Somalias nationaldag firades i Rinkeby. Bild: Ilyas Hassan

Många svensk-somalier samlades igår i Rinkeby för att fira den somaliska nationaldagen. Ett land som koloniserades av både britter och italienare.

1960 även kallat för ”det afrikanska året”, var ett viktigt år för många afrikanska länder. Det var nämligen det året då 17 nationer blev självständiga. Ett av de länderna var Somalia.

För exakt 58 år sedan kunde den somaliska flaggan för första gången vaja högt upp då norra Somalia befriade sig från britterna (den 26 juni 1960). Några dagar efter blev även den södra delen (den 1 juli 1960) självständiga och därmed kunde Somalia enas.

Somalia är ett kulturellt och historiskt rikt land som bland annat är känt för sin poesi. Att hedra och minnas alla de människor som kämpade för vårt land i kampen mot kolonialismen är inte bara viktigt utan även nödvändigt.

Även om kolonialismen formellt har upphört är Somalia ett av de länder som än idag påverkas av sin historia och av västvärldens intressen. Ett land som är ekonomiskt beroende och inte fullt ut kunnat styra sitt eget land, vilket resulterat i snart 30 års instabilitet.

Det finns många saker att säga om Somalia, men under de senaste åren har landet utvecklats mycket. Sedan den nya regeringen tillträdde för cirka två år sedan är det många som fått framtidshopp. Hopp om att Somalia ska återhämta sig efter alla års turbulens och bli ett land som är ekonomiskt oberoende.

Igår var jag en av de hundratals människor som var på plats i Rinkeby och firade vår nationaldag. Det var en dag då många utav oss kände oss stolta över alla de människor som kämpat för vår frihet. En dag då vi kunde reflektera över allt som hänt och påminna varandra om vikten av att fortsätta utveckla vårt land.

Den känslan som många utav oss bar på är obeskrivlig. Jag är övertygad om att utvecklingen i Somalia bara kan fortsätta framåt.

Ilyas Hassan
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

18-åring död efter skjutning

En ung man avled inatt på sjukhus efter att ha blivit allvarligt skottskadad på tisdagskvällen i Hjulsta. Sex personer har gripits och en förundersökning om mord är inledd.

Galdem A Talk bjuder in till poddfestival i Folkets Husby

Imorgon, lördag, blir det Poddfestival i Folkets Husby. Värdarna för evenemanget är tjejerna bakom podden Galdem A Talk. Zamzam Bouraleh, en av grundarna av podden, berättar om kvällens line-up, om vad besökarna kan förvänta sig av kvällen samt om workshopen som kommer att hållas tidigare under dagen.

Så vill partierna stoppa det dödliga våldet

Nu är det bara några veckor kvar innan det är dags att…

Ikväll har stadsdelsnämnden möte i Tensta Träff

Ikväll är det dags för möte i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 18.00 på Tensta Träff. Precis som i Rinkeby-Kista är trygghetsarbetet en av punkterna på dagordningen.