Familjebostäders VD krävde att tre av Dine Malmstens tavlor, som hänger i Rinkeby Folkets Hus, skulle tas ner. De ansågs ”olämpliga”.
Men när media började ställa frågor lät bostadsbolaget meddela att det hela var ett ”missförstånd”.

Dine Malmsten är upprörd över det som hänt.
– Det är censur. Jag har inte fått någon förklaring. Tjänstemän i huset har visst klagat på några av målningarna, men hur många är de? Jag har fått åtskilliga bevis på att Rinkebyborna tycker om mina tavlor, folk känner igen sig. 

Det var i onsdags som verksamhetschefen på Rinkeby Folkets Hus fick ett telefonsamtal. Tre av Dines tavlor, som hänger i trapphuset sedan en dryg månad tillbaka, skulle tas ner. Det var enligt uppgift order från Familjebostäders VD.
Personal från Familjebostäder kom också till Rinkeby Folkets Hus och såg till att de tre tavlorna plockades ner från väggarna. Vaktmästaren ställde undan tavlorna inne på kontoret.

Dine Malmstens målningar har hängt uppe i Folkets Hus sedan i början av december. När utställningen invigdes kom massor med folk och utställningen har fått både mycket uppmärksamhet och mycket uppskattning.

Men nu skulle plötsligt tre av målningar tas ner:

 

En av målningarna, ”Mordet”, föreställer en ung man som ligger blödande på marken och en annan man som springer därifrån. Den tavlan har enligt uppgift ansetts ”skrämmande för barn”, enligt några av de kommunanställda i huset. Nu togs den bort. 

 

 

 

Den andra tavlan som togs ner har titeln ”Moralpoliser” och föreställer tre ordningsvakter. De står i bredd framför ingången till Rinkeby torg. Dine Malmsten tillhör dem som inte tycker att fler ordningsvakter gör Rinkeby tryggare.

 

 

 

Den tredje tavlan är ett porträtt av Nasteho Samafale. Titeln på tavlan är ”Nasteho”. Dine och Nasteho kämpade tillsammans för att stoppa vräkningar av barnfamiljer i Järva för några år sedan.

 

Det visar hur man behandlar folk i våra områden

När Mohamed Hagi Farah, tidigare medborgarvärd i Rinkeby-Kista och en av dem som Dine målat ett porträtt av, fick höra att tre målningar tagits ner, sade han:
 – Det visar hur man behandlar folk i våra områden. Jag ser samma fenomen överallt, när det gäller husrannsakningar, visiteringar, skolresultat. Ingen bryr sig. Det är därför de törs göra på det här sättet. För oss gäller inte samma regler som för alla andra.

Men när Nyhetsbyrån Järva, och även SR och SVT, började ställa frågor om varför tavlorna censurerats av Familjebostäder, då dröjde det inte länge förrän det kom nya besked.

Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder, skriver i ett mejl:
Det är ett olyckligt missförstånd. Vår VD Jonas Schneider har inte fattat beslut om att ta ner konst. Tavlorna kommer att sättas upp igen inom kort.”  

Dine Malmsten är förstås lättad över beskedet, men hon är fortfarande upprörd.
 – Jag har inte fått någon förklaring från Familjebostäder. Missförstånd? Hur har missförståndet uppstått? Det skulle jag vilja veta. 

Tavlorna tänker hon inte hänga upp igen. De tomma hålen i utställningen ska finnas kvar tills alla målningar tas ned, som tidigare bestämts, i slutet av januari.

 – Nu försöker Familjebostäder skyla över sitt beslut, men jag tror inte att det var något misstag. Det är ett typiskt exempel på hur tjänstemän utifrån bestämmer hur det ska vara i Rinkeby.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Festexplosion med Det gror i betongen!

Det gror i betongen anordnade sin tredje stora fest vid Axbyplans kvartersodling i söndags. Rinkebyborna fick uppleva ett regnbågsspel av grönsaker, kultur och hjärta. Flera artister uppträdde och det såldes och skänktes nyskördade ekologiska grönsaker och bjöds på soppa, god sallad, somaliska piroger, kokosbollar och mycket mer.

Nu ska Enbacksskolan representera Sverige

SO-verkstan på Enbacksskolan i Tensta får internationellt pris. Läraren Iman Ehsani är en av fem vinnare som kommer att representera Sverige vid den internationella prisutdelningen i Serbien nästa år.

Mizeria, del 26: Panikattacker

Mina mjukisar stinker värre än mitt rum, men jag har ingen ork. Jag svettades så mycket i natt att jag kunde ha drunknat i mitt eget svett. Sängen är fortfarande blöt, men jag ligger ändå i den och stirrar i taket. I vanliga fall hade jag ringt grabbarna och haft gäeda när resten av familjen taggat. Främst Osman. Imorgon begravs han, bredvid Hamza ironiskt nog. Overkligt. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Stockholms stad tycker inte att de har gjort något fel

Stockholms stads landskapsarkitekt Eva Reuterbrand har skrivit ett brev till Funktionsrätt Stockholm angående kritiken mot den nya trappan i Rinkeby centrum. Hon menar att inga misstag har begåtts.