Ett par dagar efter att FNs speciella rapportör om bostadsfrågor Leilani Farah besökte Husby för att få information om det skandalomsusade riskkapitalföretaget Hemblas (f.d. D.Carnegie) agerande i stadsdelen säljer staden en viktig tomt i Husby centrum till företaget.
– Hyresgästerna i Hemblas fastigheter och andra arbetar hårt för att minska
skadeverkningarna av riskkapitalbolagets misskötsel av sina fastigheter. Försäljningen innebär att Hembla kommer att äga ännu fler bostäder i området. Att låta Hembla växa är att direkt motarbeta det arbete som Hyresgästföreningen och andra bedriver i stadsdelen för ett bra och tryggt  boende för alla Järvabor, säger Ann-Margarethe Livh, bostadspolitisk talesperson för och styrelseledamot i Hyresgästföreningen Järva.

I Danmark försöker man stifta en lag som hindrar riskkapitalbolag att köpa upp fastigheter

FN-rapportören Leilani Farha har skrivit till regeringen och varnat för att låta riskkapitalbolag som Hembla (nu uppköpt av riskkapitalbolaget Vonovia) äga fastigheter. Listan på bolagets försummelser på Järva är lång; inga eller dåliga reparationer, bristande underhåll, svartmögel i badrum, trasiga vitvaror/inventarier till detta också konceptrenoveringar med skyhöga hyreshöjningar som tvingar hyresgäster att flytta.

I Stockholm gör den styrande majoriteten tvärtom och ser till att en oseriös värd blir ännu större

I Danmark försöker man stifta en lag som hindrar riskkapitalbolag att köpa upp fastigheter och i alla stora städer försöker man få bort den här typen av fastighetsbolag. I Stockholm gör den styrande majoriteten tvärtom och ser till att en oseriös värd blir ännu större. Marken i Husby ägs av Svenska Bostäder. Det självklara vore att det kommunala bolaget bygger bostäder där.
– Vi arbetar hårt för att få bort hyresvärdar som inte tar fullt ansvar för sina
fastigheter från Järva. Det är upprörande att staden motarbetar istället för att stödja oss i det arbetet, säger Ann-Margarethe Livh.

Hyresgästföreningen Järva,
den 13 december 2019
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Det känns som om vi bor i tredje världen”

I helgen anordnade nätverket Ort till Ort gårdsfika i Husby, som en del av kampanjen Kommunalisera Hembla. Hyresgästerna är missnöjda med hyresvärden som anklagas för slarviga renoveringar och dåligt underhåll av lägenheter. – Om fler träder fram och delar med sig av sina upplevelser kan vi påverka situationen, säger Elvedina Spahovic.

”Får alla slå oss?”

På temat våld mot barn och unga anordnar en rad ungdomsföreningar i Tensta eventet ”Får alla slå mig?” den 9 juni. Dagen därpå ska några av ungdomarna ha ett möte med regeringens ansvariga minister Amanda Lind.

Skolpromenader numera bara från Tensta Centrum

Det här var sista veckan som Idrottsmammor gått skolpromenader från Rinkebyterassen och Hjulsta torg. Från och med imorgon, den 11 maj, är det bara från Tensta Centrum som det går skolpromenader.

Gårdsfest mot Hembla i Husby

Ort till ort bjöd in till gårdsfest med grill och fiskdamm på Nidarosgatan i Husby i helgen.  – Det var en bra dag där hyresgäster visade sitt stöd för kommunalisering av Hembla, säger Ilhan Kellecioglu som var en av arrangörerna.