Firandet kan se lite olika ut från familj till familj. Men precis som i eid al-fitr i slutet av Ramadan så får barnen presenter och klär sig extra fint och i nya kläder.
 – Det är en glad högtid samtidigt som det firas av religiösa skäl. Man umgås med familj och vänner och det är ett positivt firande på flera sätt. Först är man med sin familj och sedan går man till grannar eller kompisar.

Ellika Selfjord bor i Kista och är gift och har tre barn. Hon arbetar som veterinär och driver webbshoppen Butik Selina där hon säljer traditionella muslimska kläder, leksaker, livsstilsprodukter och barnböcker. Många känner nog igen henne från hennes konto på tik tok som har runt 26.000 följare.

– Just nu inväntar vi i familjen på firandet inför eid al-adha med pynt, godsaker, ballonger och gåvor till barnen, säger Ellika.

Ellika är konvertit och har i många år fått fira själv, då hennes familj inte är muslimer. 
 – Min man är från Libyen och han har ingen annan familj här i Sverige. Så det är vår lilla familj som tillsammans firar och går iväg till eid-bönen på tisdag morgon. Säkert är det många från området som jag känner som också går dit. Och sedan på onsdag kommer jag ha lite picknick ute med mina muslimska vänner och äta gott och umgås.

Det finns olika mattraditioner beroende på vilken matkultur man har.

 – I min mans familj i Libyen brukar de baka småkakor, de liknar smördegskakor som är torra och smuliga, som serveras med té. Jag har själv inga speciella maträtter som jag lagar till eid här hemma, men vi har pyntat lite extra så det blir festligt för barnen. 

Eid firas två gånger om året, eid al-fitr och eid al-adha. Ellika upplever det som att muslimer firar eid al-fitr mer än eid al-adha här i Sverige.
 – Det kanske beror på att många inte har sin släkt här. Ramadan blir på något sätt större då man har fastat under en månad. Vallfärden uppmärksammas inte på samma sätt. 

Ellika Selfjord tycker det är viktigt att alla inkluderas i förskolor och skolor när det gäller högtider så att man lär sig om varandras tro.

 – Jag sade till förskolan där mina barn går att det är bra om de uppmärksammar eid. Då firade de eid och skrev fina grattiskort och pysslade. Det står i läroplanen att det är viktigt att uppmärksamma olika traditioner och se värdet i att leva i ett samhälle präglat av mångfald. 

Krista Sirviö

Eid al-adha är en viktig och en stor högtid hos alla muslimer och infaller den tionde dagen i den islamiska månkalendern. Helgen firas dagen efter vallfärden till Mecka är avslutad. Under högtiden ska ett djur slaktas och köttet skänks till de fattiga.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkebys Wall of Fame

Nu har Rinkeby fått sin egen välkomsthall. Där i tunnelbanan, på väg ut till torget, hänger fem fantastiska personporträtt på fem kända rinkebybor. Iman Elmi är en av dem. – Det är en stor ära! Självklart att jag ställde upp, säger hon.

I ett av höghusen på Sibeliusgången i Akalla

Robabah Haidari bor med sin tre barn i en av SHIS Bostäders lägenheter i höghuset i Akalla. – Igår var de hos oss igen, det är tredje gången. De sprutar, men vägglössen kommer tillbaka.

Nu pausas drop-in provtagningen av covid-19

Efter den här veckan är det inte längre möjligt att göra coronatest utan att boka tid i Stockholm. Nu har regionen tagit beslut om att pausa drop-in provtagningen från och med söndag den 27 juni. Sista dagen i Järva blir på torsdag den 24.

Benjamin Dousa (M) slutar i politiken

Ordföranden i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Benjamin Dousa, lämnar politiken. Han avgår som ordförande i Moderata ungdomsförbundet i höst och lämnar samtidigt alla sina politiska uppdrag.