Se på Aftonbladets förstasida 28 mars, stor rubrik:  
Tvingas stänga biblioteket på grund av narkotikahandeln.

Vilket bibliotek har stängts?  Jag ser att det är Tensta bibliotek. Alla gissar att det i alla fall ligger i Orten. Den som inte uppfattat det får en chans till att fatta, se ingressen:
Här finns 26 000 titlar på svenska och alla möjliga språk – mongoliska, persiska, swahili och kinesiska till exempel.

”Alla möjliga språk”, det är Orten.  Engelska, franska och lite tyska böcker på bibblan, det är innerstan. Nobelpris i innerstan, småbarnsböcker i Orten. Latte i innerstan, knark i Orten.  

Jag går förbi Tensta bibliotek varje dag. Enkelt att gå in och fråga personalen.  ”Bibblan, den har aldrig varit stängd”, svarar personalen, och de har inga planer heller på att stänga den.

ABs förstasida är alltså ett enda stort fake news.

Fake news betyder lögn. Läsaren kan sällan kontrollera sanningshalten.  Lögnen glöms bort eller biter sig fast som sanning.  Hur mycket fake news om Orten uppfattas inte som sann grävande journalistik? 

Okay, en rubrik på förstasidan kan vara överdriven.  I sin krönika ger säkert ABs stjärnjournalist Peter Kadhammar korrekt information. Aj, krönikan är ju låst! Aftonbladet retar mig med detta personliga meddelande på skärmen:  karlgustav_kohler har ingen Plus-prenumeration.  

Ha, ha! Du har inte betalat dina 39 kr/veckan. Då får du inte läsa krönikan. I alla fall har du fått veta att bibliotek i Orten stängs på grund av knarkhandel. Resten får du räkna ut själv.

5,6 miljoner klickar varje vecka på AB. 90- 95%  är inte heller Plus-prenumeranter.  Över hela nationen har man lurats av ett fake news att bibliotek i Orten stängs till på grund av knarkhandel. När man samtidigt ser en stor ansiktsbild på Kadhammar som med sina blåa ögon tittar rakt fram mot läsaren, då håller man med:
Peter Kadhammar om ett samhälle som stegvis förändras.

ABs affärsidé är att låsa skrämselartiklar om Orten och locka med fake news. Suget efter allt farligt i Orten har blivit en nätdrog.  Det ger prenumeranter. Hur svårt är det att räkna ut vilka som gärna betalar för att få sina kickar?

Varifrån fick Kadhammar idén till detta fake news? Kanske hade han hade bläddrat i Mitt-i-Tensta (26 mars) och sett rubriken: ”Öppen knarkhandel i biblioteket”.  Hur sann är den rubriken?

Personal på Tensta bibliotek uppger i gratistidningen att de ”flera gånger sett att pengar har utbytts mot vad som misstänks vara narkotika. De har även sett personer använda böcker för att överföra pengar mellan varandra.” 

Naturligtvis ska ingen vara naiv, men kalla vad personalen sett för just ”öppen knarkhandel”, är det inte överdrivet? Medierna hävdar envist att kriminaliteten i Orten alltid sker ”öppet”, som rån, överfall och knarkhandel. Det är som om människorna i Orten överallt ser kriminalitet, men inte bryr sig.  

På förstasidan fantiserar Kadhammar om påsar med vitt pulver som personalen skulle ha hittat i  Stieg Larssons och andra deckarnamns böcker. Han tänker till: Det kan verka som en tanke.
Vilken tanke? Kanske Kadhammar fick idén att själv skriva en deckare för att hitta på mer?

Karl-Gustav Köhler, Tenstabo
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Och hur ska det bli i jul?

Idag är det tre månader sedan jag åkte tunnelbana sist. Årskortet på SL var en ekonomisk felsatsning i år. Sedan vart man ohjälpligt klassificerad som riskgruppsindivid!

Varför så tyst om den sparkade personalen på Hjulsta grundskola?

För en tid sedan blev ett antal personer uppsagda från matbespisningen på Hjulsta grundskola. Efter att chefer i hemlighet hade placerat ut spionkameror i köket, blev de avskedade för att ha stulit mat. Anklagelsen är uppenbart falsk men avskedade blev de i alla fall.

Hyreschock – inom en snar framtid

Jag vänder mig i skrivande stund inte bara till Sveriges hyresgäster, utan till alla. Vi, folket som bor i Sverige, inne i stan, runt omkring i förorterna, ute på landsbygden. Jag vänder mig till alla, oavsett vilket parti vi sympatiserar för. Vi som lever i landet Sverige, vi som arbetar här, vi som bidrar, vi som bygger Sverige.

Vart ska ungdomarna i Järva gå på sin fritid?

I Rinkeby och övriga stadsdelar har det alltid funnits en fritidsgård att gå till – årets alla dagar. Så är det inte längre. Av olika skäl har fritidsgårdar och öppna mötesplatser för de lite äldre varit stängda under kortare eller längre perioder.