Region Stockholms informationskampanj Stanna hemma om du är sjuk vill nå så många som möjligt med viktig information för att minska smittspridningen av coronavirus, skydda äldre och alla andra riskgrupper.

För att kunna göra detta viktiga arbete möjligt har Regionalt Cancercentrum rekryterat fyra nya hälsoinformationer, som tillsammans med de tidigare hälsoinformatörerna arbetar effektivt i Järva.

Vi känner att vi bidrar till samhällsgemenskapen

– Vi har jobbat här i fem dagar och vi är väldigt nöjda. Vi känner att vi bidrar till samhällsgemenskapen och ser fram emot jobbet framöver, säger Ruwaida och Maryam som är nya hälsoinformatörer.

De tycker att det är viktigt att informera järvaborna om sjukdomen och dess effekter.
– Därför delar vi ut broschyrer för att berätta om riskerna, främst så står vi utomhus för att informera om olika kontakter i akuta lägen. Broschyrerna finns på flera språk så att vi når ut till många invånare, säger Salma.

Geesguud, som är en aktiv förening i Tensta, är också med och sprider informationen, främst på somaliska.

Hälsoinformatörerna är flerspråkiga. De talar somaliska, arabiska, svenska, swahili och engelska flytande. De bemannar olika delar av Järva och arbetar i skift mellan klockan 9 – 19.

Fatuma Abdullahi Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Brand i kök i Rinkeby

Strax efter klockan 19 på tisdagkvällen fick räddningstjänsten rycka ut till Axbyplan i Rinkeby då det börjat brinna i ett kök. Även polis och ambulans kallades till platsen.

Ordningsvakten åtalas inte för misshandeln i Kista Galleria

Anmälan mot en av ordningsvakterna som använt övervåld mot pojkarna i det uppmärksamma fallet i Kista Galleria läggs ned.  – Jag gjorde bedömningen att pojkarnas beteende var för farligt, säger kammaråklagaren Sofia Gullbrandsson som behandlat ärendet. 

Kvartersfest i Rinkeby med odling och musik

På lördag den 11 september är det dags för årliga kvartersfesten i Rinkeby. – Ett frö slår rot, kallar vi den, säger Damir Radovic som arrangerar festen tillsammans med Mustafa Zatara. De är båda aktiva i kultur- och odlingsföreningen Det gror i betongen. 

Förändringar i lokalbevakningen när Mitt i och Direktpress blir en

I slutet av förra veckan kom beskedet att lokaltidningarna Direktpress och Mitt i blir en. Det är Direktpress moderbolag Ge-Te Media AB som har köpt Mitt i, med följden att stockholmarna framöver endast kommer få en lokal gratistidning på papper.