Muslimer samlas till bön på Rinkeby bollplan under Eid al-adha.

Idag inleds Eid al-adha, en av muslimernas största helger. Rinkeby bollplan räcker knappt till när alla samlas till gemensam bön.
– Jag älskar det här, säger Iman Elmi, som kommit dit med sin dotter Hawa-lul. Det är fantastiskt när vi är så här många.

Det verkar som om strömmen av människor aldrig vill ta slut. Finklädda kommer de redan före klockan åtta på tisdagsmorgonen; gamla och unga, med barn i vagn eller gamla mamma i rullstol. Många vänner träffas, kramas och önskar varandra Eid Mubarak. Det är en stor helg.
– Efter bönen äter vi en ordentlig frukost tillsammans i familjen, säger Iman Elmi, som i vanliga fall arbetar på Familjehuset i Rinkeby. Idag är jag ledig, men imorgon arbetar jag igen.

Imamen läser en vers ur Koranen, det låter som en sång. Efteråt håller han en predikan på arabiska. Det är meningen att han ska uppmana alla att gå och rösta den 9 september.
– I varje moské uppmanar vi folk att rösta, säger imam Hussein Farah, från en av moskéerna i Rinkeby. Det är ett viktigt val.

Samma morgon går det att läsa i morgontidningen att organisationen Hizb ut-Tahrir uppmanar muslimer att inte rösta i valet.
– Men det är ingen som lyssnar på dem, försäkrar Yahya Hussein Aar, som är familjerådgivare i Rinkeby. Det har inget med religion att göra.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta:
Eid al-adha firas varje år ungefär 70 dagar efter fastan, ramadan, och dagen efter att de som vallfärdat till Mecka har kommit hem.
Muslimer firar eid al-adha till minne av Ibrahims (i Bibeln Abrahams) villighet att offra sin son enligt Guds order, en berättelse som finns både i Koranen och Gamla Testamentet.  (Gud skonar sonen och ersätter offret med ett får, om någon undrar.)
Helgen kan jämföras med vår julafton, eller nyårsafton, därom råder delade meningar. Men det är en familjehögtid, alla samlas och äter gott, barnen får presenter och godis.

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Tvättstugan är svår att ersätta”

Tvättstugan på Degerbygränd har totalförstörts.  – Det var en tvättstuga för mer än 1000 hushåll, sade Lars Nylund, fastighetschef på Familjebostäder, som var med vid nämndmötet i Rinkeby-Kista.

Motivationssnack med Musse på Reactor i Husby

 – Att se nån som påminner om en själv och som man kan inspireras av, det är som en motor som drar en framåt. Studier & Arbete Rinkeby-Kista hade bjudit in Musse Hasselvall, programledare och kampsportare, som föreläsare till Reactor i Husby.

Tjejer kan prova att spela fotboll på Rinkebystråket

Igår anordnade Familjebostäder och Kista SC fotboll för tjejer på en uppblåsbar fotbollsplan uppe på Rinkebystråket. Och nu på fredag blir det fotboll igen.

Sjukt smart utställning om kampen mot corona

Sjukt smart – heter en ny utställning från Tekniska museet i Rinkeby Folkets Hus. Där finns en mycket att lära sig om uppfinningar i kampen mot corona. – Vi är jätteglada över det här samarbetet, säger Fardosa Omar, projektledare på Rinkeby Folkets Hus.