flagga som gör reklam för vaccination.
Vaccinbussen i Rinkeby centrum.

Från och med i torsdags, den 29 juli, har Region Stockholm sänkt väntetiden mellan den första och andra vaccindosen till fyra veckor. Ändringen gäller för de som tagit Pfizer och Modernas vaccin och är en åtgärd för att snabbare få fler fullvaccinerade efter det ökade smittoläget i Stockholmsregionen.

Sedan i torsdags är det möjligt för invånare i Stockholms län som fått en första dos av Pfizer eller Modernas vaccin att få sin andra dos redan efter fyra veckor. För den som vaccinerats med Astrazenecas vaccin gäller fortfarande nio veckors väntan mellan doserna. Sänkningen av väntetiden, som tidigare var satt till sju veckor, beror på det ökade smittoläget i Stockholm där den mer smittsamma deltavarianten dominerar spridningen. För att få ett bra skydd mot allvarlig sjukdom kräver deltavarianten två vaccindoser.
– Vi har gott om vaccin men också ett nytt läge med deltavariantens spridning. Att ge fler möjligheter att få dos 2 tidigare ligger helt i linje med vårt mål: att använda tillgängligt vaccin på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt vid varje tidpunkt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Stockholmsregionen.

I Järva kan den som har fyllt 18 år boka tid för att vaccinera sig genom appen Alltid öppet eller via telefonbokningen, som öppnar för tidigareläggningen av den andra dosen i början av nästa vecka. För den som saknar den digitala möjligheten att boka tid eller saknar svenskt personnummer går det att komma på drop-in till vaccinationsbussarna i Järva. Bussarna finns centralt i Tensta, Husby och Rinkeby.

 • Tensta, Tenstaplan 2:
  Måndagar kl 11-17
  Söndagar kl 11-15
 • Husby, Oslogatan 4:
  Tisdagar och onsdagar kl 11-17
 • Rinkeby, Rinkeby torg:
  Torsdagar och fredagar kl 11-17
  Lördagar kl 11-15

Under Järva Filmfestival som pågår med start från i dag, den 1 augusti, till och med den 7 augusti, finns vaccinationsbussarna även på plats på festivalområdet mellan Spånga IP och Enbacksskolan mellan klockan 16-20 vilket Nyhetsbyrån Järva tidigare rapporterat om.

Källa: Region Stockholm

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad hände med SIG:s verksamhet på Tisslingeplan?

När Sociala insatsgruppen startade 2013 hade de sin lokal i en före detta förskola på Tisslingeplan i Tensta. Idag står huset tomt. Vad var det som hände egentligen?

En vanlig dag i mitt liv just nu

Sömnsvårigheter och noll rutiner, så ser mina dagar ut just nu. Sena nätter och tidiga mornar med distansundervisning.

Missnöjda hyresgäster mobiliserar sig i Tensta

På Tensta Allé 45 har flera upprörda hyresgäster samlats för att berätta om sina problem. Sabac Cali Hussein har en trasig frys, en köksfläkt som inte fungerat på flera år, det blir ständigt stopp i avloppet och elementen fungerar dåligt så hon fryser i sin lägenhet.

Möt vårvintern på Spånga IP

Det är många som ringer och frågar Mårten från Rinkeby Run om det går att åka skidor nu. Svaret är ja, det är nu det är som bäst. Speciellt för nybörjare.