Alla rulltrappor står stilla på Rinkebys tunnelbanestation och resenärerna tvingas tränga ihop sig i hissen. Men SL anser inte att det är en fråga som berör corona och trafik. 

Sedan i söndags den 30 mars finns ingen uppåtgående rulltrappa på Rinkebys tunnelbanestation. Neonskylten ovanför den avstängda rulltrappan meddelar att renovering pågår och att det ska vara klart den 31 mars. Men den 1 april stod rulltrappan fortfarande stilla och SL:s personal på plats hade inga svar på när den beräknades vara igång.

Nu finns inga fungerande rulltrappor på Rinkebys station

Idag, torsdag den 2 april, stod inte bara den uppåtgående rulltrappan stilla utan den nedåtgående också. Stationens tredje rulltrappa har inte fungerat på över ett halvår. Nu finns alltså inga fungerande rulltrappor på Rinkebys station, bara en hiss. 

Alla resenärer med barnvagnar, rollatorer, dramatenväskor, svaga knän, yrsel eller en fysik som på något sätt sätter stopp för att gå hela vägen i den stillastående rulltrappan köar till hissen. En hiss som åker fullproppad upp och ned. Äldre människor, vissa med med munskydd, trängs tillsammans med småbarn och deras föräldrar.

Jag har ingen möjlighet att sätta mig in i det

– Jag känner inte till det här och jag har ingen möjlighet att sätta mig in i det heller. Jag kommer att ta det här vidare till ansvarig tjänsteperson, men sedan kommer jag att släppa det. Vi hinner inte svara på frågor om något annat än sådant som direkt berör corona och trafik, säger Aleksander Krajisnik på SL:s presstjänst.

Men det här gör ju det.

– Jag hör vad du säger, men så här är det tyvärr. Du får skriva det du måste skriva.

SL har ingen information om problemen på sin hemsida eller i sin mobilapp, som de normalt sett ska ha när någonting är ur funktion och påverkar tillgängligheten. Om tillgänglighetsgarantin, som kan berättiga till taxiresor för resenärer med funktionshinder, finns heller inga aktuella uppgifter.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att undvika trängsel och närkontakt med andra människor är inte frivilliga. Det är en skyldighet att efterleva dem. Det poängterades av myndighetens generaldirektör Johan Carlson på gårdagens pressträff. SL skriver på sin hemsida att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men har tidigare fått kritik för överfulla bussar och att deras biljettkontrollanter fortsätter jobba som vanligt.

Anna Nygård
1 comment
Lämna ett svar
You May Also Like

SD för första gången representerat i stadsdelsnämnderna i Järva

I måndags utsågs ledamöterna till stadsdelsnämnderna för kommande mandatperiod. För första gången…

I Husby hittar ni redaktionen denna vecka!

Denna vecka sitter redaktionen, som består av fyra sommarjobbande reportrar och undertecknad, på Folkets Husby. Kom gärna och hälsa på. Det kan hända att reportrarna är ute på uppdrag, men någon av oss är på plats.

Sitt inte ensam hemma i jul!

Det började en gång som en protest mot kommersialiseringen av julen. Julfirandet…

”Jag kan se Järvaborna i ögonen”

Efter ett kvarts sekel i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltnings tjänst slutar han. Långe Ali går i pension.  – Efter omständigheterna så känns det bra, säger han.