Inga Harnesk
Inga Harnesk

Det är ju hos oss själva och våra grannar vi kan påverka och ta del – om vi bara får veta hur. När coronan gjorde sitt intåg hörde man att det drabbade särskilt många på Järva. Jag trodde då – rätt eller fel – att många boende där inte tog del av svenska nyheter av olika skäl, varken i TV eller skrift. Men det kan finnas fler orsaker läser vi idag.

Nu har vi alla fått mer kunskap och erfarenhet. Det är då särskilt glädjande att just folk som kan Järva ställer upp med aktuella och livsviktiga kunskaper. Som till exempel idag när vi får lära oss lite om det livsviktiga D-vitaminet och hur vi skall se till att vi får det vi behöver. 

Vi har tidigare också sett artiklar som berättar om redan startade lokala ansträngningar och grupper som jobbar hårt med aktuella behov och frågor. De berättar om idrott och annan kultur, utbildning, företag och organisationer där det på olika sätt är möjligt att uppleva gemenskap och till och med hjälpa till. 

Det talas om ökande klyftor i samhället. Jag har länge upplevt det. De har väl alltid funnits – historiskt sett –  men de synligaste försvann i och med det nya välfärdssamhället. Klyftorna jag upplever här ute nu ser nog likadana ut i övriga landet börjar jag tro. Att mindre orter ute i landet har speciella problem får vi se i TV eller rikstidningar. Ofta har de förlorat sin lokaltidning till och med. De behöver stöd utifrån. 

Har vi lärt oss att hjälpas åt?

Alla undrar vi vad vi har lärt oss av denna tid  av ständiga omställningar. Har vi lärt oss att hjälpas åt? Vi får se! Kanske är det så.

Påverkar det vårt intresse för omvärlden och jordens framtid?  Ett försök på vägen var DN:s satsning i söndags då Greta Thunberg var gästredaktör, vilket resulterade i en diger uppsättning alarmerande kunskapsartiklar – och Nobel-priset gick till FN:s livsmedelsprogram.

Nej, nu tänder jag några ljus och ser på Nobelprogram i TV.

Varma hälsningar!

Inga Harnesk
Lämna ett svar
You May Also Like

Mitt förstahandskontrakt är en lyx och en välsignelse

Vår toalett gick sönder häromdagen. Den slutade inte spola så vattnet bara rann. Vi felanmälde problemet hos hyresvärden som skickade en tekniker morgonen därpå. Eftersom toaletten hör till en hyreslägenhet i allmännyttan var det allt vi behövde göra.

Samlingsplatser måste vi vara rädda om

När det talas om förorten framställs den som det betonggrå miljonsamhället. Är det bland andra Husby utanför Stockholm man talar om hela tiden, och som inte har någon framtid? Eller är det den färgglada förorten vid Järvafältet som byggdes på 1970-talet?

Sabuni, du kopierar SD:s retorik

Nyamko Sabuni vill vräka föräldrar med barn som hamnat i kriminalitet. Men hon borde inte skylla på föräldrarna för sitt eget misslyckande. Det är den politik som hon företräder som fördärvade Rinkeby.

Hur mycket koldioxid tål ditt samvete?

Jag läser om översvämningar i Tyskland och Belgien, men något annat känns som en knytnäve i magen. En rapport visar att om utsläppen av koldioxid fortsätter så är stora delar av Afrika och mellanöstern snart lika heta som Sahara är idag. Det är inte OK.