två kvinnor tränar kampsport

Självförsvarskursen i Akalla by har dragit igång två kvällar i veckan. 
 – Vi har 30 deltagare och är utomhus i Akalla by för att kunna göra det mer smittsäkert och har anpassat kursen med att undvika allt för nära grepp på grund av Corona, säger Susan Dahlbeck från Healthy Women.

 – Det var verkligen girl power när 30 tjejer samlades och tog över fotbollsplanen för att träna självförsvar. Trots att det regnat hela dagen och regnade gav alla allt och trots att majoriteten fastade under ramadan. Alla gick in i roller och körde fullt ut samtidigt som det var mycket skratt och positiv energi. Riktig mäktig känsla så nu ser jag ser fram emot resterande del av kursen, säger Susan Dahlbeck.

Ju-jutsu Kai är en kampsport med fokus på självförsvar som innefattar allt från slag och spark till grepp, kast och brottning samt med en nära koppling till den Svenska nödvärnsrätten. De som leder kursen är två starka tjejer på 21 år, som tränat ju-jutsu för Svenska Ju-jutsuförbundet i många år. 

 – Jag kommer ursprungligen från Hälsingland, en bit utanför Hudiksvall, men bor nu i Stockholm, och har tränat ju-jutsu i nio år. Jag har 1 dan (första svarta bältet), säger Mikaela som är en av tränarna under självförsvarskursen.

Hon leder kursen tillsammans med Vendela, som är född och uppvuxen i Stockholm. Vendela har tränat ju-jutsu i tolv år,  har 2 dan (andra svarta bältet) och båda två tränar annars med Lidingö Ju-jutsuklubb.

Tränarna hoppas de kan lära tjejerna det viktigaste om självförsvar och nödvärn

 – I samband med att vi höll en liknande endagskurs på Handelshögskolan i Stockholm på internationella kvinnodagen 2019 fick vi frågan av Healthy Women om vi skulle vara intresserade av att hålla en längre kurs för unga kvinnor i Järva. Det är väldigt viktigt för tjejer att lära sig grunderna i hur de kan försvara sig samt få en möjlighet att röra på sig, så vi tackade självklart ja, säger Vendela.

Tränarna tar givetvis hänsyn till den rådande pandemin och hoppas de kan lära tjejerna det viktigaste om självförsvar och nödvärn.

 – Vi har valt att ha denna kurs då det varit efterfrågat av vår målgrupp. För att stärka tjejer, visa hur man kan försvara sig för att de ska kunna känna sig tryggare. Vidare för att det är viktigt att röra på sig vilket leder till bättre fysisk och psykisk hälsa, säger Susan Dahlbeck.

Diddi Wallin och Clara Gandini leder kick- och thaiboxningen vid tre tillfällen under självförsvarskursen. De kommer vara ansvariga för den kurs i kick- och thaiboxning som Healthy Women och Kista sports club startar till hösten. De hoppas inspirera tjejerna att fortsätta träna med dem. 

 – Diddi är sen tidigare instruktör och håller fysträning för tjejer i nätverket Healthy Women. Vi kommer ha en självförsvarskurs till i höst i samband med att kick- och thaiboxningen också startar. Vi kommer även ha gymgrupper där tjejer har möjlighet att träna med personlig tränare och dansklasser som Healthy Women har anordnat i två år i höst, säger Susan Dahlbeck.

Krista Sirviö

Kursen, som anordnas av förening Kista Sports Club i samverkan med Healthy Women och kursen finansieras av RF SISU, kommer att vara onsdagar och söndagar fram till och med 30 maj. Tiderna är 17.30-18.30 på onsdagar och 14.00-15.00 på söndagar. 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkeby Run ställer INTE in

Två Sjöar Runt ställdes in. Premiärmilen ställdes in. SHL ställer in. Basket-ligorna ställer in. De flesta idrottsklubbar ställer in alla inomhusträningar. Men Rinkeby Run ställer ut.  

Löparfesten på Järva avgjord

Ett av Sveriges största idrottsevenemang för barn, Skolstafetten Järva, där 1 000 barn deltog är nu avgjord. Årets vandringspokaler togs hem av Solhemskolan med flest deltagare och av Rinkebyskolan med flest andel deltagare i relation till antal elever på skolan.

”Staden bör köpa tillbaka Hemblas lägenheter i Husby”

När Stockholms stads fullmäktige sammanträdde igår kväll var föreningen Ort till ort från Husby där för att lämna en protestskrivelse till fastighets- och bostadsborgarrådet Dennis Wedin. Vad tänker Stockholms stad göra åt den katastrofala bostadssituationen i Husby, undrar husbyborna i sitt brev.

Seger för Husby Arbetarcentrum

Restaurang Rotana i Sollentuna backar efter att Husby Arbetarcentrum satt den i blockad. Striden gäller en anställd vid namn Mohamed som inte fått lön och inte heller sjuklön efter en arbetsplatsolycka. Blockaden gav utdelning och Mohamed får nu kompensation för den uteblivna lönen.