Multivitaminjuice

”Samir skulle inte göra något fel. Han vet att det inte finns någon med kraftigare spionagemetoder än en svartsjuk ortenguzz. En ortenguzz hade kunnat lösa Palmefallet på en kvart via Instagram. Men det betyder inte att han är en grabb som är redo, jag vill inte se dig eller din kompis omkring honom.”

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Middag

”Varför har vi den där?” Ali pekar på vattenfallstavlan med 3D-effekt och ledljus som byter färg. Batteriet som fick fram ljudet av rinnande vatten har dött för många år sen och ingen har brytt sig om att byta.

”Du vet ingenting om design”, säger mamma Mona och sätter sin kaxiga son på plats.

”Dom här skålarna finns i varje hem, fick man dom som starterkit av migrationsverket eller vad gick snett?” Ali pekar på skålarna som har mönstret av salladsblad.

”Det var rea på IKEA i samband med barnbidrag, ok varför ställer du tusen frågor, dom är slitstarka och finns kvar i varje hem trots att dom används varje dag”, svarar Mona irriterat och tittar mot sin dotter, som i vanliga fall älskar när Ali irriterar.

”Du vet väl att det inte finns någon som helst näring i Multivitaminjuice? Det är bara kemikalier.” Ali fortsätter att spela besserwisser. 

Försök inte med svennefasoner, det finns ingenting som heter fredagsmys

”Jag har uppfostrat er båda på den här juicen, kanske därför din hjärna slutade växa.” Monas irritation väcker belåtenhet hos Ali, men Aicha är fortfarande likgiltig.

”Ikväll vi ska titta på Let’s dance som fin family”, börjar Mona men blir avbruten av Ali.

”Försök inte med svennefasoner, det finns ingenting som heter fredagsmys, du har fått fnatt med dom här grejerna, jag vill inte se grabbar i för tighta byxor.” 

Ali lyfter sitt glas från bordet med den blommiga plastduken.

”Men det finns Tony Irving”, försöker Mona övertyga.

”Nej, jag ska träffa grabbarna, kolla med den här zombien och baba.” 

Pappa Husseins snarkningar hörs från vardagsrummet där han somnat med fjärrkontrollen balanserandes på magen.

”Hela tiden ut på gatorna, man kan tro att du saknar hem, Ali”, klagar Mona. 

”Alla grabbarna ska med, jag kan inte vara den enda som bangar.” 

Plötsligt vaknar Aicha till.

”Vilka ska med? Kommer Samir?” säger hon med klarvaken röst.

”Välkommen tillbaka till världen! Vilken hypnos har du fastnat i? Och sen när bryr du dig om Samir?”

”Jag undrar bara, eller, en kompis egentligen, men du får inte säga något.” 

En ortenguzz hade kunnat lösa Palmefallet på en kvart via Instagram

Aicha inser att hon var överentusiastisk och tonar ner sig.

”Vilken kompis? Och vad undras?” Ali blir misstänksam medan mamma börjar plocka bort saker från bordet mumlandes om Tony Irving.

”Inget, en kompis snackar med honom och hon vill bara veta hur han är som grabb, jag sa att du känner honom.” Aicha ser ner i golvet där mattorna lappar över varandra, hon klarar aldrig av att se Ali i ögonen när hon ljuger.

Ali blir tyst och granskar Aicha, han fattar att något inte stämmer i det hon säger men han spelar med i lögnen.

”Samir skulle inte göra något fel. Han vet att det inte finns någon med kraftigare spionagemetoder än en svartsjuk ortenguzz. En ortenguzz hade kunnat lösa Palmefallet på en kvart via Instagram. Men det betyder inte att han är en grabb som är redo, jag vill inte se dig eller din kompis omkring honom.” 

Mona kastar disktrasan i Alis ansikte, det är hennes passivt aggressiva sätt att säga att det är hans tur att torka av bordet.

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. Boken är skriven av Melody Farshin och utgiven på Bonnier Carlsen 2018. Del 20 publiceras imorgon.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu invigs Husbys nya scen

Ikväll invigs Stadsteaterns och Kulturskolans nya scen i Husby och Melody Farshins Mizeria har premiär som teaterföreställning. – Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är teaterns konstnärliga ledare.

Gå bara, del 17: ”Det viktigaste är att vi följer reglerna”

Det här är del 17 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi har sökt asyl i Sverige men på Migrationsverket är det ingen som vill lyssna på hans historia. Abdis fingeravtryck finns nämligen på Malta. 

Imenella släpper ”Nordvästra”

Inatt släppte Imenella sin andra singel för i år, Nordvästra. Låten handlar om platsen hon kallar sitt hem och hur den har präglats av hat och kärlek.

Melody Farshin debuterar med sin första soloshow

Husbydottern Melody Farshin är aktuell med sin allra första soloshow i höst. 3 streck är namnet på standup-föreställningen om identitetskrisen som uppstår i mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram.