Hon såg annonsen om demokratiprojektet i Rinkeby.
– Jag var klar med mina studier i Manchester, sökte jobbet som projektledare och fick det.
Amal M. Omar, 26, ansvarar för Demokratilabbet och är samtidigt chef för Rinkeby Folkets Hus

Amal är född i Djibouti, men växte upp i Landskrona i Skåne. De senaste tio åren har hon bott i Manchester i England, hennes familj flyttade dit för att komma närmare släkten. När hon pratar hörs det att hon växte upp i Skåne.
– Ja, jag tänker på svenska, säger hon, det är mitt första språk. Sedan kommer engelska och somaliska. Somaliska är mitt favoritspråk, fast jag inte talar det så bra. Men varje dag lär jag mig bättre och bättre.

De som bor här, de ser ut som jag

Amal såg annonsen genom Rättviseförmedlingen. Hon hade erfarenheter av att arbeta med frågor som rör demokrati och integration, bland annat i ett projekt där civilsamhället utbildade engelska poliskåren i hur de skulle tänka, agera och förstå.
– Jag ville utnyttja mina kunskaper som jag fått i Manchester, där bodde jag i ett område som liknade Rinkeby. De som bor här, de ser ut som jag. Jag sökte tjänsten och i februari flyttade jag tillbaka till Sverige.
Amal har gedigna studier bakom sig, en kandidatexamen i sociologi och kriminologi, och en master i sociologi. Redan tidigt, som tonåring, började hon engagera sig och arbetade som volontär.
– I Manchester var jag med och byggde flera projekt, bland annat ett teaterprojekt för att bygga broar mellan olika minoritetsgrupper i Manchester. Senare fick jag jobb som projektledare i Hideaway youth project, där vi jobbade främst med kvinnofrågor och jämställdhet.
När hon var klar med sina studier ville hon antingen flytta tillbaka till Somalia eller tillbaka till Sverige. Det blev Sverige, som hon tycker har förändrats sedan hon bodde här senast.
– Sverige har fått ett politiskt klimat, som liknar resten av världen. Det är viktigt att demokratisera samhället och att vi definierar demokratin på vårt sätt. Vi i orten måste stärka varandra, vi måste ha representation och vi måste synas.

 Vi måste öppna dörrarna till Folkets Hus

“Rum i demokrati”, som även kallas Demokratilabbet, är ett tvåårigt projekt, finansierat av Vinnova. De första tre månaderna besökte och kartlade Amal alla föreningar i området.
– Det viktigaste för mig var att förankra mig i stadsdelen. Jag gick runt och träffade alla föreningar, alla aktiva, tog del av deras möten och aktiviteter. Samtidigt som jag skrev en förstudie om de analyser som jag gjorde.
Främsta målet med Demokratilabbet är att testa nya metoder för att skapa en mötesplats.
– Vi måste öppna dörrarna till Folkets Hus så att människor vill vara här och skapa trygga rum där de kan verkställa sina idéer.
Arbetet har redan börjat. Inför valet anordnades en rad sammankomster för att öka valdeltagandet. När fastan efter ramadan bröts och muslimerna firade iftar, bjöds lokala politiker in på mat.
– Och under fotbolls-VM visade vi matcherna på storbildsteve och ordnade föreläsningar efteråt. Alla events gick ut på att öka valdeltagandet.

Amal delar nu sin tjänst mellan demokratiprojektet och arbetet som verksamhetschef för Rinkeby Folkets Hus. Ett hus som dessutom ska genomgå en stor renovering under det kommande året. Det är ett stort uppdrag.
– Ja, men jag har ett bra team, säger hon. Jag har aldrig träffat så många medvetna människor som här, men samtidigt så oorganiserade. Just därför att offentliga mötesplatser inte varit tillgängliga för alla. I England är det tvärtom, människor är välorganiserade, men inte alls lika medvetna.
Målet med demokratiprojektet är att skapa ett ortens parlament.
– Vi vill bygga upp ett kunskapscentrum och en plats där man kan utbilda sig, lära sig och lära ut.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ytterligare en misstänkt för mordet i Husby begärs häktad

Åklagaren har i dag begärt en man häktad på sannolika skäl misstänkt för ett mord i Husby i nordvästra Stockholm den 31 maj. Mannen anhölls i lördags. 

FörortsEntreprenörerna lyfter framgångsrika förebilder

Barndomsvännerna Tomas Amanuel och Mustafa Zatara arbetar tillsammans med plattformen FörortsEntreprenörerna. – Jag googlade förortsentreprenörer och hittade tio svenska ansikten och de hade varken rötter i eller var från orten. Därför startade jag, säger Mustafa Zatara.

Upphandling riskerar att försena Rinkebys vård- och omsorgsboende

Det snart färdigbyggda vård- och omsorgsboendet i Rinkeby finns med på stadens lista över planerade upphandlingar. Den blågröna majoriteten vill att boendet ska drivas av ett privat vårdbolag, men oppositionen uttrycker oro över konsekvenserna.

Nu har det brunnit i Husby igen

Vid 04.30 på lördagsmorgonen larmades polis och Räddningstjänst till Husby. Det brann utanför en lägenhetsdörr på bottenvåningen i ett flerfamiljshus. Ingen person kom till skada.