn som inte hellre spelar fotboll med ledarna från Tensta Run.
– Vi kör loppet varje vardag den här och nästa vecka. Starten är vid Tenstabadet. Därifrån springer barnen ner förbi Tensta centrum, och fortsätter ner förbi lekparken vid Spånga kyrka och Enbacksskolan, säger Mårten.

Läs mer om loppet här

Annika Skarf

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Anders Österberg (S) vill ser fler kulturinstitutioner i Järva

Anders Österberg, riksdagsledamot (S) vill se Historiska muséet, Kungliga Operan, dansakademin och motsvarande statligt finansierade kulturinstitutioner bygga filialer i Järva och andra områden där det råder underskott på professionell kulturell verksamhet.

Folkets Husbys nya ordförande heter Dilan Aksoy

– Det känns jättebra, och jag tackar ödmjukt för förtroendet. Folkets Husby är en så viktig mötesplats.På senaste årsmötet blev Dilan Aksoy vald till ny ordförande i styrelsen för Folkets Husby.

Rinkebybarnen bygger sina drömkojor

Hur skulle du vilja bo? Nästa vecka kan du se barnens drömkojor som visas i Bredbysalen på Folkets Hus i Rinkeby. Utställningen är resultatet av kursen Färg & Fantasi, i Kulturskolans regi.   – Det är ett av de bästa samarbeten vi har haft, säger Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus.

Många roliga aktiviteter på Rinkeby torg

Sommar på torget med massor av aktiviteter för barn finns i Rinkeby mellan 26 juli och 13 augusti, dessförinnan var de tre veckor i Husby. – Det var väldigt populärt i Husby, och vi hoppas att rinkebyborna också ska hitta oss, säger Ebba Sidh som är projektledare.