Somalias nationaldag firades i Rinkeby. Bild: Ilyas Hassan

Många svensk-somalier samlades igår i Rinkeby för att fira den somaliska nationaldagen. Ett land som koloniserades av både britter och italienare.

1960 även kallat för ”det afrikanska året”, var ett viktigt år för många afrikanska länder. Det var nämligen det året då 17 nationer blev självständiga. Ett av de länderna var Somalia.

För exakt 58 år sedan kunde den somaliska flaggan för första gången vaja högt upp då norra Somalia befriade sig från britterna (den 26 juni 1960). Några dagar efter blev även den södra delen (den 1 juli 1960) självständiga och därmed kunde Somalia enas.

Somalia är ett kulturellt och historiskt rikt land som bland annat är känt för sin poesi. Att hedra och minnas alla de människor som kämpade för vårt land i kampen mot kolonialismen är inte bara viktigt utan även nödvändigt.

Även om kolonialismen formellt har upphört är Somalia ett av de länder som än idag påverkas av sin historia och av västvärldens intressen. Ett land som är ekonomiskt beroende och inte fullt ut kunnat styra sitt eget land, vilket resulterat i snart 30 års instabilitet.

Det finns många saker att säga om Somalia, men under de senaste åren har landet utvecklats mycket. Sedan den nya regeringen tillträdde för cirka två år sedan är det många som fått framtidshopp. Hopp om att Somalia ska återhämta sig efter alla års turbulens och bli ett land som är ekonomiskt oberoende.

Igår var jag en av de hundratals människor som var på plats i Rinkeby och firade vår nationaldag. Det var en dag då många utav oss kände oss stolta över alla de människor som kämpat för vår frihet. En dag då vi kunde reflektera över allt som hänt och påminna varandra om vikten av att fortsätta utveckla vårt land.

Den känslan som många utav oss bar på är obeskrivlig. Jag är övertygad om att utvecklingen i Somalia bara kan fortsätta framåt.

Ilyas Hassan
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Polisen flyttar in i byn med kameror och hästar

Nu har polisen flyttat in i Rinkeby. Tio personer från området har anställts och ytterligare 50 tjänster ska tillsättas. – Jag kan förstå att man kan lockas hit om man är driven och vill jobba mycket repressivt, sade Therese Rosengren som är chef över lokalpolisområde Rinkeby.

Politik och schlager på årets Husbyfestival

Årets Husbyfestival blev en blandning av churros och grillspett, politik och schlager,…

Ebba Busch Thor tror på ”connecting people”

När Ebba Busch Thor kom till Järvaveckan talade hon inte om bristen på ”kristna värderingar i förorten”, som hon gjorde nyligen. Nu lät det annorlunda.  – För oss kristdemokrater är inte samhällsklass eller vilken del av världen du kommer ifrån det viktigaste.

Hembla och Victoria Park nya medlemmar i allmännyttan

Igår blev det känt att bostadsbolagen Hembla och Victoria Park har blivit associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. – De uppfyller de krav som finns för medlemmar, säger organisationens socialdemokratiska ordförande Åsa Johansson.