Erik Lundins sommar i P1 är som att lyssna på en timmes utdragen remix av Suedi utan beats. Låten är 4 minuter och 20 sekunder. Det betyder inte att sommarprogrammet är segt, det är bara ett annat sätt att säga samma sak till en annan målgrupp. Skicklig mottagaranpassning av en begåvad berättare.

Erik Lundin har ett sätt att använda språket som vittnar om att han är en äkta konstnär. Ni vet de där människorna som med helt vanliga bokstäver, färger, ackord eller andra uttryck skapar magi genom sina kombinationer. På något sätt lägger han orden så att de bildar gåshudsframkallande lines. I sina låttexter gör han det hela tiden, i sommarpratet är det inte samma sak, men då och då händer det.

Temat är identitet och givetvis rymmer det massor av komplexa historier. Det är ju oftast lite av både det ena och andra som formar oss som individer. Han har konstant flow, men ibland är formuleringarna nästan för smarta för historiens bästa, en slags yrkesskada antar jag.

Erik Lundin älskar ord. Förortsslang, gamla ord på norrländsk dialekt, raptexter, rasistiska skällsord och göteborgsskämt avhandlas. Men också händelser som inte går att beskriva med ord, trots att det är han själv som upplevt dem. Den strukturella vardagsrasismen och det konstanta ifrågasättandet som genom sitt eviga nötande aldrig lämnar honom ifred.

Det finns många förortsungar med knegarfarsor som mer eller mindre bokstavligen vandrat in i Sverige för att ge sina barn allt det fina som barn kan få i Sverige. Många som å andra sidan kan följa sina rötter långt tillbaka till den svenska glesbygden. Det finns många barn som växer upp med både sommarstugor och ortensommar, både Kolmårdens djurpark och becknarvänner, både privilegier och PTSD. Många svennebarn som inte ser ut som Kalle på kaviartuben. Erik Lundin är en av dem.

Hans sommar följer till stor del det klassiska formatet för ett sommarprat i Sveriges radio: Från uppväxt, genom motgångar till framgång. Hans historia är inte unik, men den är spännande, aktuell och viktig för att förstå situationen i de områden som brukar kallas utsatta.

Du kan lyssna på Erik Lundins sommarprat på Sveriges Radio.

Anna Nygård
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Yasin prisas med sin första grammis

Yasin prisades för Årets hiphop under Grammisgalan igår kväll. Den uppmärksammade rapartisten var nominerad i sammanlagt fyra kategorier.

Melody Farshins Mizeria blir årets sommarföljetong

Husbys egna Melody Farshin släppte sin debutroman Mizeria för snart tre år sedan. Boken har både hunnit bli pjäs och få en uppföljare, och nu publicerar Nyhetsbyrån Järva den som sommarföljetong – med start imorgon!

Husbys nya muralmålning är färdig

Den nya muralmålning i Husby centrum invigdes på onsdagen. Den illustrerar en liten flicka som läser en bok med texten ALLA SKA ÄTA.

Årets vinnare av Tensta konsthalls Textpris för unga

Amar Jasarevic och Nasrin Mohamoud vann första och andra pris i Tensta konsthalls tävling Textpris för unga. – Jag skrek rakt ut när jag såg att jag vunnit, sade Amar Jasarevis. – Jag blev jätteglad, men hade nästan glömt att jag skickat in min text, sade Nasrin Mohamoud.