flagga som gör reklam för vaccination.
Vaccinbussen i Rinkeby centrum.

Från och med i torsdags, den 29 juli, har Region Stockholm sänkt väntetiden mellan den första och andra vaccindosen till fyra veckor. Ändringen gäller för de som tagit Pfizer och Modernas vaccin och är en åtgärd för att snabbare få fler fullvaccinerade efter det ökade smittoläget i Stockholmsregionen.

Sedan i torsdags är det möjligt för invånare i Stockholms län som fått en första dos av Pfizer eller Modernas vaccin att få sin andra dos redan efter fyra veckor. För den som vaccinerats med Astrazenecas vaccin gäller fortfarande nio veckors väntan mellan doserna. Sänkningen av väntetiden, som tidigare var satt till sju veckor, beror på det ökade smittoläget i Stockholm där den mer smittsamma deltavarianten dominerar spridningen. För att få ett bra skydd mot allvarlig sjukdom kräver deltavarianten två vaccindoser.
– Vi har gott om vaccin men också ett nytt läge med deltavariantens spridning. Att ge fler möjligheter att få dos 2 tidigare ligger helt i linje med vårt mål: att använda tillgängligt vaccin på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt vid varje tidpunkt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Stockholmsregionen.

I Järva kan den som har fyllt 18 år boka tid för att vaccinera sig genom appen Alltid öppet eller via telefonbokningen, som öppnar för tidigareläggningen av den andra dosen i början av nästa vecka. För den som saknar den digitala möjligheten att boka tid eller saknar svenskt personnummer går det att komma på drop-in till vaccinationsbussarna i Järva. Bussarna finns centralt i Tensta, Husby och Rinkeby.

 • Tensta, Tenstaplan 2:
  Måndagar kl 11-17
  Söndagar kl 11-15
 • Husby, Oslogatan 4:
  Tisdagar och onsdagar kl 11-17
 • Rinkeby, Rinkeby torg:
  Torsdagar och fredagar kl 11-17
  Lördagar kl 11-15

Under Järva Filmfestival som pågår med start från i dag, den 1 augusti, till och med den 7 augusti, finns vaccinationsbussarna även på plats på festivalområdet mellan Spånga IP och Enbacksskolan mellan klockan 16-20 vilket Nyhetsbyrån Järva tidigare rapporterat om.

Källa: Region Stockholm

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Grönt initiativ vill ta kampen om Hästa gård

Stockholms stad och miljöborgarråd Daniel Helldén har meddelat att 30 miljoner anslås för att rusta upp Hästa gård. – För oss kom det som en överraskning. Men om man avser att rusta upp Hästa gård borde man ta hänsyn till de medborgarförslag som redan finns, säger Mariam Jallow Tholozan från Grönt Initiativ.

Nyhetsbyrån Järva fick besök av tevekanalen Al Kompis

Nyhetsbyrån Järva fick besök av mediaföretaget Al Kompis. De intervjuade Kerstin Gustafsson Figueroa och vi fick chansen att intervjua Al Kompis reporter Sandy El Doukhi.

”Suad Ali är en modig förebild”

Årskurs 8 i Enbacksskolan har arbetat med Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv i undervisningen i svenska. De har diskuterat hur viktigt det är med positiva förebilder och representation och eleverna har tillsammans skrivit den här texten.

Hodans tv-kanal når många somalier i Järva

Community integration show är ett samhällsprogram som är nätbaserat och sänds från Husby på somaliska. Programmet belyser olika problem och tar upp ämnen som engagerar människor och öppnar upp för samtal.