Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd redovisar 39 miljoner i överskott för 2020. Många frågar sig varför stadens mest socialt utsatta område får pengar över? Mohamed Hagi Farah är en av dem:
– Vi har haft det tuffaste året någonsin och då sparar de pengar istället för att spara liv.
Den före detta medborgarvärden Mohamed Hagi Farah är upprörd. Han och många med honom, undrar hur stadsdelen använder sina resurser. Eller rättare sagt, låter bli att använda dem.
– Vi var hårt drabbade här i Järva. Varje familj hade någon som arbetade inom taxi, som busschaufför eller inom vården. De utsattes för smitta och många av våra äldre dog. Det är tragiskt att pengarna inte användes för att rädda liv.
Familjer har inte mat på bordet och i det läget går stadsdelsförvaltningen plus
Hagi Farah vet att många förlorade sina arbeten och har svårt att betala hyran.
– Ersättning från a-kassan och försäkringskassan dröjer flera månader. Det går inte att låna av släkt och vänner, alla sitter i samma båt. Familjer har inte mat på bordet och i det läget går stadsdelsförvaltningen plus.
Hagi Farah undrar vart alla stödpaket från regeringen tog vägen.
– De pengarna ska användas till medborgarna. Det är tragiskt att pengarna inte användes för att rädda liv. Det är konstigt, när det gäller poliser, ordningsvakter och kameror, då finns alltid pengar.
Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista, svarar i ett mejl att i förvaltningens ekonomiska redovisning i månadsrapporten i december redovisades en prognos som visade på ett överskott på 39 miljoner. Ett överskott kommer att redovisas, men hur stort det blir är inte klart förrän i i slutet av februari.
Tio av 13 stadsdelar i Stockholm redovisar överskott av samma skäl som Rinkeby-Kista
Stadsdelsdirektören påpekar att uppdraget för en stadsdelsnämnd är att ha en budget i balans. Hon skriver att ”2020 var inget normalt år” på grund av pandemin och tio av 13 stadsdelar i Stockholm redovisar prognostiserade överskott av samma skäl som Rinkeby-Kista.
”Pandemin har fått effekter i form av outnyttjad stöd och service till exempel inom förskolan och äldreomsorgen. Under pandemin har vi haft många utgifter där det fram till hösten var oklart huruvida och hur mycket av detta som skulle kompenseras via statsbidrag. Först under hösten har stadens stadsdelsförvaltningar fått besked och beskedet är att närmast 100 procent kompenseras.”
Av de 39 miljonerna i överskott kommer 30 miljoner från den statliga ersättning som stadsdelen fått för kostnader som nämnden haft för sjuklöneersättning och smittskyddsutrustning under pandemin. ”Resten av överskottet är sådant som minskade kostnader för uteblivna resor till och från dagliga verksamheter för funktionsnedsatta, minskade ansökningar om hemtjänst och vård- och omsorgsboende samt minskade kostnader för vikarier inom förskolan där vi haft stor sjukfrånvaro men mycket lågt antal barn som deltagit”, svarar Susanne Leinsköld per mejl.