Banar Sabet, lokalpolitiker i Rinkeby-Kista för Centerpartiet.

Jag tycker, att slöjdebatten är rasistisk och kvinnohatande. Och nu ska jag förklara varför:
Vi kan låtsas att alla skäggiga muslimska män är hemska och att de faktiskt tvingar sina fruar och döttrar att bära slöja. Ska vi då straffa kvinnorna och flickorna eller ska vi straffa männen?

Vi kan låtsas att alla flickor som har slöja utsätts för könsstympning. Om vi förbjuder slöjan, underlättar det deras liv och räddar det deras underliv?

Den fråga som vi alltid måste ställa oss är – oavsett om det gäller kvinnors rätt till sin kropp i Argentina eller flickors rätt att klä sig hur de vill i skolan – varför handlar det alltid om kvinnans kropp och klädsel? Varför är det hennes liv som begränsas, regleras och förbjuds? Inte bara av muslimska män, utan även av flera länders regeringar.

Diskussionen om slöjan handlar inte om de problem vi faktiskt har med patriarkatet. Det handlar inte om konservativa pappor eller kontrollerande bröder, om hedersförtryck eller kvinnofridskränkning. Utan om populism och rasism. Jag vill inte förneka problemen, utan jag vill att vi ska lösa dem ordentligt.

Kvinnan är en fri varelse, med rätt till sin egen kropp

Om vi fortsätter låtsas att vi är ett modernt och civiliserat samhälle, kan vi åtminstone försöka agera som ett sådant. Kvinnan är en fri varelse, med rätt till sin egen kropp, och måste kunna få klä sig HUR FAN HON VILL!

Men det får hon inte. Vi i detta moderna och demokratiska samhälle pratar om kvinnokroppen, som om en burkabärande kvinna bär hela vårt demokratiska system på sina axlar. Det är som om hennes klädsel blir symbolen för hur fri en kvinna är. Det är som om hela vår demokratiska värdegrund beror på hennes klädsel. Hur är det möjligt? Vad har vi för samhälle, om några få kvinnors fria val är det som välter omkull vår demokrati? Är vår demokrati så skör att vi måste ha synpunkter på hur en kvinna är klädd?

Banar Sabet, lokalpolitiker Centerpartiet.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Igår fick jag min andra dos av vaccinet mot covid-19

När jag hade fått min första dos vaccin var det många som hörde av sig och ville veta hur jag mådde. De ställde en massa frågor och bad om återkoppling. Jag lovade att återkomma och berätta hur min kropp reagerade, eller inte reagerade, på vaccinet.

Repression ingen väg ur sorgen

”Där jag bor det spills så mycket blod du kan bada”. Det är inte en textrad jag önskar att någon unge ska relatera till. Men i våra förorter mördar unga killar varandra i fullt dagsljus och Yasin toppar listorna.

”Dom försökte begrava oss, dom visste inte att vi var frön”

Häromdagen lyssnade jag på Fares Fares sommarprat i P1. Han berättar om bland annat sitt första möte med den svenska rasismen. Det som fångade min uppmärksamhet var responsen han fick av sin farbror, när han berättade om händelsen för honom. ”Äh, det är bara rasism, det är bara att vänja sig” sa han.

Det blev inte som jag tänkt, men bättre än jag hade trott

Det började lite trist. Borde man inte göra något vettigt? Allt sånt man hade skjutit upp och inte har lust att göra? Då kom jag på det som brukar locka – ett besök på Erikshjälpen i Spånga – hållplats ”Solhöjden!”