Den 2-8 augusti pågår Prideveckan i Stockholm, där Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning bjuder på ett omfattande program. För att uppmärksamma firandet har 21 feriearbetande ungdomar målat fyra parkbänkar i regnbågsfärger. Den första pridebänken invigdes av stadsdelsnämndsordförande Ole-Jörgen Persson i Rinkeby på torsdagen.
Det är en solig eftermiddag i Rinkeby. Mittemot utegymmet vid Hindertorpsparken i Rinkeby står den första av de fyra pridebänkar som blir startskottet för årets pridefirande i stadsdelen – en bänk placeras ut i Rinkeby och likaså i Akalla, Husby och Kista. Ytterligare fyra bänkar kommer att målas och placeras i Rinkeby under en senare ferieperiod. Mikal Asteway, projektansvarig för parkjobben och de feriearbetande ungdomarna, berättar om det gedigna arbetet.
– Totalt är det 21 ungdomar som tillsammans slipat och målat bänkarna i två omgångar. De första feriearbetarna påbörjade arbetet redan i juni och arbetet med de sista fyra bänkarna tar vid härnäst.
På plats för invigningen finns också Ole-Jörgen Persson, M, stadsdelsnämndsordförande för Rinkeby-Kista och Oliver Bråneke, en av handledarna för feriearbetarna. Ungdomarna själva, som skulle representerats av två deltagare vid invigningen, har blivit sjuka. Ole-Jörgen Persson förklarar stolt att stadsdelens prideprogram i år är deras hittills största.
– Både Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har de senaste åren uppmärksammat Pride, men ett så omfattande program som det vi har nu har vi aldrig haft tidigare och jag tror inte att någon stadsdel i hela Stockholm har lagt så mycket energi på detta.
Oavsett vem du är, hur du definierar dig eller vem du älskar, så står det här samhället bakom dig
Enligt stadsdelsnämndsordföranden är det svårt att leva öppet som HBTQ-person i Järva vilket gör arbetet här viktigare än i många andra delar av staden.
– Vi gör det av två skäl: det ena är att det är viktigt i sig, vi vill uppmärksamma Pride och HBTQ-rättigheter. Vi vill att alla ska kunna vara den man är i vår stadsdel och vi vet att många här upplever att man har problem med att kunna vara öppen med sin läggning och könsidentitet. Då behöver vi göra det vi kan för att ge en signal om att oavsett vem du är, hur du definierar dig eller vem du älskar, så står det här samhället bakom dig. Det är en viktig symbol.
Programmet, med sina 16 aktiviteter som främst äger rum digitalt, har sitt fokus på gruppen barn och unga. Stadsdelsnämndsordföranden betonar att det är viktigt att inleda en dialog om värderingsfrågor tidigt i åldrarna och ser optimistiskt på den nya generationen i Järva. På frågan om det finns någon särskild programpunkt han vill slå ett slag för är svaret solklart.
– Jag ser verkligen fram emot högläsningen med gruppen ”Bland drakar och dragqueens”, jag är övertygad om att barnen kommer att älska det. Att så tidigt som möjligt normalisera allt som har med detta att göra, desto lättare blir det för dem som kommer efter, tänker jag.
Hela programmet för Pride i Rinkeby-Kista den 2-8 augusti finns på Stockholms stads hemsida.