I Pakistan är lastbilarna inte bara ett transportmedel, utan även rullande konstgallerier. Nu kommer tre konstnärer från Pakistan till Järva och visar hur de arbetar.

 – Inget land i hela världen smyckar och pryder sina fordon med så mycket kärlek och omsorg som i Pakistan, säger Nazneen Anasri, från föreningen PICS, Pakistan Information & Cultural Society.

Konstnärerna Ali Salman Anchan, Haider Ali och Mumtaz Ahmad är på Europaturné och på lördag den 1 juni kommer de till Sverige. De inleder sitt arbete med att smycka en lastbil och de håller till i  Järva Folkets Park, på Eggeby gård. Deras arbete kan studeras under hela helgen ända fram till måndag den 3 juni.
 – Då är troligen lastbilen ett färdigt konstverk, säger Nazneen Anasri.

 Den 1 juni på kvällen håller konstnärerna dessutom en workshop mellan 17-19 på Bergengatan 15 i Husby.
 – Där berättar de om sin konst och de som anmäler sig får prova själva att måla.

Pakistansk Truck Art, eller lastbilskonst, är en mycket gammal konsttradition. Förr i världen målades vagnarna som drogs av hästar eller kameler, men idag är det lastbilarna som målas.
 – Lastbilarna dekoreras med dikter, ordspråk, bilder av favoritskådespelare, poeter, idrottsmän och olika myter och legender. Sedan körs lastbilen runt i hela landet och berättar en historia för åskådarna, säger Nazneen Anasri.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild: Shahzad Ansari


Anmälan till workshop 1 juni: info@picss.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Han är både Tensta och jazzmusiken trogen

I Tensta bor en musiker som spelar sax. Örjan Hultén är både jazzen och Tensta trogen.  – Ja, Tensta har betytt mycket för mig och jazzen överlever allt.Med sin kvartett Örjan Hultén Orion spelar han på Fasching den 16 maj.

Tre systrar på Tensta konsthall

På Tensta konsthall finns ett ljud- och videoverk av Tanja Muravskaja. Två teveskärmar visar två unga kvinnor som pratar i mun på varandra. Konstverkets titel ”Tre systrar” är inspirerad av Tjechov och den tredje ”systern” är konstnären själv.

Yasin briljerar igen

Yasin gör låten ”Ge upp igen” tillsammans med popstjärnan Miriam Bryant. Singeln är deras första låt tillsammans och Yasin briljerar igen. 

Orten i ungdomarnas ögon

Projektet “Mina drömmars ort” engagerar ungdomar till nyfikenhet, lek och lust. Under fem intensiva dagar har modeller av deras drömort skapats. Resultatet av det fantasifulla arbetet ställs ut på Husby Konsthall.