En person i grå hoodie bakifrån
hoodie

En fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Järvafältet har drabbats hårt av arbetslöshet i pandemins spår. Arbetslösheten får dock färre rubriker än gängkriminalitet. Måste valet stå mellan arbetslöshet eller gängkriminalitet?

Det har varit en blodig sommar i Järva och  arbetslösheten och kriminaliteten göder varandra i en negativ spiral. Arbetslöshet innebär ofta desperation, psykisk ohälsa, rastlöshet och ilska.

Jag pratar med välutbildade akademiker, unga arbetslösa, som inget hellre vill än att jobba. Trots att de söker många jobb kommer de inte ens till intervju. De berättar för mig att de blir erbjudna att tjäna mycket pengar snabbt genom att utföra tjänster för olika gäng. A-kassedagarna håller på att ta slut och desperationen ökar. De frågar mig, vad ska vi göra?

Det måste vara faktiskt möjligt att göra rätt val i livet

I en desperat situation kan du känna dig tvingad att säga ja till pengarna, trots att du egentligen inte vill. I stort sett alla i Järva vet att gängen är destruktiva och är överens om att motverka kriminaliteten.

Som samhälle vill vi att människor ska välja annat än kriminaliteten. Då måste det finnas något annat att välja. Det måste vara faktiskt möjligt att göra rätt val i livet. Det måste finnas ett starkt samhälle där det erbjuds jobb och framtidstro.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är:
Vilka insatser avser ministern att vidta för att öka möjligheterna till jobb för arbetslösa i områden som Järva?

Anders Österberg, riksdagsledamot, S
Foto: Christian Wiediger / Unsplash
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hennes högsta önskan är att slippa förnedringen

Häromdagen blev jag uppringd av en kvinna, som fått mitt mobilnummer av en väninna. Hon behövde hjälp med en SFI-läxa. Hon var stressad, om hon blev kuggad på SFI, så skulle hon få än mer problem med socialtjänsten.

Möte till hyresrättens försvar!

Den nya politiska majoriteten i Stockholm vill genomföra både marknadshyror och utförsäljning…

Så här kan du stötta barn efter svåra händelser

Vid allvarliga händelser i samhället drabbas barn både direkt och indirekt. Vid…

Öppet brev till Riksorganisationen Förbundet Vi Unga

Ikväll hålls distriktsstämman för Stockholms Vi Unga Distrikt. Riksorganisationen Förbundet Vi Unga har dock sett till att flera föreningar från förorten inte får delta. Detta är helt oacceptabelt skriver Ali Elmi, Ladan Abdurahman och Stephen Amartey från stockholmsdistriktets styrelse.