Den gulliga folkrörelsen bjöd in till skördefest på Hjulsta Ekoodling. Det blev mat och dans, musikuppträdanden och pachamanca.
 – Alla är välkomna hit, här finns glädje och vi har sol!

Rafael Altez hälsade alla välkomna till skördefesten.
– Här finns mycket mat, alla kan att äta sig mätta. Vi bjuder på ekosocialistisk soppa!

Den Gulliga Folkrörelsen håller till på Hjulsta Ekoodling och till ett 30-tal personer serverades det gratis ekologisk linssoppa, det minglades och salsamusik strömmade från högtalarna. Alla bjöds dessutom på pachamanca, kött som tillagas på ett traditionellt peruanskt vis. Maten läggs på stenar i ett hål i marken, täcks med jord och glödande kol, det är långkok i en jordugn, med andra ord.

I köket lagades det kycklingsoppa och flera stod och hackade grönsaker och förberedde maten. Andra gäster grävde i marken för att förbereda ugnen till panchamancan. I väntan på denna spännande maträtt satt folk och pratade och umgicks.

Det kan inte bli mer närodlat än det här!

På Hjulsta Ekoodling, som ligger ett stenkast från Hjulsta tunnelbanestation, odlas ekologiska grönsaker för självplock. Där finns romansallad, haricots verts, grönkål, rädisor, squash och vaxbönor till billiga priser.

– Det kan inte bli mer närodlat än det här! Jag bor häruppe i Hjulsta, sade Camilla, som hade händerna fulla med påsar med grönsaker.

Den gulliga Folkrörelsen har det ekologiska tänket med närodlat för lokalbefolkningen och klimatomställning som fokus. Men centralt i filosofin är även att alla är välkomna och det känner man när man besöker Hjulsta Ekoodling.

Rafael Altez tog mikrofonen och presenterade de musiker som skulle uppträda under festen. Det blev folkmusik från Peru och Bolivia och samisk jojk.

Vi lever som urbefolkningarna har lärt oss, vi lever hållbart

– Vi bjuder också på kaffe och örtte, däremot har vi inte coca-cola.
Han ursäktade de enkla förhållandena, att stolarna inte var så bekväma.
– Men vi är en kämpande förening, vi har det ganska enkelt. Vi kämpar här, vi lever som urbefolkningarna har lärt oss, vi lever hållbart. Klimatförändringarna är ett hot mot mänskligheten och vi kämpar för att rätta till det.

Alejandro Vega var en av musikerna som uppträdde.
– Jag kom hit för att njuta av det de gör här. Det är viktigt med ekoodling med tanke på föroreningar och all genmanipulation. Jag är anti-McDonalds och stödjer deras arbete.

Jennie Wolf Kelloniemi uppträdde med jojk och hon förklarade vad joik är:
– Det är som ett heligt tempel inom en. Jojken är mycket mer än att sjunga på samiska. Man får ut all sin plåga genom jojken, det är som en indirekt medicin för själen.

Vi är glada över att ungdomarna börjar vakna

Rafael Altez var trots allt hoppfull inför framtiden.
  – Vi är glada över att ungdomarna börjar vakna, med Greta Thunberg i spetsen. I framtiden finns bara två alternativ – antingen väljer vi livet eller det här systemet.

Nikoletta Dolfin
Lämna ett svar
You May Also Like

Lust att läsa ökar lusten att lära

På Rinkeby bibliotek drar projektet Läslust i Rinkeby igång i höst. Barn…

Panayotis gav sig inte – nu är väderskyddet äntligen på plats!

Följande samtal mellan Felicia på SL och Panayotis Hatzipavlis utspelade sig igår,…

Rektorn för Hjulsta Grundskola svarar på kritiken

Rektorn för Hjulsta Grundskola, Helene Hodges, har kritiserats hårt av både föräldrar och sin egen personal. Här svarar hon i mejl på frågorna från Nyhetsbyrån Järva.

Elfte juli-priset 2019 delades ut på Kista folkhögskola

Mattias Schain och Samuel Sjöblom fick årets Elfte juli-pris för initiativet att bilda en mänsklig ring runt Stockholms moské. – De har visat prov på en sällsynt solidaritet och medmänsklighet, sade Mariam Osman Sherifay, skolans rektor.