”De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva.”
Det sade biträdande rikspolischef Mats Löfving I P1:s lördagsintervju igår. 

Till skillnad från andra verkar Mats Löfvings tideräkning börja 2012, då han menar att fenomenet med att personer i kriminella miljöer mördar varandra, börjar. Uttalandet ger uttryck för en förvånande historielöshet, hos en person i hans position.

Idén om att sluta sig samman i grupper för att öka möjligheter till att etablera ett våldskapital eller samverka för ökade vinster, har funnits sedan lång tid tillbaka.

Uttalandet ”De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet” är fruktansvärt grovt. Det kan vara det värsta uttalandet jag hört från en högt uppsatt företrädare för polisen någonsin.

Det kan vara det värsta uttalandet jag hört från en högt uppsatt företrädare för polisen

Jag vill påstå att en polis, oavsett position, som säger att vissa barn ”har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet” är direkt olämplig i sin roll.

Ett problem med den rådande situationen är att många människor kommer undan med vansinniga, rasistiska och fördomsfulla påståenden, eftersom den som ifrågasätter beskrivs företräda liberala/mjuka/naiva värderingar och uppfattningar.

Det finns idag en mycket stark opinion för att komma tillrätta med det som sker bland unga kriminella. En situation som brukar innebära ett guldläge för polisen, eftersom deras möjligheter att få igenom sina krav är större än vanligt. Men en förutsättning för att så ska ske, är att det finns tillit för polisen.

Mats Löfvings uttalande, och det faktum att han ges möjlighet att företräda verksamheten, gör det omöjligt att känna denna tillit.

Istället fortsätter de att rekrytera som tidigare och skicka personalen på mångfaldsutbildningar

Parallellt med Mats Löfvings utspel frågar Anna Dahlberg i en krönika i Expressen ”Hur många värdegrunder & handlingsplaner tål Sverige?”, efter att ha konstaterat att det numer arbetar 930 personer på polisens HR-avdelning.

Frågan är relevant, men den egentliga frågan är varför man fortfarande inte är förmögen att rekrytera mångfald? Istället fortsätter de att rekrytera som tidigare och skicka personalen på mångfaldsutbildningar. Och hur man, trots alla värdegrunder och riktlinjer, inte kan sätta ner foten och göra sig av med poliser som kallar vanliga människor ”apajävlar” eller säger att ”vissa barn redan från födseln har en ambition av att ta över i kriminalitet”

Anders Cardell

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hur kan Mats Löfving bli ny polischef i Stockholm?

Rikspolischefen Anders Tornving har beslutat att förordna Mats Löfving, nuvarande chef för Nationella operativa avdelningen, till polischef för region Stockholm. Är det rimligt att låta en person som företräder en människosyn som Löfving ger uttryck för, tillträda rollen som regionpolischef?

På cykel från sten till sten

Sist jag åkte tunnelbana var den 13 mars. Sen har jag av omsorg om mitt unga liv undvikit kollektiv transport. Är man 76 bast får man hålla sig i skinnet.

Att arbetare utnyttjas är ett strukturellt problem

Slutreplik av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg i debatten om Zalando-lagret, där Ingram Micro som driver lagret tidigare besvarat kritiken.

”Jag ser ledarskap som en verktygslåda”

Mårten Westberg från Rinkeby Run skriver om sina erfarenheter av ledarskap och om metoden lågaffektivt bemötande, som nu diskuteras i debatten om pedagogiken i skolan.