Det är sommar och barnen leker ute på gårdarna. Inget ont borde få hända dem, men som vuxen kan det vara svårt att hela tiden ha koll på allt. Tanken på att ens barn skulle bli utsatt för sexuella övergrepp är skrämmande, men det finns en hel del du kan göra som förälder för att skydda ditt barn.
Ingrid Lindskog är familjerådgivare på Familjehuset i Rinkeby och hon har flera generella råd som underlättar för att få bättre insyn i barnens värld.
– Det viktigaste är att se till att få tid tillsammans med sitt barn. Prata med ditt barn varje dag. Berätta om din egen dag och fråga hur barnet har haft det. Med äldre barn som är iväg på egen hand är det viktigt att ställa frågor och bekräfta barnet. Säg ”Vad roligt, vart ska du? Vad ska ni göra där?”. Det handlar inte om att vara kontrollerande utan om att visa att du bryr dig och har engagemang.
Föräldrarådgivningen är gratis, de som arbetar där har sekretess och det förs inga journaler
Föräldrarådgivningen finns både i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta och har öppet hela sommaren. Dit kan föräldrar vända sig med alla tänkbara frågor som rör barn och föräldraskap, både smått och stort. Föräldrarådgivningen är gratis, de som arbetar där har sekretess och det förs inga journaler.
För dig som jobbar med barn på något sätt finns Rädda barnens material Stopp! Min kropp! att beställa. Det innehåller både vägledning för föräldrar och andra viktiga vuxna samt arbetsmaterial riktat direkt till barnen.
– Prata ofta och mycket med barn om kroppen, känslor och risker. Ställ frågor och lyssna så att barnen får vara experter. Det kan vara bra att ta upp händelser med barn utifrån något som har hänt och som står i media. Men utan att förhöra barnet, snoka eller vara för på. Fråga ”Vad tänker du om det här som har hänt?”. Ta upp det flera gånger och visa att du som vuxen är pratbar när barnet vill, säger Hanna Thermaenius som är psykolog på Rädda barnen.
Straff och skäll hjälper inte
Vad ska man göra om man är orolig för att barnet varit med om något jobbigt eller blivit utsatt?
– Var lyhörd för olika signaler och visa tydligt att du är tillgänglig. Barnen måste känna att de kan berätta även jobbiga saker utan att få skäll. Straff och skäll hjälper inte. Det som hjälper är att bygga upp en trygg och varm relation mellan barn och förälder. Ditt barn behöver vägledning och omtanke. Du som är förälder är en av de viktigaste personerna i ditt barns liv, säger Ingrid Lindskog på föräldrarådgivningen.
Hanna Thermaenius understryker att det är viktigt att vara snäll mot sig själv som förälder. Även fast man gör allt rätt och har en tillitsfull och respektfull relation med sitt barn kan det hända att barnet blir insnärjd i något. Det är aldrig barnets fel men det behöver inte vara förälderns fel heller. Därför ska man också akta sig för att skuldbelägga andra föräldrar.
Ta emot barnets berättelse som den allra finaste present du kan få
– Om ditt barn berättar att en kompis eller dom själva varit med om något ska du ta emot barnets berättelse som den allra finaste present du kan få. Kom inte med hot och straff som ”Då får du inte gå dit igen” eller ”Då får du inte ha mobilen”. Vi kan inte skydda till 100 procent men vi kan visa att vi finns här, säger Hanna Thermaenius.
Det finns många ställen att vända sig till. Stadsdelens familjerådgivare, socialtjänsten, Bris, Rädda barnen och för äldre barn finns ungdomsmottagningar och olika jourlinjer för tjejer, killar och transpersoner.
– Om barnet har berättat något och inte vill att du för det vidare får du förklara att vissa saker måste man be om hjälp med. Säg, ”Vad fint att du berättar, jag behöver nog fundera lite tillsammans med andra vuxna för att se hur vi ska gå vidare. Jag ska prata med vuxna som jobbar med sånt här”, säger Hanna Thermaenius.
Rädda Barnens material Stopp! Min kropp! med vägledning för vuxna finns för gratis nedladdning på Rädda barnens hemsida och det gör även deras broschyr Detta borde alla veta om sexuella övergrepp mot barn.
Anna Nygård
Fler bra kontakter:
Föräldrarådgivningen i Rinkeby-Kista: 08-508 011 19
Föräldrarådgivningen i Spånga-Tensta: 076-124 19 61
Bris jourtelefon för barn: 116 111. Telefonen är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag. Lördag-söndag är öppettiderna 14-21. Du kan även mejla eller chatta med Bris.
Bris vuxentelefon om barn: 077-150 50 50. Linjen är öppen alla vardagar klockan 9-12.
Södersjukhuset i Stockholm har en särskild mottagning för våldtagna över 13 år. Dit kan alla söka sig, oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning. De kan hjälpa till att säkra bevis, ta hand om skador erbjuda krisstöd från Barn och ungdomspsykiatrin, BUP.