Flera äldreboenden har stängts i Järva sedan mitten på 1990-talet. Var finns ni som jobbade på äldreboendena i Akalla, Husby, Rinkeby eller Tensta? Är det någon som minns turerna kring skrotningen av våra äldreboenden?

Husby äldreboende. I mitten på 1990-talet, först blev det privat, köptes av Tillberg Care AB. Då jobbade jag på träfflokalen Brinken, på Trondheimsgatan i Husby. Tillberg Care sparkade de kommunalanställda, undersköterskor och vårdbiträden, de blev övertaliga. Sedan anställde de nya utan utbildning med lägre lön. Rullstolar rullades ned till Brinken, vår ”kommunala träfflokal”, där de parkerades. Vi uppmanades passa och mata dem som bodde på Tillbergs Care AB. Efter några dagar sa vi nej. Efter en tid  såldes Tillberg care AB för en  ansenlig summa pengar och ägarinnan lär ha flyttat till Spanien.

Sedan stängdes boendet.

Elinsborgs demensboende i Tensta Där arbetade jag fram till 1998. Då såldes det ut, vi blev övertaliga. Många av oss hamnade på Fristad äldreboende i Bromsten. Sedan dess har hela äldreboendet i Tensta, på Elinsborgsbacken, stängts. Det var en gång ett mycket fint och väl fungerande äldreboende,  med fina små lägenheter, samlingslokal, restaurang, bibliotek, tvätteri.

Nu är det historia.

Det finns mer att säga om hur stadsdelen lät boendet förfalla för att få anledning till nedläggning.

Akalla äldreboende Åren 2001 till 2011 jobbade jag på Akalla psykiatriska gruppboende, Sibeliusgången, vi var grannar med Akalla äldreboende, där vi hämtade posten i deras reception,. Många pensionärer, boende,  satt i den trevliga entrén, läste tidningen, tittade på akvariefiskarna och skvallrade. Akalla äldreboende hade även en trevlig samlingslokal där det ordnades fester, underhållning, bjöds på kaffe och kakor, vid högtider tårta. Även våra brukare var välkomna dit (vi lånade äldreboendets elvisp när vi skulle göra tårtor).

Sedan byggdes festlokalen om, restaurangen stängdes, Akalla äldreboende  blev servicelägenheter, pensionärerna fick mat i en plastpåse på dörrhandtaget.

Därefter lades hela verksamheten ned.

Rinkeby äldreboende 1998-2001 arbetade jag på träfflokalen Axet i Rinkeby. Vi hade mycket kontakt med äldreboendet i Rinkeby, i drift sedan 1970 talet. Även när jag arbetade i Akalla, samarbetade vi med Rinkeby äldreboende. Mycket väl fungerande, trevligt äldreboende, känt för sin duktiga personal och sin trivsel. De anlade ”sinnenas trädgård” en vacker park för de äldre och de hade en katt. Jag hade en nära vän som bodde där, fina små lägenheter, restaurang.

I dag är äldreboendet nedlagt, numera står det nya polishuset där.

Fristad äldreboende i Bromsten När jag blivit övertalig på Elinsborgsbacken i Tensta började jag jobba på Fristad i Bromsten. Det var ett nybyggt (1980-tal) postmodernt äldreboende, byggt som en labyrint av trädgårdar, med bibliotek, restaurang, ihopbyggt med kollektivhus.  Lite långt från Tensta och Rinkeby, men ändå.

I januari 2021 är även Fristad nedlagt.

Fem väl fungerande och fullt utrustade äldreboenden stängda i Järva. Ett återstår – i Kista – med en befolkning på över 70 000 invånare.

Ett otroligt slöseri med kapital, resurser och kunskap. En destruktiv politik. Men fokus har lagts på ”feministisk stadsplanering” och männen i det offentliga rummet ansågs vara det stora problemet. Om detta råder det konsensus över partigränserna. Nu tycks fokus ligga på kriminalitet, det enda man satsar på är kameror, poliser och väktare.

Tilläggas kan att inte bara möjligheten till ett tryggt boende på ålderns höst är borta, utan också många arbetsplatser. Arbeten med hyfsade arbetsförhållanden och förhållandevis trygga anställningar. Det var många  arbetstillfällen som gick förlorade,  inte minst för Järvas kvinnor.

Dine Malmsten

Är det någon som minns mer om turerna kring skrotningen av äldreboendena i Husby? Akalla? Rinkeby? Tensta? Fristad? Hör av er till Nyhetsbyrån Järva.Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skrota utredningen om marknadshyror!

Inom kort presenterar regeringen utredningen om marknadshyror. Vi i Järva som är hårt drabbade av  coronaviruset som sprider sig i trångbodda familjer kräver att utredningen omedelbart stoppas i papperskorgen.

Hälsning från en redaktör som sitter på balkongen

Jag har aldrig begripit folk som haft träningscykel hemma. Varför cyklar de inte ute istället? Och hur får de plats i lägenheten? Varför över huvud taget svettas inomhus?

De röda banden symboliserar blodet som spillts

Igår vad jag på ett möte i Tensta Träff om de senaste dödsskjutningarna i Järva. Tanken bakom mötet var inte att attackera politiker, utan att diskutera och hitta lösningar. Men det som gjorde mig upprörd var hur politikerna fick yttra sig hur de ville, medan föräldrarna inte fick ta upp den kritik som finns.

De nya diskbänkarna är dåliga

Diskbänkarna i de nyrenoverade lägenheterna på Rinkebysvängen har en  mycket sämre funktion än de tidigare diskbänkarna.