Somalias nationaldag.
Somalias nationaldag.

Den 1 juli firar Somalia sin nationaldag och firar gör somalierna i både Rinkeby och Tensta.
– Idag är det 59 år sedan som Somalia befriade sig från italienska och brittiska kolonisatörer, sade Rashid Mohammed (V) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Med tal och sång, musik och gratis fika, firades nationaldagen. Arrangörerna bakom firandet på Rinkeby torg, och senare på måndagen i Tensta träff, är Durrban kulturkommitté. 

– Vi anordnar det här för alla som står bakom den somaliska flaggan, sade Ifrah-Degmo Mohamed. Befrielsen är en dag att fira.

I Sverige lever runt 70 000 människor med somaliskt ursprung. Många av dem bor i Järva. På torget i Rinkeby vajar den somaliska flaggan tillsammans med den svenska. 

– Vi har inga regionala flaggor från Somalia här, för att visa att vi tar avstånd från de inre strider som finns i landet, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

Mohamed Nuur, ordförande för socialdemokraterna i Tensta, är en av dem som är med och arrangerar.

 – Det fina med flaggan är att den femuddiga stjärnan symboliserar Somalias fem regioner. Den är en symbol för enighet och försoning, säger Mohamed Nuur.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Folkets Husby har blivit med läsebibliotek

För två veckor sedan slog Folkets Husby upp portarna för sitt läsebibliotek. Nu kan besökare läsa alltifrån fack- till skönlitteratur när de besöker huset.

Tamt Husby FF föll mot Erikslunds KF på bortaplan.  

Husbys möjlighet till avancemang till Division 3 försämrades rejält efter förlusten borta mot Erikslund med 2-1 (2-1). 

Samtal om konflikten i Kashmir

Premiärminister Imran Khan och statsminister Stefan Löfven har talat i telefon om den kritiska situationen i Jammu och Kashmir.

Fridays For Future till Rinkeby

I Rinkeby Folkets Hus igår kväll planerades inför den kommande klimatdemonstrationen i Rinkeby. Fridays For Future bjuder in till Norra stadsparken fredagen den 6 december klockan 12.