Hembla-skylten på husfasaden på Tönsbergsgatan i Husby

Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra avslöjade i senaste numret att 99 hyresgäster som bor i Hemblas hus i Järva och Södertälje kommer att bli av med sina hyreskontrakt. 58 av de uppsagda hyresgästerna bor i Järva. 

Bakgrunden är att Hembla har kontrollerat 3281 hyresgäster i Järva och 3335 i Södertälje i jakt på olovlig andrahandsuthyrning. De har alltså letat aktivt efter personer som är folkbokförda på fel adress. Magnus är aktiv i föreningen Ort till ort som organiserar hyresgäster.

– Hembla har som mål att renovera hundra procent av sina lägenheter. Det innebär att de måste ha en konstant omflyttning av hyresgäster för att få tillgång till lägenheterna. Väldigt många hyresgäster klagar på att Hembla inte fixar sådant som är fel i lägenheten, istället försöker de få de boende att flytta till en nyrenoverad lägenhet. De behöver hela tiden hitta sätt att bli av med folk.

Jag hade jätteångest medan jag väntade på att de skulle dra tillbaka uppsägningen

Nu har alltså 58 hushåll i Järva blivit av med sina hyreskontrakt. Hembla säger att de har dubbelkollat alla uppgifter innan de tagit beslut om att säga upp någon, men Hem&Hyra har varit i kontakt med en hyresgäst som har blivit uppsagd på felaktiga grunder.
– Jag hade jätteångest medan jag väntade på att de skulle dra tillbaka uppsägningen, säger hyresgästen till Hem&Hyra.

Att vara folkbokförd på en annan adress än man bor kan sedan tre år tillbaka vara straffbart. Sommaren 2018 återinfördes folkbokföringsbrottet som i värsta fall kan bestraffas med böter eller fängelse.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Aysha Jones vill inte bli årets stockholmare

Aysha Jones avsäger sig nomineringen till public service-utmärkelsen Årets stockholmare. Orsaken är en annan nominering med SD-kopplingar. – Public service som ska vara för alla visar sig återigen inte vara för min svarta, svenska kropp, säger Aysha Jones.

”Det råder stor politisk enighet i frågan om begravningsplatsen”

Awad Hersi satt som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd när beslutet om Järvas…

Stillastående rulltrappor orsakar hissträngsel i Rinkeby

Alla rulltrappor står stilla på Rinkebys tunnelbanestation och resenärerna tvingas tränga ihop sig i hissen. Men SL anser inte att det är en fråga som berör corona och trafik. 

Den skjutne mannen dog av sina skador

Den unge man, som sköts i Rinkeby på måndagskvällen, har avlidit av sina skador, uppger polisen idag. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt.