Nyligen anordnade enheten för prevention och trygghet i Spånga – Tensta stadsdelsförvaltning en trygghetsinventering i Hjulsta. 

Trygghetsinventeringen har bjudits in av preventionssamordnaren stadsdelsförvaltning i Spånga Tensta, men det var många andra aktörer deltog i trygghetsinventeringen, exempelvis parkingenjören, fältassistenter, lokala poliser, fastighetsbolaget Einar Mattsson och några representanter från civila samhället i Hjulsta.

Alla samlades i Tvättstugan på Hjulsta torg 2. Vandringen startade 18.00 och den pågick fram till 21.00. Alla fel och brister i området dokumenterades med kamera. Det mesta var slocknade lyktstolpar och skadegörelse, som noterades. Bristerna rapporteras sedan direkt till berörda parter, det kan kan vara stadsdelsförvaltningen, fastighetsägare, trafikkontoret eller andra aktörer som måste vidta åtgärder.

Syftet med trygghetsinventeringen är att tillsammans identifiera otrygga platser och brister i utemiljön, samt ge förslag på upprustning och förbättringar.

Det var en regnig decemberkväll, men julbelysning och fina konstdekorationer höjde stämningen. Det är klart, flera Hjulstabor skulle ha höjt stämningen ännu mer, men fler kommer säkert till nästa trygghetsvandring. Det skulle vara bra om stadsdelsförvaltningen och fastighetsägarna såg till att lokalborna fick information om trygghetsvandringen hemskickat i brevlådan.

Det är viktigt både för folkhälsan och trygghetskänslan att den lokala befolkningen och andra viktiga aktörer samverkar och samarbetar på olika nivåer för att kunna ha ett tryggt område. Tilliten ökar mellan civila samhället och personalen i offentliga sektorn och fastighetsägarna.

Fatuma Mohamed
Lämna ett svar
You May Also Like

Tio år efter terrordådet på Utöya

Idag för tio år sedan slog en högerextrem terrorist till mot norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund på ön Utöya. Han såg arbetarrörelsen som det största hindret för högerextremismen. Därför ville han genom sitt terrordåd döda de unga, så att inga fler ledare skulle finnas kvar i framtiden.

Håll i och håll ut – här kommer fler tips att göra

Corona och covid 19 fortsätter att hålla oss på ofrivillig distans från varandra. Påsklovet och dess högtider passerade, nu är Ramadan här, snart har vi Valborgsmässoafton och 1:a Maj. Alla ledigheter, högtider och värmen lockar oss till gemensamma träffar och aktiviteter. Men faran för smittspridning är inte över.

Nu lanseras utbildning i ledarskap och föreningsliv

Raoul Wallenberg Academy och Fryshuset arrangerar i samarbete en utbildning i ledarskap inom föreningslivet. Utbildningen görs inom projektet Non-Silence Generation som har syftet att ge ungdomar möjlighet att engagera sig i föreningar och få kunskaper i hur de kan förbättra samhället.

”Många är rädda för att slängas ut på gatan”

Fadwa Aqel har träffat flera av de 50 familjer som bor i SHIS bostäder på Elinsborgsbacken 7 i Tensta. Men ingen av dem vill träffa media.  – De är rädda, helt enkelt, säger Fadwa Aqel, projektkoordinator på Studiefrämjandet.