Bild från Rinkebyfestivalen, tusentals människor på Rinkeby torg.

Det faktum att det finns ett självständigt arkiv som innehåller allt från bilder, tidningsklipp och bilder från olika arrangemang som har ägt rum i Rinkebys historia kom som en överraskning för mig. Därför bestämde jag mig att besöka stadsdelsförvaltningen och få en inblick i hur det var förr.

Rinkeby bär på så mycket historia, en historia som jag inte tror att så många känner till. En historia fylld av många mot- och framgångar. Jag hade ingen aning om att de alla demonstrationer och manifestationer som ägde rum under 1970- och 1980-talet.

Jag blev angelägen att lära mig mer om platsen jag kallar mitt hem

Detta ledde till att vissa tankar och funderingar väcktes hos mig inför besöket. Jag blev nyfiken och mer angelägen om att lära mig mer om området där jag växte upp. Den platsen jag kallar mitt hem.

Jag bokade tid och fick vänta tills i slutet på mars innan det blev en ledig dag. Jag har sett otroligt många fina och bortglömda bilder, där varje bild bär med sig ett intryck av det förflutna. Bilderna utrycker en blandning av glädje och kämpaglöd.

Det som lämnade störst intryck hos mig är rinkebybornas lokala kamp och starka vilja till en vardag med bättre villkor.

Asmaa Farah

Arkivet är öppet den 13 april, 20 april, 27 april och 4 maj i Järvasalen på Borgarfjordsgatan 14 i Kista, mellan klockan 10.00-11:30. Antalet platser är begränsade och anmälan krävs för att delta. Ring 08-508 01 884 eller skicka e-post till: rinkeby-kista@stockholm.se för att anmäla dig.

Tidningsklipp. Insändare som tycker festivalen i Rinkeby är ett jippo. Kommittén svarar.
Rinkebyarkivet.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Rinkeby har format mig till den jag är idag”

Förra året skulle Özz Nujen ha turnerat landet runt med sin jubileumsföreställning efter 20 år på scenen. Så blev det inte. – Nej, just nu har jag näringsförbud på grund av corona.

Sälj inte ut Svenska bostäder – allmännyttan behövs

Katarina Luhr (MP) har påstått att endast elva av Stockholms stadsdelar uppfyller de blågröna kraven på ”dominerande” allmännytta för att komma i fråga för ombildningar. En av de stadsdelar som pekats ut är Husby.

Trafikverket bryr sig inte om Järvas cyklister

Mellan södra Järva och köpcentrumen i Barkarby/Veddesta tar det en kvart att cykla. Kanske en timme att gå. Om det inte vore för att Trafikverket stänger av gång- och cykelförbindelserna för att bygga världens dyraste motorväg, Förbifart Stockholm.

Bojkotta Eurovision i Israel!

Den 18 maj i år hålls finalen av Eurovision Song Contest (ESC) av ockupationsmakten Israel.Det var förra året som Israels bidrag “Toy” vann fjolårets upplaga av musiktävlingen.