– Vi som bor i socioekonomisk utsatta förorter upplever gång på gång, att medierna pratar om oss och inte med oss, sade Eleni Terzitane vid ett seminarium om ”engagerande journalistik” som anordnades av den engelskspråkiga webbtidningen The Local.

 – Det är alltid samma historia om skjutningar, bilbränder och andra problem. Vad Nyhetsbyrån Järva gör annorlunda är att vi ger en nyanserad bild av förorten, sade Eleni Terzitane.

Eleni Terzitane och Kerstin Gustafsson Figueroa berättade om Nyhetsbyrån Järvas uppkomst och utveckling, om kurserna i lokaljournalistik, om samarbeten med lokala poddar och bildandet av en stödförening till tidningen.

 – Med vår tidning skapar vi en samhörighetskänsla, vi publicerar nyheter och en beskrivning av omvärlden som Järvaborna känner igen sig i. Vår vision är att bygga ut ett stort nätverk av lokala reportrar, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Vid seminariet, som hölls i en lokal på Södermalm, deltog även Petter Beckman, ansvarig för projektet #EttSthlm, och Brit Stakston från Blankspot.

Fakta: The Local är en svensk internetbaserad, engelskspråkig webbtidning etablerad i nio europeiska länder: SverigeTysklandFrankrikeSpanienSchweizNorgeDanmarkÖsterrike och Italien.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om dagens invandrarpolitik och Agda Rössel

Vad skulle Agda tycka om dagens flyktingpolitik? Jag hörde i radion en trettonårig tjej, född och uppvuxen i Sverige. Hon berättade att hon skulle utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin familj. I beslutet står med hänvisning till barnkonventionen att hon för sitt eget bästa borde få stanna, men i nästa stycke får Sveriges intresse att hålla borta ”illegala personer” övertrumfa barnkonventionen.

Många kom till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds möte

Många kom för att närvara vid Stadsdelsnämnds mötet den 29 september i Rinkebyskolans aula. Frågorna från allmänheten handlade om allt från utförsäljningar och nedskräpning till den omdebatterade begravningsplatsen.

Grönt Initiativ vill förvalta jorden på Hästa Gård

Corona och klimatkrisen visar hur sårbart samhället är och att den inhemska matproduktionen måste öka. Hälften av vår mat produceras utomlands. Samtidigt ligger världens största urbana ekologiska jordbruk – Hästa Gård – outnyttjat mitt i Järva!

Efterkristiden börjar nu

Vi är fortfarande mitt i krisen, eller kanske i dess början, men det är också hög tid att prata om vad som kommer sedan. #EfterCorona är ett initiativ av Kontext Press där Nyhetsbyrån Järva är en av de aktörer som kommer att medverka.