En person i grå hoodie bakifrån
hoodie

En fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Järvafältet har drabbats hårt av arbetslöshet i pandemins spår. Arbetslösheten får dock färre rubriker än gängkriminalitet. Måste valet stå mellan arbetslöshet eller gängkriminalitet?

Det har varit en blodig sommar i Järva och  arbetslösheten och kriminaliteten göder varandra i en negativ spiral. Arbetslöshet innebär ofta desperation, psykisk ohälsa, rastlöshet och ilska.

Jag pratar med välutbildade akademiker, unga arbetslösa, som inget hellre vill än att jobba. Trots att de söker många jobb kommer de inte ens till intervju. De berättar för mig att de blir erbjudna att tjäna mycket pengar snabbt genom att utföra tjänster för olika gäng. A-kassedagarna håller på att ta slut och desperationen ökar. De frågar mig, vad ska vi göra?

Det måste vara faktiskt möjligt att göra rätt val i livet

I en desperat situation kan du känna dig tvingad att säga ja till pengarna, trots att du egentligen inte vill. I stort sett alla i Järva vet att gängen är destruktiva och är överens om att motverka kriminaliteten.

Som samhälle vill vi att människor ska välja annat än kriminaliteten. Då måste det finnas något annat att välja. Det måste vara faktiskt möjligt att göra rätt val i livet. Det måste finnas ett starkt samhälle där det erbjuds jobb och framtidstro.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är:
Vilka insatser avser ministern att vidta för att öka möjligheterna till jobb för arbetslösa i områden som Järva?

Anders Österberg, riksdagsledamot, S
Foto: Christian Wiediger / Unsplash
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Åt den som har skall varda givet

Utförsäljningen av allmännyttan är moderaterna sätt att ge välbeställda lägre skatt, genom att sälja ut vår gemensamma egendom. De blågrönas politik i Stockholms stad, verkar enligt principen ”åt den som har skall varda givet”. 

Många från Järva måste helt enkelt vara på jobbet

Den kris vi ser nu med Corona kommer vara en svår utmaning för vår stad. Vi som bor och verkar här i Järva ser stora behov. De senaste dagarna har Järva drabbats extra hårt av Coronaviruset, med flera dödsfall.

Fega politiker skapar konflikter på Järva

När Stockholms kommunfullmäktige den 28 januari godkände begravningsplatsen som utplånar Järva DiscGolfPark begärde 5 ledamöter ordet. Men ingen pratade om Järvabornas livsmiljö och behov av rekreation.

”Ta trapporna fast du inte behöver”

Det är illa att trappen i Rinkebys tunnelbana inte fungerar, men det är en varning också:Om du måste stanna för att vila på vägen upp, då måste du börja träna! NU!