George Floyd tillbringade sina sista minuter vid livet liggandes på marken, i handfängsel, med nacken slickad mot asfalten, under ett knä på en vit polis från Minneapolis. Samtidigt flämtade den 46-årige svarte mannen “snälla, jag kan inte andas”.

När George Floyd avled i vita polisers händer, eller rättare sagt knä,  chockades många vita människor. Deras känslor har lett till initiativ på sociala medier för att lufta sin skräck och aggression mot orättvisa. Denna specifika incident resulterade i att den vita personen tog ställning,  men är något som en svart person upplever dagligen.

Det finns en del i Sverige som tror att människor lider på grund av sin egen bristande förmåga. Men det finns också de som förstår att det beror på brister i samhällets strukturer. De ser hur personer blir trakasserade och oskyldigt anklagade av brottsbekämpande myndigheter. Det kallas rasprofilering.

Vita människor kan aldrig riktigt förstå hur det är att leva som en svart person

Det är inte samma sak som att säga att andra liv inte spelar någon roll. Men det våld och förtryck som riktas mot svarta leder till att vi betraktas som andra klassens medborgare i världen. Människor värdesätter inte våra liv på samma sätt.

Vita människor kan per definition aldrig riktigt förstå hur det är att leva som en svart person. I många fall är det stötande och problematiskt när de försöker. Till följd av George Floyds död har vi sett en marginell ökning av företagares uttalanden, artisters statusuppdateringar på sociala medier, influencers perspektiv på situationen och från vanliga vita människor. Men väldigt, väldigt få ord från politiker.

Många i Sverige verkar tro att detta inte händer i deras eget land

Den ökade medvetenheten är välkommen, bra att erkänna rasism, skrika högt, men vi förväntar oss även att man konfronterar den. I slutändan är den ökade insikten användbar endast i den mån den uppmanar till politiska förändringar, mindre rasism och mer rättvisa.

Detta gäller inte enbart USA. Många i Sverige verkar tro att detta inte händer i deras eget land, men den strukturella rasismen tar sig bara andra uttryck. Sverige har inte samma historia med slaveri och rasskillnader som USA, men tanken att rasism inte finns i vårt samhälle är ren fantasi.

Rasprofilering är ett känt problem i Sverige, inte minst inom polisen

Rasprofilering, som handlar om att särbehandla människor utifrån ras, är ett känt problem i Sverige, inte minst inom polisen. Kriminologen Leandro Schclarek Mulinari som länge engagerat sig i frågor som rör rasprofilering i samhället uttrycker det själv bäst:

”När du blir misstänkliggjord utifrån ras eller etnicitet, vilket är väldigt smärtsamt och skapar konflikter och reaktioner. Det gör ju att frågan om medlemskap i Sverige aktualiseras. Vilka betraktas som svenskar?”

Att säga “All Lives Matter” ger ett intryck av att vi är alla-i-detta-tillsammans. Men det stämmer inte.

Att säga “All Lives Matter” ger ett intryck av att vi är alla-i-detta-tillsammans. Men det stämmer inte. Vissa föreslår att alla ska tillsammans stå mot rasism, vilket känns som en korrekt utgångspunkt. Problemet med frasen är dock att den faktiskt tar fokus från dem som verkligen behöver den. Att säga “All Lives Matter” omdirigerar därför uppmärksamheten från svartas liv, som i själva verket är i fara. Om du exempelvis bryter armen och går till läkaren och läkaren berättar att alla dina ben är viktiga, inte bara din arm. Ditt första intryck blir, att dumförklara läkaren med att hålla med om att alla ben i kroppen är viktiga, men att din arm i dagsläget behöver uppmärksamhet.

Black Lives Matter betyder inte att ditt liv inte är viktigt. Det betyder att svartas liv, som ses som mindre värda i samhället, är viktiga för allas befrielse. Med tanke på den oproportionerliga inverkan som rättsväsendet, företagen och staten har på svartas liv, förstår vi att när svarta människor blir fria kommer förändringarna vara omfattande för samhället som helhet.

Se det så här: om du är med i en trafikolycka där en person får en allvarlig skada i huvudet, medan de andra får lite skavsår och blåmärken. Då får personen vars liv är i fara den högsta prioriteten när det kommer till medicinsk vård. Det betyder inte att sjukvårdare inte kommer att hjälpa resten av passagerarna, men att de hanterar den mest allvarliga situationen först, vilket är logiskt.

Eller se det så här: tänk dig att någon bränner ner ditt hus. Vill du att brandmännen ska hjälpa dig att rädda ditt hus? Skulle du inte bli upprörd ifall dina grannar ropade ut att “alla hus spelar lika mycket roll”?

Kära människa, känn inte behovet att publicera något bara för att minska din egen skuld

Att hålla koll och läsa artiklar, inlägg på sociala medier och statusuppdateringar utan att leva som du lär, gör dig till en väl informerad rasist. Börja konfrontera problemen, ta ställning mot ojämlikhet, diskriminering och fördomar om du vill göra skillnad. Att arbeta mot rasism och sträva efter rättvisa på ett dåligt, medelmåttigt eller halvhjärtat sätt, är bättre än att aldrig göra någonting alls.

Kära människor, känn inte behovet att publicera något bara för att minska din egen skuld och få människor att se hur liberal och upplyst du är. Ge istället utrymmet till en svart person, som kan prata mer autentiskt om detta än du någonsin kommer kunna göra. Om du fortfarande känner att du behöver göra skillnad, gör dig själv en tjänst, läs boken Citizen av Claudia Rankines om systematisk rasism.

Murre Gonday
Bild: Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Islamofobi och antisemitism är SD:s grundvalar

SD:s partisekreterare Rickard Jomshofs uttalande mot islam och muslimer i programmet Sverige möts i SVT har väckt starka reaktioner. I programmet, som är en direktsänd debatt, kallade han islam för en avskyvärd religion. Det är inte första gången, och sannolikt inte heller sista, som Jomshof och hans partikollegor uttalat sig kränkande och med hatiska kommentarer mot islam. SD:s chefsideolog Mattias Karlsson har till och med jämfört Koranen med Hitlers bok ”Mein Kampf”.

Ideella krafter i Järva samarbetar mot corona

Vi i Somaliska ungdomsförbundet i Sverige (SUIS) har arbetat hårt de senaste veckorna för att sprida information om hur man ska skydda sig mot coronaviruset.  Vi har särskilt vänt oss till äldre och människor med knappa kunskaper i svenska språket. I det arbetet vill vi samarbeta närmare med myndigheterna.

Vem ansvarar för busshållplatserna?

Tensta Centrums hållplats mot Spånga verkar vara bortglömd. Där finns inget skydd…

Benjamin Dousa, matcheckar är inte valfrihet!

Benjamin Dousas och Muf:s krav på att införa matcheckar i stället för försörjningsstöd är ett synnerligen ogenomtänkt förslag. Människor använder inte försörjningsstöd till lyxkonsumtion, helt enkelt för att det inte finns utrymme för det.