Nu har 50 år passerat sedan Tensta centrum invigdes. Helt otroligt! Hur klarar företagarna konkurrensen från jättarna i Kista galleria, Bromma Blocks och Mall of Scandinavia?

Mina minnen från Tensta centrum inleds 1977 då jag som nybakad idrottslärare fick en tjänst på Gullingeskolan. Jag tänkte nog inte så mycket på vilken service som gavs och vilka affärer som fanns där då. Men nu med blicken i backspegeln finns det ändå saker som jag och andra borde ha uppskattat mer och värnat om, så att centrumsjälen hade kunnat leva kvar.

Ett förortscentrum lever i symbios med sina nära och kära

Ett förortscentrum lever i symbios med sina nära och kära. De som är beredda att spendera sina kronor och ören där, istället för någon annanstans och som inser att uppskatta både företagsägare och sortiment.

Tillsammans med kolleger från 1970-talet minns jag porslinsaffären som hade ett sortiment av osannolika vaser, skålar och figurer som inhandlades och överlämnades till läraren väl inslagna vid varje skolavslutning av klassens elever. En tygaffär som hade det mesta för att skapa kreativa mästerverk i klassrum och till elevföreställningar.

I Systembolaget var det aldrig kö

I Afrodites caféteria serverades stans bästa souvlaki med klyftpotatis och tzatziki och i Vivos delikatessdisk kunde du köpa exotisk fetaost, oliver och vinbladsdolma till fredagsmyset utöver kvalitetskött till helgens middagar. I Systembolaget var det aldrig kö och kunniga expediter var glada att få hjälpa till.
Posten tog mer än gärna emot skolklasser på studiebesök för att förklara vad alla blanketter användes till och hur de skulle fyllas i. Utbudet i affärerna var spännande, annorlunda, prisvärt och klimatet vänligt och serviceinriktat.

De stora kedjorna har lyst med sin frånvaro

En ”riktig” sportaffär, Cykel Björk, fanns i centrum med ingång ifrån torget där Matvärlden nu huserar. Cykel Björk har försvunnit, inte bara ifrån Tensta, nu när de stora sportkedjorna tagit över i gallerior och centrum. Lindex Outlet hade en populär men kort period i centrum annars har de stora kedjorna lyst med sin frånvaro.

Mellan 2015 – 2017 hade jag min arbetsplats på Medborgarkontoret och kunde glädjas åt att varje morgon hälsa på flera stammisar och kända ansikten och på lunchen se nyfikna och tillresta besökare slinka in på Livstycket eller avnjuta lunch på Tensta Konsthall.

Med gemensamma initiativ kan platsen få tillbaka sitt självförtroende från 1970-talet

Det är centrumägaren, företagarna, kunderna, besökarna och kommunen som tillsammans skapar ett centrum värt att besöka och trivas i. Den fina målningen Människans träd som upptar en hel vägg i centrum kan nog ses som en temperaturmätare på hur Tensta känner sig vid 50. Med lite färg och gemensamma initiativ kan platsen få tillbaka sitt självförtroende från 1970-talet och bli en plats en gärna återvänder till, som till Tomas i kebabkiosken som minns varje kunds beställning efter endast ett besök.

Evis Leander

Den 13 – 16 november firas Tensta Centrum 50 år. Hela programmet här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Anmäl dig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik

Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå en grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Kollektiv sorg kräver mer psykologiskt stöd för unga

När Sakariya Hirsi fick nyheten om skjutningen i tisdags gick han ut i Tensta och möttes av sorg och förtvivlan. – Min önskan för 2021 är att det ska bli året då vi lyfter sorgen och bearbetar den.

Freedom Writers är en film som alla borde se

Människor som dömer andra på grund av deras utseende är de som behöver kolla på denna film och ändra sin åsikt. En kompis rekommenderade mig att se denna film, men det jag inte var beredd på var att filmen hade en så stark handling.

Luay kan hjälpa dig med dina brev och texter

Luay Mohageb vet hur svårt det kan vara att skriva. Särskilt för dem som inte behärskar svenska språket helt och fullt. Därför kände att han kan göra en insats.  – Jag kan hjälpa till med stavning, korrigera grammatiska felaktigheter och meningsuppbyggnad.