SAMSUNG CSC
Den första deltävlingen av Ortens bästa poet avgjordes i Tensta i söndags. Kvällens finalister var Ahmed Hassano och Yusuf Hussein som vann varsin plats i finalen i december.

Premiären och den första deltävlingen av Ortens bästa poet avgjordes i Tensta träff under söndagskvällen. I en fullsatt lokal fick åtta poeter framföra två dikter var i två omgångar, tävlandes om två finalplatser. Finalisterna fick sedan tävla med ytterligare varsin dikt om titeln som Tenstas bästa poet.

Sjuttonåriga Ahmed Hassano från Rissne och sextonåriga Yusuf Hussein från Rinkeby lyckades kamma hem de två finalplatserna. Ahmed Hassano, som tidigare vunnit en delad andraplats i poesitävlingen Ortens Poesi år 2016, blev kvällens stora vinnare. Han kammade hem en finalplats samt titeln som Tensta bästa poet, men att han skulle stå där som vinnare var något han inte trodde.
– Det är en otroligt skön känsla. Jag kände mig självsäker, men jag blev överraskad över hur duktiga alla poeter var. Konkurrensen var hård, men jag är glad att jag vann. Jag kan se till att få människors röster hörda. Människor som inte kan berätta sina egna historier själva.

Jag började skriva dikter för bara ett halvår sedan

Yusuf Hussein som tog den andra finalplatsen medgav även han att han inte hade föreställt sig att han skulle gå vidare.
– Jag är väldigt glad och stolt över mig själv, för jag började skriva dikter för bara ett halvår sedan. Det var när jag var på de tidigare upplagorna av Ortens bästa poet som jag fann intresset för poesin. Jag kände att det här är något som behövs i förorterna. För en gångs skull skulle det vara skönt att se medierna rapportera om något fint och fredligt här, inte bara skjutningar och problem.
– Det är också visionen med mitt skrivande. Att nyansera det negativa som skrivs om orten i svenska medier. För oftast så svartmålas förorter som Rinkeby där jag själv bor och är uppvuxen. Skjutningar sker ja, men allt är inte svart eller vitt. Min mamma är också vän med många mammor vars söner har blivit mördade. Min poesi handlar mycket om just varför bröder skjuts.

Det är för fjärde året i rad som slam poetry-tävlingen Ortens bästa poet anordnas av föreningen Förenade Förorter. Tävlingen är en form av estradpoesi där poeter framför dikter inom en tidsram av tre minuter och nio sekunder. Dikterna måste vara skrivna av poeterna själva och ska framföras utan rekvisita på scen framför fem jurygrupper. Titeln som Ortens bästa poet avgörs genom ett flertal deltävlingar som kommer att äga rum i tio olika svenska städer. Poeter från hela landet får då tävla om en plats i finalen i Stockholm.

Ytterligare 300 stod utanför och köade för att komma in

På plats i Tensta träff närvarade uppskattningsvis 500 personer. Ytterligare 300 stod utanför och köade för att komma in halvvägs genom kvällen. Nattalie Ström Bunpuckdee som tävlade i Ortens bästa poet år 2016 satt i juryn i år. Hon menar att det stora intresset för tävlingen inger hopp för förortsbornas framtid.
– Det är sjukt roligt att det är så många som har kommit, att det finns ett så stort intresse för vår konst. Att det finns många som tycker att det är värt att stå på scen, och att det är värt att lyssna på sådana som oss. Det är ofta man känner att det inte är så.

I publiken satt också författaren och poeten Mariama Jobe som i våras publicerade sin första diktsamling. Hon vann även titeln som Ortens främsta poet i tävlingen Ortens Poesi samma år som Ahmed Hassano deltog. Mariama Jobe menar även hon att det är viktigt att det finns platser där människor från förorten kan få sina röster hörda.
– Jag är från Jordbro, men jag jobbar på en fritidsgård i Hjulsta här i Järva. Det första jag lade märke till när jag kom hit, var att det finns ett flertal barn från min fritidsgård på plats här ikväll. Redan där var min kväll gjord. Det här är barn som ofta inte vill svara när du pratar med dem om deras tankar. Men när jag ser dem här ikväll, så vet jag att de visst har ett intresse för att uttrycka tankar och känslor – de behöver bara blir hörda. Att fler visar att de vill lyssna på dem.

Nästa deltävling av Ortens bästa poet äger rum i Angered den 23 september. Den 30 september återvänder tävlingen till Järva, där den tredje deltävlingen avgörs i Husby.

Text och bild: Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Äntligen drog fotbollsmatcherna igång igen

Det var en efterlängtad dag för många. Efter över 120 dagar utan tävlingsmatcher var det dags igen. Första utmaningen för Rinkeby United var borta mot Solna FC (Div4)  i den första gruppspelsmatchen i Stockholm Cup.

Hård debatt under nämndmötet i Rinkeby-Kista

Under mötet i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd fick nämndens ordförande Benjamin Dousa, M, hård kritik för att han fattat viktiga beslut på egen hand och dessutom för att ha smutskastat förvaltningens personal i media.

Clowner utan gränser underhöll barnen i Rinkeby

På lördagen underhöll en grupp clowner från Clowner utan gränser barnen och föräldrarna som samlats i parkleken Rinken i Rinkeby. Tre tokiga clowner i overaller och hjälmar kämpade med hinkar, rep och rockringar, och spred skratt och glädje trots mulet och duggregn.

Husbys nya muralmålning är färdig

Den nya muralmålning i Husby centrum invigdes på onsdagen. Den illustrerar en liten flicka som läser en bok med texten ALLA SKA ÄTA.