Tidningen Journalisten uppmärksammade Nyhetsbyrån Järva i sitt senaste nummer. Under rubriken ”Når ut där andra misslyckas” intervjuas några av tidningens medarbetare.
Journalisten är Svenska Journalistförbundets tidning och reportagen som trycks i papperstidningen är låsta för dem som inte är medlemmar eller prenumeranter. Men det är tillåtet att citera en del ur reportaget som reportern Johannes Nesser och fotografen Tor Johnsson gjorde, när de besökte Rinkeby en eftermiddag för några veckor sedan.
”Men det är inte blåljusnotiser som är Nyhetsbyrån Järvas styrka, utan klassisk lokaltidningsbevakning: skola, vård, stadsplanering, kultur och idrott, inte minst det sprudlande föreningslivet – och framför allt att låta invånarna komma till tals. Fast på senare tid, när gängen återvänt till dagordningen, har det blivit mycket polisrapportering även på sajten. Och de har varit före kvällstidningarna några gånger.
– En gång i våras väcktes jag av polishelikoptern mitt i natten och kollade händelserapporteringen. Det var ett mord i området, det blev vi först med, berättar reportern Anna Nygård.
Något annat de var först med, var att fatta att man måste nå personer som inte talar svenska med information om coronapandemin. Den 18 mars, dagen efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer om distansundervisning och arbete hemifrån i Stockholmsområdet, lade Nyhetsbyrån Järva upp ett nyhetsinslag på somaliska.
– Det var många tusen som tittade. Jag har gjort ett videoinslag på somaliska i veckan under våren, berättar Fatuma Abdullahi Mohamed.”
De är ute i området för intervjuer och reportage och skriver hemifrån
Journalistens utsända kan konstatera att någon redaktion inte finns, men att Nyhetsbyrån Järva har tillgång till ett rum i Folkets hus, som sällan utnyttjas.
”De är ute i området för intervjuer och reportage och skriver hemifrån.
Under Journalistens besök återkommer diskussionen ständigt till frågan om förtroende – och om ilskan mot etablissemanget.
– Det pågår en nedmontering av verksamheter i det här området. Ungdomens hus har stängt, föreningslivet angrips, polisen trakasserar ungdomar och många upplever det som att man blir baktalad av medier, säger Kerstin Gustafsson Figueroa.
Förtroendet för ”etablissemangsmedier” är extremt lågt bland invånarna.
– Ärligt talat, mitt medieförtroende är också lågt, säger Anna Nygård. Vid ett tillfälle fick jag en flash från en kvällstidning om upplopp i Tensta centrum, där jag just då befann mig. Jag tog ett foto, det var en helt lugn sommarkväll och ganska öde, det satt en gubbe på en bänk. När de som bor här läser om sitt bostadsområde i tidningarna eller ser ett inslag i tv känner de inte igen sig.”