P1:s dokumentärserie handlar om Fariah, hennes familj och vänner i Tensta. Fariah har tröttnat på våldet och dödsskjutningarna och hon har bestämt sig för att få de kriminella killarna att prata om känslor.
Fariah vill göra en film om och med de ”hårda killarna” i Tensta. Hon känner dem och hon tror att de i grund och botten är osäkra. ”De flesta krigen i Stockholm handlar om makt, och om vem man är…Det handlar om status.” Fariah tror att orsaken till kriminalitet är osäkerhet. Men om hon får en av killarna att prata om sina känslor, så tror hon att det kan påverka andra att välja något annat än kriminalitet.
Fariah är 24 år och arbetar på ett gruppboende. Hon bor fortfarande hemma och mycket av det hon tjänar spenderar hon på sin yngre bror. Han ska få fina kläder, så att han inte lockas att börja beckna droger. Hon har fyra bröder; hennes äldsta bror Mohammed läser till läkare i Ukraina, näst äldsta brorsan är jurist och bror nummer tre sitter inne dömd för grovt vapenbrott.
Musikproducenten Quincy Jones III tar kontakt med Fariah och ska hjälpa henne i hennes filmprojekt. Det är också han som ser till Fariah blir en av talarna vid eventet Brilliant Minds på Grand Hotel 2018. Hon gör ”ett fett framträdande” på engelska, som väcker uppståndelse. ”När jag var på scen, för första gången i mitt liv, jag levde mig in i det… efteråt, jag fick komplimanger, överallt gav de mig sina kort.”
Hon visar Usher runt när han är på besök i Tensta
Efter eventet på Grand Hotel tar hon emot den amerikanska världsstjärnan Usher och visar honom runt när han är på besök i Tensta.
Reportern Randi Mossige-Norheim har följt Fariah under en lång tid. Hon träffar Fariahs föräldrar, syskon, vänner och hennes lärare från högstadiet. Hon skjutsar henne till bunkern i Kumla för att hälsa på brorsan. Och hon är med henne när Fariahs bror Mohammed har skjutits till döds. Han var hemma i Tensta under sommaren och ingen förstår varför han dödats. Han hade inte ”valt” en kriminell livsstil, till skillnad från brodern som sitter inne. Lyhört pratar Randi Mossige-Norheim med familjen om känslorna efter Mohammeds död. Men det är svårt att förstå, för att inte säga obegripligt, hur döden kan vara något ”som Gud bestämmer” och som ”bara är att acceptera”.
Det är riktigt bra radio
Fariah har ett härligt driv och en massa kraft, verkar svår att stoppa. Även om hon mot slutet av dokumentärserien är aningen dämpad. Hon lyssnar på brorsan på Kumla, som inte tycker att hon ska prata för mycket. Hur det går med hennes filmprojekt framgår inte av berättelsen.
För programmens soundtrack står flera av Fariahs kompisar; Z.E, Ille Freeway, Yasin, Jaffar Byn, Ozzy, Guleed och V.H. Hennes yngre syster är programmens berättarröst. Det är riktigt bra radio.
Kerstin Gustafsson Figueroa
Fotograf: Mattias Ramos/Sveriges Radio
https://sverigesradio.se/p1dokumentar