Somalias nationaldag.
Somalias nationaldag.

Den 1 juli firar Somalia sin nationaldag och firar gör somalierna i både Rinkeby och Tensta.
– Idag är det 59 år sedan som Somalia befriade sig från italienska och brittiska kolonisatörer, sade Rashid Mohammed (V) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Med tal och sång, musik och gratis fika, firades nationaldagen. Arrangörerna bakom firandet på Rinkeby torg, och senare på måndagen i Tensta träff, är Durrban kulturkommitté. 

– Vi anordnar det här för alla som står bakom den somaliska flaggan, sade Ifrah-Degmo Mohamed. Befrielsen är en dag att fira.

I Sverige lever runt 70 000 människor med somaliskt ursprung. Många av dem bor i Järva. På torget i Rinkeby vajar den somaliska flaggan tillsammans med den svenska. 

– Vi har inga regionala flaggor från Somalia här, för att visa att vi tar avstånd från de inre strider som finns i landet, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

Mohamed Nuur, ordförande för socialdemokraterna i Tensta, är en av dem som är med och arrangerar.

 – Det fina med flaggan är att den femuddiga stjärnan symboliserar Somalias fem regioner. Den är en symbol för enighet och försoning, säger Mohamed Nuur.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 20. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Jesus mamma möter Mohamed i Tensta Runt

Monica Kingstedt från Huddinge är mamma i Sveriges snabbaste löparfamilj.  Hon är en av kandidaterna till att vinna pokalen i 5 km-loppet i Tensta Runt imorgon.

Hyresgästerna fick rätt – nu kan de tvätta som vanligt!

– Jag kan bekräfta att vi kommer stänga av SWATABs teknik för avjoniserat vatten i tvättstugan på Rinkebysvängen, säger Erik Juhlin, presschef på HSB fastigheter i Stockholm.

Den dömde för mordet på pizzerian är på flykt

Den fånge som fritogs från en bevakad permission i Kungsbacka i tisdags kommer från Järva. Det är den unge man som dömts för mordet på pizzerian i Rinkeby i januari 2018.