Ett par dagar efter att FNs speciella rapportör om bostadsfrågor Leilani Farah besökte Husby för att få information om det skandalomsusade riskkapitalföretaget Hemblas (f.d. D.Carnegie) agerande i stadsdelen säljer staden en viktig tomt i Husby centrum till företaget.
– Hyresgästerna i Hemblas fastigheter och andra arbetar hårt för att minska
skadeverkningarna av riskkapitalbolagets misskötsel av sina fastigheter. Försäljningen innebär att Hembla kommer att äga ännu fler bostäder i området. Att låta Hembla växa är att direkt motarbeta det arbete som Hyresgästföreningen och andra bedriver i stadsdelen för ett bra och tryggt  boende för alla Järvabor, säger Ann-Margarethe Livh, bostadspolitisk talesperson för och styrelseledamot i Hyresgästföreningen Järva.

I Danmark försöker man stifta en lag som hindrar riskkapitalbolag att köpa upp fastigheter

FN-rapportören Leilani Farha har skrivit till regeringen och varnat för att låta riskkapitalbolag som Hembla (nu uppköpt av riskkapitalbolaget Vonovia) äga fastigheter. Listan på bolagets försummelser på Järva är lång; inga eller dåliga reparationer, bristande underhåll, svartmögel i badrum, trasiga vitvaror/inventarier till detta också konceptrenoveringar med skyhöga hyreshöjningar som tvingar hyresgäster att flytta.

I Stockholm gör den styrande majoriteten tvärtom och ser till att en oseriös värd blir ännu större

I Danmark försöker man stifta en lag som hindrar riskkapitalbolag att köpa upp fastigheter och i alla stora städer försöker man få bort den här typen av fastighetsbolag. I Stockholm gör den styrande majoriteten tvärtom och ser till att en oseriös värd blir ännu större. Marken i Husby ägs av Svenska Bostäder. Det självklara vore att det kommunala bolaget bygger bostäder där.
– Vi arbetar hårt för att få bort hyresvärdar som inte tar fullt ansvar för sina
fastigheter från Järva. Det är upprörande att staden motarbetar istället för att stödja oss i det arbetet, säger Ann-Margarethe Livh.

Hyresgästföreningen Järva,
den 13 december 2019
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det som är det bästa med Järva

Innan Rinkeby Run var jag ordförande och tränare för en av Sveriges finaste löparklubbar, Fredrikshof. Vi hade Stockholms Stadion som hemma-arena. Arenan från OS 1912. Arenan där flest världsrekord har satts i hela världen. Det var häftigt, men jag saknar det inte ett dugg.

Hur blir det med Hjulstas utomhusgym?

När politiker, som inrikesminister Mikael Damberg, uppmanar folk att träna på utegym istället för inomhus, så är det klokt sagt. Men det som dock oftast glöms i ett sådant uttalande är om förutsättningarna skapats för folket.

”Alla mår bra av att hjälpa till”

En dag inne på Medborgarkontoret i Tensta såg Fatuma Abdullahi Mohamed en lapp på väggen som informerade om Brottsofferjouren.  – Jag blev intresserad och kontaktade dem.

Som United arrangerar fotbollsläger i Rinkeby

Under fem veckor bjuder Som United in till fotbollsläger för både pojkar och flickor mellan åldrarna 6–18 år, på plats i Rinkeby.