Firandet kan se lite olika ut från familj till familj. Men precis som i eid al-fitr i slutet av Ramadan så får barnen presenter och klär sig extra fint och i nya kläder.
 – Det är en glad högtid samtidigt som det firas av religiösa skäl. Man umgås med familj och vänner och det är ett positivt firande på flera sätt. Först är man med sin familj och sedan går man till grannar eller kompisar.

Ellika Selfjord bor i Kista och är gift och har tre barn. Hon arbetar som veterinär och driver webbshoppen Butik Selina där hon säljer traditionella muslimska kläder, leksaker, livsstilsprodukter och barnböcker. Många känner nog igen henne från hennes konto på tik tok som har runt 26.000 följare.

– Just nu inväntar vi i familjen på firandet inför eid al-adha med pynt, godsaker, ballonger och gåvor till barnen, säger Ellika.

Ellika är konvertit och har i många år fått fira själv, då hennes familj inte är muslimer. 
 – Min man är från Libyen och han har ingen annan familj här i Sverige. Så det är vår lilla familj som tillsammans firar och går iväg till eid-bönen på tisdag morgon. Säkert är det många från området som jag känner som också går dit. Och sedan på onsdag kommer jag ha lite picknick ute med mina muslimska vänner och äta gott och umgås.

Det finns olika mattraditioner beroende på vilken matkultur man har.

 – I min mans familj i Libyen brukar de baka småkakor, de liknar smördegskakor som är torra och smuliga, som serveras med té. Jag har själv inga speciella maträtter som jag lagar till eid här hemma, men vi har pyntat lite extra så det blir festligt för barnen. 

Eid firas två gånger om året, eid al-fitr och eid al-adha. Ellika upplever det som att muslimer firar eid al-fitr mer än eid al-adha här i Sverige.
 – Det kanske beror på att många inte har sin släkt här. Ramadan blir på något sätt större då man har fastat under en månad. Vallfärden uppmärksammas inte på samma sätt. 

Ellika Selfjord tycker det är viktigt att alla inkluderas i förskolor och skolor när det gäller högtider så att man lär sig om varandras tro.

 – Jag sade till förskolan där mina barn går att det är bra om de uppmärksammar eid. Då firade de eid och skrev fina grattiskort och pysslade. Det står i läroplanen att det är viktigt att uppmärksamma olika traditioner och se värdet i att leva i ett samhälle präglat av mångfald. 

Krista Sirviö

Eid al-adha är en viktig och en stor högtid hos alla muslimer och infaller den tionde dagen i den islamiska månkalendern. Helgen firas dagen efter vallfärden till Mecka är avslutad. Under högtiden ska ett djur slaktas och köttet skänks till de fattiga.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Husbys nya muralmålning är färdig

Den nya muralmålning i Husby centrum invigdes på onsdagen. Den illustrerar en liten flicka som läser en bok med texten ALLA SKA ÄTA.

Så här fördelas föreningsbidragen i Spånga-Tensta

På nästa nämndmöte i Spånga-Tensta, nu på torsdag den 4 februari, beslutas om fördelningen av föreningsbidrag i stadsdelen. Totalt har 23 föreningar sökt sammanlagt 8,5 miljoner. Förvaltningen föreslår att nämnden avsätter 1,4 miljoner till föreningslivet.

Järvaveckan har dragit igång

Redan första dagen märktes skillnad. Inte bara vädret var bättre, utan hela…

Taxingeplan blir rondell

Ännu en omgång av byggnadsarbete pågår just nu på Taxingegränd i Tensta. Den här gången handlar det om att vändzonen ska bli till en rondell.