människor som står färdiga att cykla

Triathlon är en mycket bra sport för den som vill komma i form. Att tävla i tre helt olika konditionsidrotter hjälper förstås konditionen. Dessutom är det kul. Därför organiserade Rinkeby Run en enkel och helt gratis triathlon-tävling i söndags.

Triathlon är Sveriges kanske hårdaste sport. Konkurrensen är stenhård och världsstjärnan Lisa Nordén berättar att den som vill vinna tävlingar måste vara beredd att cykla, simma och springa 3-4 timmar om dagen, 365 dagar om året. Så mycket kan ingen träna löpning utan att bli skadad, men eftersom man både cyklar och simmar och springer så klarar kroppen mycket mer träning.

I söndags klockan 10 på morgonen fick alla simma 200 m i Järvabadet. Starten var tidigt eftersom Järvabadet är så populärt. Som väntat var Johanna Granhällen snabbast av alla. Hon tävlar ju i simning för Spårvägen simförening. Dagen före hade hon simmat tre lopp.

De fem cyklarna lånade deltagarna ut till varandra, så att alla kunde delta

Den stora överraskningen var att Jonathan Cederlund sänkte sitt personliga rekord med en halv minut och bara var sex sekunder bakom Johanna. Trea var Johannas mamma, Camilla Granhällen som också är en före detta tävlingssimmare.

En halvtimme senare gick alla ut till gärdet utanför Järvabadet. Där var starten och målet för mountainbike-cyklingen. De fem cyklarna lånade deltagarna ut till varandra, så att alla kunde delta. Det blev lite varierande nivå, från avancerade cyklar som kostar 30 000 kr i handeln till enklare begagnade cyklar som kostar några tusenlappar.

I det första heatet tog Jonis Serry rygg på Jonathan Cederlund, men efter ett par kilometer var det inte möjligt längre. Ändå var Jonis precis före Jonathan i mål. Hur gick det till? Efter en del diskussion kom Jonis på att han hade fortsatt på grusvägen där han skulle ha tagit stigen. Ett ärligt misstag, så han fick behålla sin tid med en minuts tillägg.

Lika snällt var arrangemanget för de deltagare som kom för sent eller utan baddräkt. De fick den sämsta tiden plus 30 minuter istället för att simma. Samma sak för cyklingen och löpningen.
Löpningen kom igång 11.30. Jonathan Cederlund gick ut först, en minut och 34 sekunder före Mårten (undertecknad) som hade en minut och två sekunders försprång före Johanna Granhällen.

De stora kasten är en del av charmen med triathlon

– Jag var inte nöjd med simningen, men efter halva cyklingen var jag helt död…och då hade jag fortfarande löpningen kvar, sade Johanna efteråt.

Att Johanna skulle bli bästa tjej var det ändå aldrig någon diskussion om. De andra tre hade aldrig någon chans att utmana, och Johanna jämför sig snarare med killarna än med tjejerna i klubben.

Som sjätte man startade Jonis Serry. Han leder hela serien Tensta Rinkeby Grass Run, där triathlon var juli månads lopp. Jonis sprang ursinnigt, passerade snabbt femman (Rafid), fyran (Mikiel) och trean (Johanna). Dessutom tog Jonis in en och en halv minut på ledande Jonathan och hann nästan i kapp andraplatsen (undertecknad) fast Jonis startade tre och en halv minut efter.

De stora kasten är också en del av charmen med Triathlon. Någon är bättre på simningen, någon annan på cyklingen och någon tredje på löpningen. Då svänger det i resultatlistan.

Efter de tre loppen gick de elva deltagarna och deltagarna på Söndagspromenaden tillsammans till Romeos Café i Rinkeby och fikade. Sällan har vi varit så fullständigt utpumpade.

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Som United räckte inte till mot Kista SC i helgens derby

Som United åkte på en förlust i helgens bortamatch mot Kista SC i fotbollens division 4 Norra. I halvlek stod det redan 3-1 till Kista SC och resultatet stod sig matchen ut.

Bilal Cadimi är tillbaka som en vinnare igen

Tenstas stora löpartalang Bilal Cadimi dominerade svensk medeldistans för ungdomar. För tio år sedan försvann han på ett sätt som få idrottsmän försvinner på Östermalm. Bilal hade hamnat på gatan.

Det som är det bästa med Järva

Innan Rinkeby Run var jag ordförande och tränare för en av Sveriges finaste löparklubbar, Fredrikshof. Vi hade Stockholms Stadion som hemma-arena. Arenan från OS 1912. Arenan där flest världsrekord har satts i hela världen. Det var häftigt, men jag saknar det inte ett dugg.

En onödigt spännande match

Nackdelen med att vara ett etablerat topplag i division ett är att de andra lagen skärper sig när de ska möta Akropol.  Det hände i söndags.