I Pakistan är lastbilarna inte bara ett transportmedel, utan även rullande konstgallerier. Nu kommer tre konstnärer från Pakistan till Järva och visar hur de arbetar.

 – Inget land i hela världen smyckar och pryder sina fordon med så mycket kärlek och omsorg som i Pakistan, säger Nazneen Anasri, från föreningen PICS, Pakistan Information & Cultural Society.

Konstnärerna Ali Salman Anchan, Haider Ali och Mumtaz Ahmad är på Europaturné och på lördag den 1 juni kommer de till Sverige. De inleder sitt arbete med att smycka en lastbil och de håller till i  Järva Folkets Park, på Eggeby gård. Deras arbete kan studeras under hela helgen ända fram till måndag den 3 juni.
 – Då är troligen lastbilen ett färdigt konstverk, säger Nazneen Anasri.

 Den 1 juni på kvällen håller konstnärerna dessutom en workshop mellan 17-19 på Bergengatan 15 i Husby.
 – Där berättar de om sin konst och de som anmäler sig får prova själva att måla.

Pakistansk Truck Art, eller lastbilskonst, är en mycket gammal konsttradition. Förr i världen målades vagnarna som drogs av hästar eller kameler, men idag är det lastbilarna som målas.
 – Lastbilarna dekoreras med dikter, ordspråk, bilder av favoritskådespelare, poeter, idrottsmän och olika myter och legender. Sedan körs lastbilen runt i hela landet och berättar en historia för åskådarna, säger Nazneen Anasri.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild: Shahzad Ansari


Anmälan till workshop 1 juni: info@picss.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara: Förord

I morgon den 1 juli börjar Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong. Boken heter Gå bara och är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell. Den är utgiven på Ordfront förlag 2016. Idag publicerar vi förordet av Linn Bursell och Abdi Elmis introduktion till boken.

Suad Ali om sin debutroman

Suad Ali, statsvetare som har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket, debuterar som författare med romanen “Dina händer var fulla av liv”. I torsdags kväll bjöd Rinkeby Folkets Hus in till ett samtal om boken.

Han förmedlar historierna om dem som vuxit upp i diasporan

Många förknippar Yusuf Hussein med Ortens bästa poet och han har varit med i Ortens bästa penna. Allt började 2018 när han vann i gruppmomentet med västerorts grymma poeter under poesi-galan. 

Nu invigs Husbys nya scen

Ikväll invigs Stadsteaterns och Kulturskolans nya scen i Husby och Melody Farshins Mizeria har premiär som teaterföreställning. – Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är teaterns konstnärliga ledare.