Årets lopp i Järva Skolstafett äger rum den 5 juni, samma dag som muslimer firar sin stora högtid Eid al-fitr. Mer än 1000 barn anmälda till årets tävling och samtidigt kommer det att finnas ett tivoli för alla som vill fira på Spånga IP.

Järva Skolstafett är ett av Sveriges största barnidrotts-evenemang. 2018 sprang drygt 2000 barn från Järva 1,5 km var. På sikt tror arrangörerna (Lidingöloppet och Rinkeby Run) att det kommer vara uppemot tio gånger så många barn som deltar. 

Till årets lopp räknade dock arrangörerna med att många barn inte skulle komma, eftersom de samma dag firar Eid al-fitr.  Då är många av barnen i Järva lediga från skolan och en del skolor är till och med stängda. Men trots detta så är fler än 1000 barn och ungdomar anmälda till årets tävling.  

De snabbaste lagen vinner biobiljetter, men den egentliga tävlingen handlar om de två jättestora vandringspokalerna. Den ena går till skolan med flest deltagare. Solhemsskolan vann den i fjol och ligger bra till för att vinna den igen. Den andra pokalen går till skolan med störst andel deltagare. Den pokalen vann Kista International School i fjol, men de är dock inte med i år. Istället är det Rinkebyskolan som ligger bra till.  Dessutom delar Ellevio ut priser till tjejlag och mixed-lag (lag med både killar och tjejer).

  • Lågstadiet (årskurs 1-3) startar kl. 12
  • Mellanstadiet (årskurs 4-6) startar kl. 13
  • Högstadiet (årskurs 7-9) startar kl. 14
  • ..och i år blir det en öppen start där vem som helst får springa. Den sker 11.30.

Samtidigt som skolstafetten pågår är alla barnfamiljer välkomna till Eid Mubarak Park, ett litet tivoli, som kommer att finnas på Spånga IP. Där finns karuseller, hoppborg, hinderbana, sockervadd, och bord där lokala föreningar säljer bakverk, sambosas och annat mellan kl.11-16. Tillsammans gör Eid Mubarak Park och Järva Skolstafett att det blir ännu mera fest, och att många föräldrar får se sina barn tävla i löpning. För deltagarna i Järva Skolstafett är det förstås kul att mamma och pappa är där och hejar när de springer. Då blir det ännu roligare att vara med.

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

CinemAfrica på Rinkeby Folkets Hus

Somaliska akademiker visade tillsammans med Rinkeby Folkets Hus filmen Dhalinyaro. Filmens titel betyder ungdom på somaliska och den handlar om tre tonårstjejers uppväxt. Berättelsen speglar Djiboutis samhälle och hela dess komplexitet.

”Vi är många som känner att nu får det vara nog”

Det blir en manifestation mot våldet imorgon, lördagen den 5 september kl. 13.00, Polisen gav tillstånd när arrangörerna flyttade mötet från Husby centrum ner till Järvafältet vid Husby gård.

”Paradiset ligger under din mammas fötter”

Byn never talks i Rinkeby Folkets Hus blev en succé med byns ”moster” Ardo Warsame och musikproducenten Hasti B. Det blev ett samtal om ungdomar, om mammor och om medias bild av Rinkeby.

Järvas första duathlon – både simning och löpning

Årets sjunde Tensta Rinkeby Grass Run är också Järvas första duathlon. 200 meter simning + 5 km löpning. Halv nio på söndag morgon börjar loppet med 200 meter simning i Järvabadet.