Den gulliga folkrörelsen bjöd in till skördefest på Hjulsta Ekoodling. Det blev mat och dans, musikuppträdanden och pachamanca.
 – Alla är välkomna hit, här finns glädje och vi har sol!

Rafael Altez hälsade alla välkomna till skördefesten.
– Här finns mycket mat, alla kan att äta sig mätta. Vi bjuder på ekosocialistisk soppa!

Den Gulliga Folkrörelsen håller till på Hjulsta Ekoodling och till ett 30-tal personer serverades det gratis ekologisk linssoppa, det minglades och salsamusik strömmade från högtalarna. Alla bjöds dessutom på pachamanca, kött som tillagas på ett traditionellt peruanskt vis. Maten läggs på stenar i ett hål i marken, täcks med jord och glödande kol, det är långkok i en jordugn, med andra ord.

I köket lagades det kycklingsoppa och flera stod och hackade grönsaker och förberedde maten. Andra gäster grävde i marken för att förbereda ugnen till panchamancan. I väntan på denna spännande maträtt satt folk och pratade och umgicks.

Det kan inte bli mer närodlat än det här!

På Hjulsta Ekoodling, som ligger ett stenkast från Hjulsta tunnelbanestation, odlas ekologiska grönsaker för självplock. Där finns romansallad, haricots verts, grönkål, rädisor, squash och vaxbönor till billiga priser.

– Det kan inte bli mer närodlat än det här! Jag bor häruppe i Hjulsta, sade Camilla, som hade händerna fulla med påsar med grönsaker.

Den gulliga Folkrörelsen har det ekologiska tänket med närodlat för lokalbefolkningen och klimatomställning som fokus. Men centralt i filosofin är även att alla är välkomna och det känner man när man besöker Hjulsta Ekoodling.

Rafael Altez tog mikrofonen och presenterade de musiker som skulle uppträda under festen. Det blev folkmusik från Peru och Bolivia och samisk jojk.

Vi lever som urbefolkningarna har lärt oss, vi lever hållbart

– Vi bjuder också på kaffe och örtte, däremot har vi inte coca-cola.
Han ursäktade de enkla förhållandena, att stolarna inte var så bekväma.
– Men vi är en kämpande förening, vi har det ganska enkelt. Vi kämpar här, vi lever som urbefolkningarna har lärt oss, vi lever hållbart. Klimatförändringarna är ett hot mot mänskligheten och vi kämpar för att rätta till det.

Alejandro Vega var en av musikerna som uppträdde.
– Jag kom hit för att njuta av det de gör här. Det är viktigt med ekoodling med tanke på föroreningar och all genmanipulation. Jag är anti-McDonalds och stödjer deras arbete.

Jennie Wolf Kelloniemi uppträdde med jojk och hon förklarade vad joik är:
– Det är som ett heligt tempel inom en. Jojken är mycket mer än att sjunga på samiska. Man får ut all sin plåga genom jojken, det är som en indirekt medicin för själen.

Vi är glada över att ungdomarna börjar vakna

Rafael Altez var trots allt hoppfull inför framtiden.
  – Vi är glada över att ungdomarna börjar vakna, med Greta Thunberg i spetsen. I framtiden finns bara två alternativ – antingen väljer vi livet eller det här systemet.

Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hon kallades för Sveriges Martin Luther King

Katarina Taikon var författare, skådespelare, samhällsdebattör och rom. Genom sin kamp för mänskliga rättigheter lyckades hon förändra romernas livssituation i Sverige. 

Hur blir det med föreningsbidragen 2020?

I Spånga-Tensta betalas föreningsbidragen för 2020 ut i december, men inte i Rinkeby Kista.  – Redovisningsmässigt blir det helt fel, vi kan inte betala ut i förskott, säger Susanne Leinsköld. stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Sista veckan med organiserad spontanfotboll i Rinkeby

På Rinkeby bollplan har AIF Kista organiserat spontanfotboll varje dag sedan 18 juni, men på söndag den 11 juli tar det slut. – Jag är ledsen, våra resurser är slut. Vi räcker inte till, säger Said Ali.

Dousa blir ny VD för Timbro

Nu är det klart. Benjamin Dousa blir ny VD för den borgerliga tankesmedjan Timbro, det rapporterar Svenska Dagbladet idag.